Εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την ελπίδα να κλείσει η διαπραγμάτευση. Μεγάλο «αγκάθι» τα εργασιακά

Εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την ελπίδα να κλείσει η διαπραγμάτευση. Μεγάλο «αγκάθι» τα εργασιακά
Open Image Modal
Athens, Greece - August 11 2015: Statue of Dromeas in front of hotel Hilton in Evangelismos in central Athens
milangonda via Getty Images

Στην εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση, επί του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας που κατέθεσαν οι θεσμοί, εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει από κοινού.

Τα εργασιακά παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με κυβερνητικό αξιωματούχο μιλώντας στην HuffPost Greece να κάνει λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις, ειδικά με το ΔΝΤ».

Οι εκτιμήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως αύριο Τρίτη που θα αποχωρήσουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Το βάρος πλέον πέφτει στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν από Τετάρτη, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου ή το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup δεν αποκλείεται οι επαφές να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ακόμα και με ένα ταξίδι των επικεφαλής στην Αθήνα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η μάχη των εργασιακών

Παρά τη μαραθώνια συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά, βήματα προόδου δεν υπήρξαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές μάλλον διαπίστωσαν ότι παραμένουν οι διαφορές τους, παρά υπήρξαν σημεία σύγκλισης.

Οι δανειστές και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ εμμένουν στην απαίτηση τους για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Ελληνική πρόταση την οποία επανέλαβε και εχθές η υπουργός είναι να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων. Η Ελληνική πλευρά επιμένει ότι σημαντικό ρόλο για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης θα παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό

Δημοσιονομική προσέγγιση

Αντίθετα με τις διαφορές που συνεχίζουν να χωρίζουν τις δύο πλευρές στο θέμα των εργασιακών, συμφωνία υπήρξε στον προϋπολογισμό του 2017, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ, έναντι μνημονιακού στόχου για 1,75%. Οι διαφωνίες για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760.000.000 ευρώ) γεφυρώθηκαν, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έγινε δεκτό και το κονδύλι ύψους 300.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων σε υγεία και παιδεία.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός χωρίς Ελεύθερους Επαγγελματίες

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το τελικό πλαίσιο λειτουργίας του εξωδικαστικού συμβιβασμούείναι η κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς όπως φάνηκε και από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών έλυσε τον «γόρδιο δεσμό»

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, στο μηχανισμό δεν θα μπορούν υπαχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αντίθετα με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα με ετήσιο τζίρο άνω των 50.000 ευρώ.

Στο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπούς πιστωτές, υποβάλλοντας αίτημα στην ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Αναφορικά με το θέμα της διαγραφής χρεών, οι δανειστές φαίνεται πως αποδέχονται την Ελληνική πρόταση που εξαιρεί από το κούρεμα το ΦΠΑ και το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.