Τηλεφωνικη επικοινωνία Πούτιν-Τσίπρα και προσκληση για επίσκεψη στο Κρεμλίνο

Τηλεφωνικη επικοινωνία Πούτιν-Τσίπρα και προσκληση για επίσκεψη στο Κρεμλίνο
|
Open Image Modal
Russian President Vladimir Putin heads a cabinet meeting in the Novo-Ogaryovo residence, outside Moscow, Russia, Wednesday, Feb. 4, 2015. Putin has publicly dressed down his government for allowing a business dispute to scrap commuter trains in provincial Russia. (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)
ASSOCIATED PRESS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Ρωσία και να μετάσχει στις 9 Μαϊου στις ετήσια εκδήλωση της νίκη των λαών ενάντια στο ναζισμό κατά την οποία γιορτάζεται και η είσοδος των σοβιετικών στρατευμάτων στην Πράγα και η απελευθέρωσή της από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. αναφέρεται πως οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων οι αγωγοί South Stream και Turkish Stream. «Η συζήτηση ήταν πολύ θερμή και εποικοδομητική. Ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία σε οποιονδήποτε πρόσφορο χρόνο», είπε ο κ. Ουσακόφ και υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώθηκε η διάθεση για την πλέον δραστήρια ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», ανέφερε ο συνεργάτης επί των διεθνών ζητημάτων, του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ,

Yπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, προσκάλεσαν ήδη στη Μόσχα τους ομολόγους τους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού επισημαίνεται: «Ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας -δύο χώρες με βαθιές και ιστορικές σχέσεις- ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ τονίσθηκε η σημασία εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή».