Κάτι περισσότερο από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Ελλάδος.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα.
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, να υπάρξει ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και να προωθηθεί η θετική ατζέντα, κάτι που τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.
Μητσοτάκης: «Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
«Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Αυτή ήταν η βούλησή μου και η επιθυμία μου από το 2019: να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Και όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία, με υπαιτιότητα της Τουρκίας», είχε δηλώσει από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι από πλευράς διαπραγμάτευσης με την Άγκυρα «βασικό ζητούμενο το οποίο έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθάρισε εκ νέου πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».
Όσο για το ενδεχόμενο συμφωνίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία».
«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.