Οι σουδανικές αρχές απελευθέρωσαν πολλούς πολιτικούς που είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, υλοποιώντας εν μέρει ένα τμήμα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την Κυριακή οι στρατηγοί με τον πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ.
«Απελευθερώθηκα αργά χθες αφού κρατήθηκα σε απομόνωση από τις 25 Οκτωβρίου, αποκομμένος τελείως από τον κόσμο» είπε ο Ομάρ αλ Νταγκίρ, ο επικεφαλής του κόμματος του Κογκρέσου, το οποίο απέρριψε τη συμφωνία της Κυριακής, όπως έκαναν εξάλλου και πολλές άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Νταγκίρ, αποφυλακίστηκαν επίσης ο Σεντίκ αλ Σάντεκ αλ Μάχντι, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Oumma και ο Γιάσερ Άρμαν, σύμβουλος του Χάμντοκ και ηγετική προσωπικότητα των Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής (FCC), της συμμαχίας που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.
Δεν υπάρχει ωστόσο καμία είδηση από τους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν, στο πλευρό των στρατιωτικών, στους μεταβατικούς πολιτικούς θεσμούς κατά την τελευταία διετία. Όλοι τους συνελήφθησαν τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου, λίγες ώρες προτού ο στρατηγός Μπουρχάν ανακοινώσει τη διάλυση των θεσμών και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Ο Χάμντοκ, αφού παρέμεινε επί έναν μήνα σε κατ’ οίκον περιορισμό, επανεμφανίστηκε την Κυραική δημοσίως, για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα. Μαζί με τον στρατηγό Μπουρχάν υπέγραψε μια συμφωνία 14 σημείων, που προβλέπει κυρίως την αποκατάστασή του στην πρωθυπουργία και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Οι Σουδανοί διαδήλωναν κατά χιλιάδες τις τελευταίες ημέρες κατά του στρατιωτικού καθεστώτος, ζητώντας κυρίως να απελευθερωθούν οι πολιτικοί ηγέτες. Τις προηγούμενες ημέρες κρατούσαν φωτογραφίες του Χάμντοκ, τον οποίο θεωρούσαν ως τον μοναδικό «νόμιμο» ηγέτη του Σουδάν, όμως την Κυριακή τις έσκιζαν, κατηγορώντας τον για «προδοσία» της «επανάστασης» του 2019.
Την Δευτέρα, η συντριπτική πλειοψηφία (12 από τους 17) των υπουργών που προέρχονται από το FCC ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, αφού επανέλαβαν την Κυριακή ότι «δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, ούτε συνεργασία» με τους «πραξικοπηματίες».
Μόνο ο υπουργός Εμπορίου, ο Άλι Γκέντο «αρνήθηκε να παραιτηθεί» ενώ οι υπουργοί Κοινοβουλευτικών υποθέσεων και Βιομηχανίας, Χάλεντ Όμαρ Γιούσεφ και Ιμπραχίμ αλ Σεΐχ, παραμένουν υπό κράτηση.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ