Επιστήμονες εκτιμούν ότι μια ηλεκτρική ασπίδα θα ήταν η καλύτερη προστασία για τους κολυμβητές και γενικώς τους λάτρεις των θαλασσίων σπορ, από τις επιθέσεις καρχαριών.
Μια ομάδα ειδικών από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA) ανέλαβε έπειτα από παρότρυνση της κυβέρνησης να βρει την καλύτερη μέθοδο που θα γλυτώνει τους ανθρώπους από το να γίνουν δόλωμα για καρχαρίες. Έτσι δοκίμασε διάφορες «ασπίδες» προστασίας, όπως δυνατά φώτα (strobe lights), ισχυρούς ήχους ή ήχους φαλαινών, «ασπίδα» με μπουρμπουλήθρες. Όμως κανένα από αυτά δεν αποδείχθηκε πραγματικά αποτελεσματικό.
Ωστόσο διαπιστώθηκε πως η συσκευή «The Shark Shield» (ασπίδα ενάντια στους καρχαρίες) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Πρόκειται για μια συσκευή, που ήδη κυκλοφορεί στο εμπόριο, η οποία προσαρμόζεται στον αστράγαλο του κολυμβητή ή στη σανίδα του σέρφερ και εκπέμπει τρισδιάστατο ηλεκτρικό πεδίο από δύο ηλεκτρόδια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας το ρεύμα που εκπέμπεται από τη συσκευή δεν βλάπτει τον καρχαρία αντίθετα τον τρομάζει και τον κάνει να φεύγει μακρυά.
Όσο πιο κοντά στη πεδίο πλησιάζει το καρχαρίας τόσο πιο έντονο το ρεύμα που του διαπερνά το ρύγχος και ως εκ τούτου ο καρχαρίας τρέπεται σε φυγή.
Σε βίντεο φαίνεται ένας λευκός καρχαρίας 4 μέτρων να πλησιάζει σε απόσταη 1.3 μέτρων από το σημείο επαφής που δεν πρέπει να έχει και αμέσως μόλις νιώθει το ρεύμα φεύγει.
Όμως παρότι μέχρι στιγμής έχουν μελετηθεί 300 περιπτώσεις στις οποίες ο καρχαρίας έχει νιώσει τις επιπτώσεις του «The Shark Shield», οι ειδικοί λένε πως δεν μπορούν να εγγυηθούν 100% προστασία δεδομένου ότι η συμπεριφορά των καρχαριών είναι απρόβλεπτη. Έχει διαπιστωθεί ότι οι καρχαρίες προσαρμόζονται στην ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος έπειτα από την πρώτη δυσάρεστη επαφή και κάθε φορά πλησίαζαν όλο και περισσότερο τη συσκευή.