Την πρώτη αποζημίωση σε θύματα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 επιδίκασε δικαστήριο του Λονδίνου καθώς ομάδα Λιβανέζων δικηγόρων, κατέθεσε αίτημα για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων.
Οι δικηγόροι, που είχαν τη στήριξη του δικηγορικού συλλόγου της Βηρυτού, κατέθεσαν αγωγή κατά της βρετανικής εταιρείας Savaro Ltd, η οποία είχε πουλήσει και μεταφέρει στον Λίβανο ένα τεράστιο φορτίο λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου το οποίο και εξερράγη στο λιμάνι στις 4 Αυγούστου του 2022 σκοτώνοντας 220 ανθρώπους και καταστρέφοντας ολοσχερώς την περιοχή του λιμανιού σε ακτίνα χιλιομέτρων.
Στις 31 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε τη Savaro Ltd υπεύθυνη για το θάνατο, σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές εκδικάζοντας αποζημίωση 1 εκατ. δολαρίων στα θύματα.
Τη Δευτέρα, το δικαστήριο διέταξε την εταιρεία να πληρώσει 100.000 λίρες συν τους τόκους στους συγγενείς τριών θυμάτων και πάνω από 500.000 λίρες σε μια γυναίκα που τραυματίστηκε.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την ευθύνη και τις ζημίες της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού μετά από περίπου τρία χρόνια», δήλωσε η Camille Abou Sleiman, δικηγόρος από τη νομική εταιρεία Dechert που ανέλαβε αφιλοκερδώς την υπόθεση για τα θύματα και τις οικογένειές τους. .
«Είναι η πρώτη αχτίδα ελπίδας στη μακρά πορεία προς τη δικαιοσύνη για τα θύματα», είπε ο Αμπού Σλέιμαν στο Reuters.
Ο σκοτεινός ρόλος της ελληνίδας ιδιοκτήτριας του πλοίου
Το ερώτημα ωστόσο, είναι ποιος ακριβώς θα πληρώσει αυτό το ποσό. Η γυναίκα που αναφέρεται ως ιδιοκτήτρια του Savaro και μοναδική διευθύντρια στο British Companies House, Μαρίνα Ψύλλου, είπε στο Reuters το 2021, ότι ενεργούσε για λογαριασμό άλλου ιδιοκτήτη του οποίου αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα.
Η Ψύλλου υπέβαλε αίτημα το 2021 στην Companies House για την εκκαθάριση του Savaro όμως ο Δικηγορικός Σύλλογος της Βηρυτού «πάγωσε» την εκκαθάριση.
Στο Λίβανο ωστόσο η δικαιοσύνη προσωρά αργά. Στις αρχές του χρόνου, ο Λιβανέζος ανακριτής Tarek Bitar κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας όταν κατηγόρησε κορυφαίους αξιωματούχους του Λιβάνου και πολιτικούς ως υπεύθυνους για την έκρηξη.
«Ό,τι προχωρά είναι εκτός της χώρας», είπε ο Πολ Νάγκεαρ, του οποίου η κόρη Αλεξάνδρα σκοτώθηκε από την έκρηξη. «Μας δείχνει πόσο εμπόδισαν τα πράγματα στον Λίβανο. Είναι πολύ αισιόδοξο να ακούμε αυτά τα νέα, γιατί είναι μια σημαντική πρόοδος».