Γερμανικός Τύπος: Νέα προσφυγική διαδρομή μέσω του Έβρου

Γερμανικός Τύπος: Νέα προσφυγική διαδρομή μέσω του Έβρου
Open Image Modal
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa από το Πύθιο, το Σοφικό και το Φυλάκιο και το οποίο αναπαράγουν, μεταξύ άλλων, η Welt και η Bild, τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «[…] ο αριθμός των προσφύγων που εντοπίστηκαν τον Απρίλιο στον Έβρο αυξήθηκε αιφνιδιαστικά στους 3.986. Έναν μήνα πριν ήταν μόλις 1.658. Τον Μάιο υπήρξε μικρή μείωση: κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες εντοπίστηκαν 660 νεοαφιχθέντες. Ο πραγματικός αριθμός δεν μπορεί να υπολογιστεί. […] Διακινητές προωθούν όσους μετανάστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, είτε μέσω Αδριατικής στην Ιταλία είτε μέσω της κλειστής βαλκανικής διαδρομής, δια μέσω παράπλευρων δρόμων από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς το κέντρο της Ευρώπης. Κάθε τόσο η ελληνική αστυνομία ενημερώνει ότι πραγματοποιεί εφόδους σε κρυψώνες στο εσωτερικό της χώρας. Συχνά οι διακινητές κρατούν τους ‘πελάτες’ τους εκεί σαν ομήρους, προκειμένου οι συγγενείς τους να στείλουν χρήματα».

Από εναλλακτική, σύντομα κύρια οδός; 

O αριθμός των προσφύγων που εντοπίστηκαν τον Απρίλιο στον Έβρο αυξήθηκε αιφνιδιαστικά στους 3.986

Και ενώ κάτοικοι στο Πύθιο ισχυρίζονται ότι οι πρόσφυγες δωροδοκούν τους τούρκους συνοριοφύλακες και αστυνομικούς για να κάνουν τα στραβά μάτια, «[…] κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα αναφέρουν ότι η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2015 δεν περιλαμβάνει τα σύνορα του ποταμού Έβρου. Οι μετανάστες που περνούν στην Ελλάδα μέσω ανατολικού Αιγαίου και δεν παίρνουν άσυλο, επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Όπως λένε στην Αθήνα, δεδομένου ότι αυτό δεν ισχύει για την περιοχή του Έβρου, η Άγκυρα δεν έχει κίνητρο να κρατά τους πρόσφυγες μακριά και από αυτά τα σύνορα, όπως το κάνει στις ακτές της στο Αιγαίο. Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς ισχύει, γεγονός είναι ότι όταν λειτουργήσει άπαξ μια προσφυγική διαδρομή όπως αυτή μέσω Έβρου, τότε μπορεί να διευρυνθεί. Σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η διαδρομή μέσω του Έβρου θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα σε κύρια οδό».

Πηγή: DW