Σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον κι αν εργάζεστε, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί το πώς θα μπορούσατε να είστε περισσότερο αποφασιστικοί ή διεκδικητικοί, διατηρώντας παράλληλα τη θετική επικοινωνία με τους συναδέλφους σας.
Είτε πρόκειται για την επαγγελματική σας εξέλιξη, είτε για ένα απαιτητικό project που έχετε να φέρετε εις πέρας, οι παρακάτω απλές συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.
•Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στα emails και την προφορική επικοινωνία
Σίγουρα η γραπτή επικοινωνία αποτελεί τον γενικό κανόνα στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αφενός μπορείτε να ανατρέξετε σε οποιαδήποτε πληροφορία από το παρελθόν, αφετέρου εξοικονομείτε πολύτιμο χρόνο σε αιτήματα τα οποία λύνονται άμεσα, χωρίς την φυσική πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία. Ωστόσο, υπάρχουν και θέματα τα οποία απαιτούν περισσότερη προσοχή και θα ήταν καλύτερο για την έκβαση τους να συζητηθούν προφορικά. Συχνά στο εταιρικό περιβάλλον τα 1-1 meetings αποτελούν τακτικές συναντήσεις και αποτελούν πολύ καλή αφορμή για να συζητήσετε γεγονότα τα οποία σας απασχολούν και θα θέλατε να επιλύσετε.
Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι το να εκφράζετε τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες σας με το σωστό τρόπο είναι κάτι το οποίο αφενός θα βοηθήσει την εξέλιξη της καριέρας σας και αφετέρου, οι προϊστάμενοι σας περιμένουν να ακούσουν. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι ένας από τους σημαντικότερους ρόλους ενός manager είναι η διαχείριση της ομάδας τους. Κάθε manager περιμένει να ακούσει αυτά που εσείς θα του εκφράσετε και πιθανότατα θα έχει ήδη ακούσει παρόμοια αιτήματα στο παρελθόν. Τέλος, είναι γεγονός ότι ο κάθε manager αποσκοπεί στο καλύτερο δυνατόν για την εταιρεία για την οποία εργάζεται και με γνώμονα αυτό θα διαχειριστεί το αίτημα σας. Πιθανότατα λοιπόν, η απάντηση που θα σας δώσει -ακόμα κι αν είναι αρνητική- να μην έχει να κάνει με την προσωπική του πεποίθηση για εσάς.
•Αποφύγετε φράσεις αμφιβολίας
Η πρώτη εντύπωση μετράει. Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη εργασίας, η σταθερή χειραψία, το χαμόγελο, η οπτική επαφή και η ενεργητική ακρόαση -για παράδειγμα το καταφατικό γνέψιμο- μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την εικόνα σας και παράλληλα να σας δώσουν αυτοπεποίθηση. Η πρώτη εντύπωση λοιπόν, κατέχει σημαντικό ρόλο και στη διατύπωση ενός αιτήματος σας. Η χροιά αμφιβολίας στον τόνο της φωνής σας καθώς και φράσεις όπως «νομίζω», «μάλλον», «ίσως» υπονομεύουν την αξία της ερώτησης ή του αιτήματος σας. Αντίθετα, η αποφασιστικότητα και η σαφής και ξεκάθαρη διατύπωση του αιτήματος σας δίνει την εικόνα στον συνομιλητή σας ότι πράγματι, αυτό που έχετε να πείτε είναι σημαντικό. Φράσεις περισσότερο ξεκάθαρες όπως «Χρειάζομαι» και «Θα ήθελα» μπορούν να βοηθήσουν.
•Αιτιολογήστε την άποψη σας
Ό,τι κι αν έχετε κατά νου, αιτιολογήστε το. Μια νέα ιδέα, η επίλυση ενός προβλήματος με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, μια σημαντική διαφωνία σας, όλα θα πρέπει να εξηγηθούν ώστε να γίνουν κατανοητά από τον συνομιλητή σας αλλά και να ενισχύσουν την δική σας ιδέα. Χρησιμοποιείστε data αλλά και παραδείγματα που να αποδεικνύουν ότι επιχειρηματολογείτε, έχετε κάνει την έρευνα σας πριν διατυπώσετε την επιθυμία. Τέλος, γιατί να προκαταβάλλετε αρνητικά τους συναδέλφους σας; Όταν εκφράζετε την ιδέα σας, χρησιμοποιήστε τόνο που να υποδηλώνει ότι θεωρείτε πώς η απάντηση τους θα είναι θετική και πώς θα συνεργαστούν μαζί σας.
Οι παραπάνω συμβουλές είναι λογικό να μην μπορείτε να τις εφαρμόσετε από τη μια ημέρα στην άλλη αφού απαιτούν καθημερινή εξάσκηση και κυρίως προϋποθέτουν να έχετε ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση σας. Η αυτοπεποίθηση στην εργασία αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας σας. Πώς μπορείτε όμως να την ενισχύσετε; Η θέσπιση των δικών σας στόχων και η αναγνώριση των χαρακτηριστικών που σας κάνουν μοναδικούς είναι δυο από τα βήματα που θα πρέπει να κάνετε. Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε μερικές ακόμα συμβουλές!