Ο οδηγός του ξεχωριστού βιογραφικού

Για αρκετούς job seekers, ένα από τα αγχωτικά σημεία της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας, είναι η σύνταξη ενός σωστά δομημένου βιογραφικού το οποίο θα τραβήξει την προσοχή του recruiter και θα αποτελέσει το εισιτήριο για μια συνέντευξη εργασίας. Και πράγματι, το βιογραφικό αποτελεί την πρώτη εικόνα που θα σχηματίσει για εσάς ο δυνάμει μελλοντικός σας εργοδότης.
AlexBrylov via Getty Images

Είτε αναζητείτε ενεργά θέσεις εργασίας, είτε απλά θέλετε να ενισχύσετε το επαγγελματικό σας προφίλ αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσει πώς να συντάξετε ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει.

Για αρκετούς job seekers, ένα από τα αγχωτικά σημεία της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας, είναι η σύνταξη ενός σωστά δομημένου βιογραφικού το οποίο θα τραβήξει την προσοχή του recruiter και θα αποτελέσει το εισιτήριο για μια συνέντευξη εργασίας. Και πράγματι, το βιογραφικό αποτελεί την πρώτη εικόνα που θα σχηματίσει για εσάς ο δυνάμει μελλοντικός σας εργοδότης.

Τι περιλαμβάνει λοιπόν η ιδανική δομή ενός βιογραφικού;

•Στοιχεία επικοινωνίας

•Στόχους για την καριέρα σας

•Επαγγελματική εμπειρία

•Εκπαίδευση & Σεμινάρια

•Ξένες γλώσσες

•Συστάσεις

Ο step-by-step οδηγός σύνταξης

Σε γενικό επίπεδο, ο χρυσός κανόνας της σύνταξης ενός σωστού βιογραφικού έγκειται στην ευανάγνωστη σύνταξη του η οποία θα βοηθά τον αναγνώστη να συλλέξει όλες τις πληροφορίες εκείνες που θα τον βοηθήσουν να κρίνει αν είναι ο κατάλληλος για τη θέση εργασίας που έχει αναλάβει να καλύψει.

Τι μπορείτε λοιπόν να αναγράψετε σε κάθε μια ενότητα του βιογραφικού σας;

Στοιχεία επικοινωνίας

Σε αυτό το εισαγωγικό σημείο, θα πρέπει να αναφέρετε τον τόπο κατοικίας, τα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία θα μπορεί να σας βρει ο recruiter, το email σας και γιατί όχι, το επαγγελματικό σας προφίλ στα social media.

Οι στόχοι σας

Όταν αναφερόμαστε στους στόχους σας, εννοούμε μια συνοπτική παράγραφο (4-5 σειρών) η οποία θα βρίσκεται στην αρχή του βιογραφικού σας και θα λειτουργήσει ως η εισαγωγή του CV. Η παράγραφος αυτή μπορεί να αναφέρει λίγα λόγια για την εκπαίδευση σας και το επαγγελματικό υπόβαθρο σας, τους στόχους της καριέρας και τα ξεχωριστά στοιχεία της προσωπικότητάς σας.

Η επαγγελματική σας εμπειρία

Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο του βιογραφικού σας. Αναφερθείτε σε όλες τις εργασίες στις οποίες έχετε εργαστεί -ακόμα και σε εθελοντικό επίπεδο- και στην αναφορά σας στις παρελθοντικές σας αρμοδιότητες προσπαθήστε να αναφέρετε όλες τις λέξεις «κλειδιά» τις οποίες ανέφερε ο εν δυνάμει εργοδότης σας στη θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση.

Μια ενδεικτική δομή είναι η εξής:

- Ο τίτλος της θέσης που είχατε

- Το όνομα της εταιρείας στην οποία εργαστήκατε

- Τις αρμοδιότητες σας (εδώ είναι που πρέπει να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του εργοδότη. Τι ακριβώς ζητάει για τη θέση εργασίας στην οποία θέλετε να στείλετε το βιογραφικό σας; Αποδείξτε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτό!). Ήσασταν Top Performer στην ομάδα σας ή μήπως ήσασταν Top Performer για δυο συνεχόμενα έτη; Εργάζεστε στο marketing και αυξήσατε την επισκεψιμότητα στο site σας ή μήπως αυξήσατε την επισκεψιμότητα στο site σας κατά 30% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος; Εργάζεστε στο τμήμα πωλήσεων πολυεθνικής εταιρείας ή μήπως εργάζεστε στο τμήμα πωλήσεων πολυεθνικής εταιρείας και διαχειριζόσασταν περίπου 80 αιτήματα πελατών ανά ημέρα; Μήπως είχατε βραβευτεί για την επίδοση σας; Χρησιμοποιώντας αριθμούς και ποσοστά, ενισχύετε την αξιοπιστία και εγκυρότητα της απάντησης σας. Όταν λοιπόν συντάσσετε το βιογραφικό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να ενσωματώσετε όλα εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να φανούν χρήσιμα για την αναζήτηση της νέας εργασίας σας.

Εκπαίδευση και σεμινάρια

Μην υποτιμήσετε την αξία της εκπαίδευσής σας. Ειδικά αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην αγορά εργασίας, το ακαδημαϊκό σας προφίλ είναι το πιο σημαντικό για το ξεκίνημα της καριέρας σας. Ξεκινήστε με τον πιο σημαντικό τίτλο σας -παραδείγματος χάριν Πτυχιούχος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ- και στη συνέχεια, αναφέρετε πιθανά σεμινάρια και πιστοποιήσεις που έχετε παρακολουθήσει. Αναφέρετε το έτος εισαγωγής και αποφοίτησης και φυσικά, σε περίπτωση που αποφοιτήσατε με άριστα, μη ξεχάσετε να το επισημάνετε.

Την ενότητα αυτή μπορεί να ακολουθήσει το πεδίο της γνώσης ξένων γλωσσών.

Τέλος, σε περίπτωση που έχετε διαθέσιμες συστάσεις, μπορείτε να τις επισυνάψετε.

Συνοψίζοντας

Το βιογραφικό σας θα πρέπει να έχει σαφή συνοχή και δομή και να μην ξεπερνάει τις 2 περίπου σελίδες σε έκταση ώστε να σας περιγράφει αποτελεσματικά και αντιπροσωπευτικά. Ποιο είναι όμως το εξυπνότερο tip; Μην στέλνετε το ίδιο βιογραφικό για κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Είναι προφανές ότι κάθε βιογραφικό που συντάσσετε θα πρέπει να είναι αληθές, ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε τις ίδιες λέξεις «κλειδιά» που χρησιμοποιεί και ο recruiter για τη θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση, του δείχνετε ότι εσείς είστε το κατάλληλο άτομο που αναζητεί.