Αντιπαράθεση Κίνας- ΕΕ για τη σύλληψη δημοσιογράφου του Bloomberg

Για «ανεύθυνα σχόλια» κατηγόρησε την ΕΕ το κινεζικό ΥΠΕΞ.
.
.
REUTERS

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσει να κάνει «ανεύθυνα σχόλια», αφού η Ένωση ζήτησε την απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν επειδή ασκούσαν δημοσιογραφία στην Κίνα σε ανακοίνωση για την κράτηση Κινέζας υπήκοου που εργάζεται για το Bloomberg News.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχές είχαν συλλάβει τη Χέιζ Φαν, που εργάζεται για το γραφείο του Bloomberg στο Πεκίνο, λόγω υποψιών πως έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η ΕΕ ζήτησε από τις αρχές να παρέχουν στη Φαν «ιατρική βοήθεια, αν χρειάζεται, πρόσβαση σε δικηγόρο της επιλογής της και επαφή με την οικογένειά της». Επίσης ζητήθηκε η άμεση απελευθέρωση όλων όσον κρατούνται στην Κίνα σε σχέση με άσκηση δημοσιογραφίας.

Ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σε ημερήσια συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο πως τα νομικά δικαιώματα και συμφέροντα της Φαν ήταν εγγυημένα. «Η κυβέρνηση της Κίνας προστατεύει την ελευθερία λόγου των πολιτών βάσει νόμου» είπε ο Γουάνγκ. «Συστήνουμε στην πλευρά της ΕΕ να σεβαστεί την δικαστική κυριαρχία της Κίνας και να παύσει να προβαίνει σε ανεύθυνα σχόλια».

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά συλλήψεων ή απελάσεων δημοσιογράφων στην Κίνα.

Η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ ανέφερε την Κυριακή πως η Φαν ήταν ύποπτη για «εγκληματικές δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας». Στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat ανέφερε πως η υπόθεση διερευνάται βάσει νόμου και ότι πρόκειται για ένα «αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Κίνας, και καμία άλλη χώρα ή οργανισμός δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης».

Η Φαν είναι στο Bloomberg από το 2017, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν για το Reuters, το CNBC, το Al Jazeera και το CBS News. Εθεάθη να βγαίνει από την πολυκατοικία της συνοδευόμενη από αξιωματούχους ασφαλείας με πολιτικά στις 7 Δεκεμβρίου, μετά από επικοινωνία με έναν από τους αρχισυντάκτες της.

Νωρίτερα το 2020 η Κίνα πρακτικά απέλασε δημοσιογράφους από τους New York Times, την Washington Post και τη Wall Street Journal, δίνοντας εντολή να παραδώσουν το δημοσιογραφικό τους πάσο εντός ημερών, καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονταν. Τον Αύγουστο οι αρχές του Πεκίνου συνέλαβαν τον Τσενγκ Λέι, Αυστραλό υπήκοο που είχε γεννηθεί στην Κίνα και εργαζόταν στον κρατικό σταθμό CGTN, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Τον Σεπτέμβριο δύο Αυστραλοί ανταποκριτές εγκατέλειψαν την Κίνα αφού ανακρίθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ στο Χονγκ Κονγκ απαγγέλθηκαν, στο πλαίσιο του νέου νόμου εθνικής ασφαλείας, κατηγορίες σε βάρος του Τζίμι Λάι, μεγιστάνα του χώρου των ΜΜΕ.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή