Ως «ρίσκο που δεν μπορεί να αποκλειστεί» χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα φέτος σε δημοσίευμα του CNBC- όπου επισημαίνεται πως κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως, δεδομένης της λήξης του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι και σημαντικών μεταρρυθμίσεων λιτότητας που αρχίζουν τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση ίσως να κηρύξει εκλογές νωρίτερα του αναμενομένου.
«Αυτό είναι όντως ένα από τα ρίσκα στο σενάριό μας, αλλά πιθανότατα αφού το πρόγραμμα τελειώσει» λέει ο Άιβαν Μάμαλετ, οικονομολόγος της Societe Generale.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δημοσκοπήσεις, καθώς και στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί εκλογών. Ακόμη, σημειώνεται πως δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις πίσω από το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ...ωστόσο τα ποσοστά ενδέχεται να μικρύνουν εν όψει των επόμενων εκλογών. Ο Τσίπρας είναι ικανός στις πολιτικές (προεκλογικές) εκστρατείες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ των πραγμάτων μια βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα» λέει η Τζόαν Χόεϊ, διευθύντρια Ευρώπης στο The Economist Intelligence Unit.
Σύμφωνα με τον Τσολτ Ντάρβας, του think tank Bruegel, ακόμα και αν κηρυχθούν νωρίτερα εκλογές, δεν θα υπάρξουν και πολλές αλλαγές στην πολιτική.
«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους» λέει σχετικά στο CNBC, προσθέτοντας πως, ως αποτέλεσμα, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πάντα μικρά περιθώρια αύξησης δαπανών.
Το τέλος του τρίτου προγράμματος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, θα αποτελέσει κομβική στιγμή για το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα. «Οι λεπτομέρειες αυτής της εξόδου δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά αν οι δανειστές αναγκάσουν την Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ο Τσίπρας θα μπορούσε να δει τη δημοτικότητά του να πέφτει. Όπως και να έχει, τον Αύγουστο ο Τσίπρας πιθανότατα θα πει στους Έλληνες ότι η χώρα ελευθερώθηκε μια και καλή από την τρόικα...επίσης είναι πιθανόν να ανακοινώσει ότι οι δανειστές αναδιάρθρωσαν το ελληνικό χρέος- μια μεγάλη πολιτική δέσμευση στην οποία η κυβέρνησή του προέβη το 2015. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα αποσαφηνιστεί πλήρως με τους δανειστές αργότερα μέσα στο έτος, αλλά θα μειώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση του χρέους από την Ελλάδα στο μέλλον. Αυτό θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να πει στους ψηφοφόρους ότι κατάφερε να υπερνικήσει τις επικρίσεις από χώρες όπως η Γερμανία» σημειώνεται σχετικά.
«Οι επενδυτές έχουν πλέον συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα» λέει ο Κιάραν ο’Χέιγκαν, της Societe Generale, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει σιγή/ σιωπηλή αντίδραση εάν επανεκλεγεί.