ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η εκστρατεία που φιλοδοξεί να μειώσει την υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς με την ταχύτερη ανάπτυξη

Πώς ένα γενναιόδωρο κίνητρο του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου ενθαρρύνει τα κορίτσια να επιλέξουν τη μηχανική και την τεχνολογία.
FREDERICK UNIVERSITY

H Κάτια Κυριακούδη φοιτά σήμερα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Έξυπνα Συστήματα και Συστήματα Διαδικτύου του Πανεπιστημίου Frederick, ενός από τα κορυφαία, πλήρως αναγνωρισμένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου. «Στα μαθήματα μου είμαι η μόνη γυναίκα», αναφέρει. Παρόμοια, στα φοιτητικά της χρόνια, η Ακινδύνη Μιχαήλ ήταν ένα από μόλις δύο κορίτσια σε μια τάξη με 20 αγόρια που επέλεξαν να σπουδάσουν στο Πρόγραμμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick. Σήμερα είναι μια πετυχημένη web developer και ανήκει στο πολύ μικρό ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν να εργαστούν σε επαγγέλματα STEM, όπως με μια λέξη αναφέρονται οι Φυσικές Επιστήμες, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά.

Πολλά είναι τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυσανάλογη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών τους τομείς STEM, παρόλο που αποδεδειγμένα αυτοί είναι οι τομείς που παρουσιάζουν παγκοσμίως τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης, μηδαμινά ποσοστά ανεργίας και πολύ ελκυστικά πακέτα αποδοχών.

FREDERICK UNIVERSITY

Με μια καθιερωμένη Πολυτεχνική Σχολή που έχει τη μεγαλύτερη ιστορία στην Κύπρο και σήμερα προσφέρει οκτώ πτυχιακά, επτά μεταπτυχιακά και έξι διδακτορικά προγράμματα σε διάφορους τομείς της Μηχανικής, της Αρχιτεκτονικής και της Πληροφορικής, το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στις συντονισμένες προσπάθειες της διεθνούς επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας για να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να στραφούν σε αυτούς τους τομείς.

Μπορεί να μην είναι προφανές, αλλά δεν πρόκειται μόνο για θέμα ισότητας. Πρόκειται και για παγκόσμιο κοινωνικό ζήτημα που επηρεάζει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του κόσμου. Η μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε αυτούς τους τομείς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί το χάσμα αμοιβών και να αποκτήσουν οι γυναίκες μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία. Εξάλλου, στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση θα πρωταγωνιστούν οι επιστημονικοί τομείς, οπότε εάν οι γυναίκες δεν μπορέσουν να κάνουν τη μετάβαση στην τεχνολογία και την επιστήμη, θα χάσουν την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Γυναίκες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ήδη σε δυσμενέστερη θέση από τους άνδρες επειδή πολλά επαγγέλματα τα οποία παραδοσιακά έκαναν γυναίκες τείνουν να είναι λιγότερο καλά αμειβόμενα. Από την άλλη, οι επιστήμες, η τεχνολογία, η μηχανική βρίσκονται σε τροχιά γοργής ανάπτυξης αλλά δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους χωρίς τις γυναίκες. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά η αλήθεια είναι αυτή: oι θέσεις εργασίας είναι τόσες πολλές που δεν μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά από τους άνδρες.

FREDERICK UNIVERSITY

Η μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη παραγωγικότητα και αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά εργασίας. Αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Δεν είναι μόνοι οι συγκεκριμένοι τομείς που θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλήρες δυναμικό μας. Αυτό απαιτεί την εξάλειψη των στερεοτύπων φύλου». Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Επιπλέον, τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή μας γιατί θα φέρουν διαφορετικές αντιλήψεις και ιδέες. Μόνο με τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία μπορεί να επιτευχθεί πραγματική καινοτομία, ανάπτυξη, ευρηματικότητα και δημιουργικότητα. Γι’ αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε στο ταλέντο τους, να τις ενθαρρύνουμε να μοιραστούν τη δική τους προοπτική και να αναπτύξουν νέες ιδέες. Αλλιώς, θα συνεχίσουμε να είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπου προϊόντα και τεχνολογίες όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών αλλά δημιουργούν και διακρίσεις, αφού σχεδιάζονται αποκλειστικά από άντρες. Στην τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, όπου ο συντριπτικός αριθμός των εργαζομένων είναι άνδρες, οι αλγόριθμοι συχνά οδηγούν σε διακρίσεις.

FREDERICK UNIVERSITY

Αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της υποεκπροσώπησης των γυναικών στη μηχανική και την τεχνολογία, το Πανεπιστήμιο Frederick υλοποιεί μακροπρόθεσμη εκστρατεία διαφώτισης των κοριτσιών από νεαρή ηλικία για τις προοπτικές των τομέων αυτών. Η εκστρατεία έχει τίτλο “To all women and girls: Join the Journey to Engineering, Science and Technology” και, στο πλαίσιό της, το Πανεπιστήμιο προσφέρει ειδικές υποτροφίες ύψους 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν πτυχιακά προγράμματα Μηχανικής και Τεχνολογίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου, που διακρίνεται για την πολύχρονη επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία, το εξαίρετο ακαδημαϊκό προσωπικό και το πλούσιο ερευνητικό της έργο.

Οι υποτροφίες προσφέρονται για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 σε όλες τις υποψήφιες που υποβάλλουν αίτηση στα πιο κάτω προγράμματα:

Οι υποτροφίες καλύπτουν το 50% των διδάκτρων και ισχύουν για το πρώτο ακαδημαϊκό έτος. Μετά το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, η υποτροφία διδάκτρων θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική επίδοση της φοιτήτριας κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, με βάση ειδικό σχέδιο.

FREDERICK UNIVERSITY

Πέρα από τις υποτροφίες, το Πανεπιστήμιο διοργανώνει σειρά εργαστηρίων για κορίτσια και ενώνει δυνάμεις με πετυχημένες γυναίκες στους τομείς αυτούς, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια όλων των ηλικιών.

Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενες καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 57, Στοά Μάντακα), στο τηλέφωνο 210 3311288, στο email στο info@frederick.ac.cy ή να επισκεφθούν τη σελίδα: https://frederick.ac.cy/campaign/2021/gr/WomeninSTEM