Παστίτσιο λίγο πολύ όλοι μας έχουμε φάει και μάλιστα είναι από τα αγαπημένα πιάτα για Κυριακάτικο τραπέζι.
Αυτή την φορά θα το πειράξουμε λίγο μαγειρεύοντας το περίφημο παταταστίτσιο με υλικά όπως ο κουρκουμάς, το γάλα καρύδας και η γλυκοπατάτα. Όσο για το γλυκάκι μας, επιλέξαμε ένα ωραιότατο σοκολατένιο κορμό.
Δύο πολύ γευστικές συνταγές, που αξίζει να τις δοκιμάσουμε.
Καλή όρεξη.
Παταταστίτσιο
Υλικά
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ φλιτζ. γάλα καρύδας
½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε κύβους
2 μεσαίες γλυκοπατάτες
½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Λαδώνουμε ένα ταψί (20 εκατοστών) και τοποθετούμε πάνω την τριμμένη γλυκοπατάτα ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, πιέζουμε την γλυκοπατάτα με μία σπάτουλα για να φύγει ο αέρας και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όσο κρυώνει η στρώση με την γλυκοπατάτα, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε πρώτα το κύμινο και τον κουρκουμά.
Μόλις κάψει το λάδι σωτάρουμε τον κιμά και στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και έπειτα την πιπεριά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ και το αλατοπίπερο.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 περίπου ακόμα λεπτά, ώστε να μην έχει καθόλου υγρά ο κιμάς.
Τον βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και το γαλά και τοποθετούμε μέσα και τον κιμά.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την γλυκοπατάτα.
Ψήνουμε για 45-55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το αβγό.
Για να δούμε αν έχει γίνει, μπορούμε να κουνήσουμε λίγο το ταψί.
Αν δεν κουνιέται το μείγμα σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Αναδημοσίευση από HuffPost και Bubbles & Avocados
Σοκολατένιος κορμός
Υλικά
5 αυγά
175 γρ. σοκολάτα υγείας
180 γρ. ζάχαρη
250 ml κρέμα γάλακτος
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Ένα ρηχό ταψάκι 31cm x13cm
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλύπτουμε τον πάτο και τις δύο μακριές πλευρές του ταψιού με λαδόκολλα.
Χτυπάμε τους πέντε κρόκους προσθέτοντας σταδιακά τη μισή ζάχαρη μέχρι να ανακατευθούν καλά.
Λιώνουμε τη σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε τα ασπράδια με την άλλη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε την σοκολάτα στους κρόκους.
Προσθέτουμε στο μίγμα σοκολάτας σε τρείς δόσεις τα ασπράδια.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να σφίξει.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Το σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 6- 8 ώρες (ή και όλη τη νύχτα).
Χτυπάμε την κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το ταψί με την λαδόκολλα και στην συνέχεια απλώνουμε επάνω τη σαντιγί.
Ξεκινώντας από την μία μακριά πλευρά, με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το παντεσπάνι και σχηματίζουμε τον κορμό
Τοποθετούμε τον κορμό με την ένωση προς τα κάτω σε μια πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με την άχνη.
Αναδημοσίευση από HuffPost