Κυρώσεις των ΗΠΑ στον ΥΠΕΞ του Ιράν μετά από απόρριψη πρόσκλησης για συνάντηση με τον Τραμπ

Οι σχέσεις Τεχεράνης - Ουάσινγκτον επιδεινώνονται μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.
YURI CORTEZ via Getty Images

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αφού ο ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας απέρριψε μια πρόσκληση να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως υποστήριξαν χθες Κυριακή ιρανοί αξιωματούχοι.

Σε άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του την Παρασκευή, το περιοδικό The New Yorker ανέφερε ότι ο αμερικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ διαδραμάτισε, με τις ευλογίες του Τραμπ, ρόλο μεσολαβητή και ότι προσκάλεσε τον Ζαρίφ να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Ο Πολ συναντήθηκε με τον Ζαρίφ στα τέλη Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο επίσκεψης του ιρανού υπουργού στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το περιοδικό [1].

Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Κυριακή τις πληροφορίες αυτές.

«Κατά τη διάρκεια συνάντησης με [αμερικανό] γερουσιαστή, [ο Ζαρίφ] προσκλήθηκε σε μια συνάντηση και μετά του επιβλήθηκαν κυρώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί.

«Μια κυβέρνηση λέει πάντα πως είναι [υπέρ] των διαπραγματεύσεων και κατόπιν επιβάλλει κυρώσεις στον [ιρανό] υπουργό Εξωτερικών (...), αν αυτό δεν είναι γελοίο, τι είναι;» πρόσθεσε ο Ραμπιί, η δήλωση του οποίου μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Θεωρούμε ότι οι κυρώσεις αυτές δείχνουν ότι οι πολιτικοί στον Λευκό Οίκο σε έναν βαθμό έχουν μετατρέψει το ζήτημα σε προσωπική υπόθεση», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «παιδαριώδη» αυτή τη συμπεριφορά.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ουάσινγκτον δεν παύουν να επιδεινώνονται μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας τον Μάιο του 2018, την οποία ακολούθησε η επανεπιβολή των βαρύτατων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί πως αποσταθεροποιεί την περιοχή και επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Από τον Μάιο, οι δολιοφθορές και οι επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο — η Ουάσινγκτον επιρρίπτει την ευθύνη στην Τεχεράνη, που διαψεύδει — όπως και οι κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων και η καταστροφή ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αύξησαν κατακόρυφα την ένταση.

Για τον αντιναύαρχο Αλί Σαμχανί, γραμματέα του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν, η πρόσκληση του Λευκού Οίκου και η επιβολή κυρώσεων που την ακολούθησε μαρτυρούν την αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η επιβολή κυρώσεων στον αξιότιμο υπουργό Εξωτερικών του Ιράν μετά την απόρριψη της πρότασης του Τραμπ να διεξαχθούν άμεσες συνομιλίες δείχνει πως το τρένο της “μέγιστης πίεσης” σταμάτησε στον “σταθμό αποτυχία”», σάρκασε ο Σαμχανί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, αναφερόμενος στην εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που η Ουάσινγκτον λέει ότι ασκεί στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Yorker, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε ότι ήταν στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας στην Τεχεράνη να αποφασίσει αν θα αποδεχόταν ή όχι την πρόσκληση και αν θα πήγαινε στον Λευκό Οίκο. Επισήμανε επίσης τον φόβο του πως η συνάντηση αυτή απλά θα έδινε μια ευκαιρία στους φωτοειδησεογράφους να τους απαθανατίσουν μαζί, δεν θα είχε καμία ουσία. Ενημέρωσε την Τεχεράνη. Αλλά οι ιρανοί ηγέτες δεν ενέκριναν το να γίνει τέτοια συνάντηση τότε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή