Ορέστης Ομράν: Η πολιτική σταθερότητα θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία

Ο διεθνής δικηγόρος μιλάει στη HuffPost για την ενεργειακή κρίση, τα αυξανόμενα επιτόκια, την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και τι ακολουθεί μετά τις εκλογές.
Μarielle Pteroudi

Το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των εκλογών θα φέρει την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα και θα βοηθήσει πολλαπλά την οικονομία της χώρας, εκτιμά ο διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου, Ορέστης Ορμάν, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην HuffPost Greece.

Ο διεθνής δικηγόρος χρηματοοικονομικού δικαίου, δικαίου ενέργειας και δικαίου ανταγωνισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με έδρα τις Βρυξέλλες, εξηγεί ότι μια νέα σταθερή κυβέρνηση θα φέρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η οποία, όπως λέει, «θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία και θα της επιτρέψει την επιστροφή της στο status quo ante προ οικονομικής κρίσης».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, τονίζει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές παραμένουν ευάλωτοι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας - από τη στιγμή, μάλιστα, που οι επιδοτήσεις θα διακοπούν ή θα μειωθούν δραστικά.

Μarielle Pteroudi

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση για μια επιτυχημένη μετάβαση στην λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια ενώ τολμά να «προβλέψει» το τέλος της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες με τη νέα χρονιά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ορέστη Ομράν

1. Εν μέσω καλοκαιριού και ενός ήπιου χειμώνα που είχε προηγηθεί η συζήτηση για τη ενεργειακή κρίση, η οποία προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ατονήσει. Αλήθεια, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα ως προς αυτό το ζήτημα; Το έχουμε αφήσει πίσω μας ή θα το βρούμε πάλι μπροστά μας;

Είναι αληθές πως η ενεργειακή κρίση εμφανίζεται όλο και λιγότερο στον εγχώριο και διεθνή δημόσιο διάλογο τους τελευταίους μήνες. Κι αυτό διότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε και η ενεργειακή επάρκεια που εξασφαλίστηκε σε συνδυασμό με τις σημαντικότατες κρατικές επιδοτήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν ως αποτέλεσμα να διαψευσθούν οι ζοφερές προβλέψεις του περασμένου καλοκαιριού. Δεν είμαστε βέβαια σε θέση να θεωρήσουμε πως έχει έρθει το τέλος της ενεργειακής κρίσης. Τουναντίον, το άμεσο μέλλον θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από προσπάθεια εκ των προτέρων εξασφάλισης επάρκειας φυσικού αερίου – και με επιπρόσθετα φορτία LNG, ξαφνικές αυξήσεις των τιμών και διαρκή προσπάθεια αύξησης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εξάλλου, οι επιδοτήσεις εκ των πραγμάτων θα διακοπούν πλήρως ή θα μειωθούν δραστικά με αποτέλεσα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να παραμένουν ευάλωτοι σε υψηλές αυξήσεις των τιμών αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Αντιθέτως πολλή κουβέντα γίνεται για την μετάβαση στην περίφημη πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ. Η Ελλάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει ισχυρή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ποια είναι η ενεργειακή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετές προκλήσεις στην πορεία που ακολουθούν για τη μετάβαση προς ένα «πράσινο» ενεργειακό μοντέλο και μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η μείωση της υπερεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η εξασφάλιση επάρκειας μέσω εναλλακτικών παρόχων, η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα χωρίς περαιτέρω αυξήσεις τιμών, η ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη διεθνή αγορά LNG, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τις ευρωπαϊκές και η αποτελεσματική σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε μεγάλα έργα παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας θα πρέπει να είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης Κυβέρνησης για επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης σταδιακά την επόμενη δεκαετία.

3. Ενα από τα πιο «καυτά» θέματα των ημερών είναι και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Πόσο κοντά είμαστε στην απόκτησή της και τι θα προσφέρει εν τέλει στη χώρα μας;

Οι πιθανότητες να ανακτηθεί η πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα εντός του έτους είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ιδίως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που αναμένεται να επαναληφθεί στις 25 Ιουνίου. Κι αυτό διότι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και οι δεσμεύσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας είναι μεγάλης σημασίας στα πλαίσια της αξιολόγησης που διεξάγουν οι 4 μεγαλύτεροι Οίκοι Αξιολόγησης. Το βέβαιο, όμως, για τα ελληνικά δεδομένα είναι το εξής: πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία και θα της επιτρέψει την επιστροφή της και τυπικά στο status quo ante προ οικονομικής κρίσης. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα επιτρέψει τη σημαντική μείωση του κόστους του δημοσίου δανεισμού, την πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια με πιο ευέλικτους όρους για ιδιώτες και επιχειρήσεις, και θα απελευθερώσει την είσοδο διεθνών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων ελληνικών εταιρειών και των Τραπεζών. Εξάλλου η ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες σε ξένους ή και Έλληνες επενδυτές, αποτελεί de facto προϋπόθεση για την πολυπόθητη αναβάθμιση.

4. Αλλο ένα θέμα που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα είναι η πολιτική των συνεχόμενων αυξήσεων στα επιτόκια, την οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες. Εκτιμάτε ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί ή φτάνουμε προς το τέλος του;

Η αύξηση των επιτοκίων για την ανάσχεση του πληθωρισμού αποτελεί παραδοσιακή πολιτική όλων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών του δυτικού κόσμου. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, φαίνεται να εμφανίζει πτωτικές τάσεις (στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε σε 6,1% τον Μάιο από 7,0% τον Απρίλιο και στην Ελλάδα στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο). Αν μπορούσε κάποιος να πάρει το ρίσκο της πρόβλεψης, θα έλεγε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα ακολουθήσει μια σταθεροποίηση, αν όχι μείωση, από το τον επόμενο Ιανουάριο. Εξάλλου, αποκλιμάκωση των επιτοκίων προϋποθέτει μείωση του πληθωρισμού και ανάσχεση της ύφεσης, πράγμα που προβλέπεται στη χώρα μας.

5. Με τις νέες κάλπες να βρίσκονται προ των πυλών, μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για την κατάσταση της οικονομίας την επόμενη μέρα; Πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών;

Το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των εκλογών θα βοηθήσει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων της χώρας. Θα πολλαπλασιάσει τους ξένους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, πράγμα που σημαίνει άμεσα μεγαλύτερη εισροή ξένου κεφαλαίου στη χώρα και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Εξάλλου, ο επιδιωκόμενος περαιτέρω εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, θα προωθήσει την ουσιαστική ανάπτυξη και θα έχει, πιθανότατα, ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση περισσότερων φόρων από το Κράτος. Η οργανωμένη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών πόρων εν γένει θα βοηθήσει στο μετασχηματισμό ολόκληρων τομέων της εθνικής οικονομίας. Εξάλλου, ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος, πράγμα που πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός άμεσης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση διεθνών κρίσεων και παρατεταμένης ύφεσης. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας που αποπνέει η παρούσα καλή κατάσταση της οικονομίας, θα οδηγήσει σε ίσως ακόμα μεγαλύτερη επιδοκιμασία του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα κληθεί άμεσα να υλοποιήσει τις μετεκλογικές οικονομικές του δεσμεύσεις.

Δημοφιλή