Η Νάπολη είναι, η πόλη της πίτσας στην Ιταλία (Neapolitan pizza), με ολόκληρες γενιές να ασχολούνται με τέχνη του pizzaiolo, δηλαδή του τεχνίτη της πίτσας και κάθε οικογένεια φυλάει προσεκτικά τις παραλλαγές της συνταγής.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ναπολιτάνικης πίτσας: η «Μαργαρίτα», με σάλτσα ντομάτας, τυρί μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό, η «Μαρινάρα», η οποία παραλείπει το τυρί και έχει ρίγανη και σκόρδο αντί για βασιλικό και η πίτσα «DOC» που φτιάχνεται από βουβαλίσια μοτσαρέλα και όχι από μοτσαρέλα με αγελαδινό γάλα.
Ποια όμως είναι ακριβώς η πίτσα Μαργαρίτα; H πίτσα Μαργαρίτα είναι «στολισμένη» στα χρώματα της ιταλικής σημαίας: Πράσινο από το βασιλικό, λευκό από τη μοτσαρέλα, κόκκινο από τη σάλτσα ντομάτας.
Για μια πίτσα Μαργαρίτα για δύο άτομα θα χρειαστούμε:
- Ναπολιτάνικη ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική, με ανασηκωμένο περιθώριο σε στρογγυλεμένο σχήμα διαμέτρου περίπου εκατοστά που όταν ψήνεται σε φούρνο με πυρότουβλα και ξύλα δεν πρέπει να είναι καθόλου καμμένη. Πρέπει να είναι λίγο καψαλισμένη γύρω-γύρω.
-200 gr αλεύρι
-100 gr αλεύρι κίτρινο (από σκληρά σιτάρια)
-230 gr νερό
-λιγότερο από 0,5 gr μαγιά μπύρας νωπή
-6 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
-3 gr αλάτι ψιλό.
Βάζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την μαγιά, τριμμένη σαν ψίχουλα, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο και όταν αρχίσει να σχηματίζεται το ζυμάρι, προσθέτουμε και το αλάτι. Αφήνουμε τη ζύμη να δουλευτεί καλά μέχρι να αρχίσει να μαζεύεται γύρω από τον γάντζο..
Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με ένα πανί και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Κι επίσης:
- Μια κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτα
Η ντομάτα (και όχι σάλτσα) είναι τα λεγόμενα Pomodori pelati ζωντανά, φρέσκα «ντοματάκια» σε κονσέρβα, που - χειροποίητα, δε λείπουν από κανένα ιταλικό σπίτι του νότου.
- 85 γραμμάρια φρέσκια μοτσαρέλα
Η Μοτσαρέλα - μαλακό τυρί ΠΟΠ είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης. Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση.
- 4 με 5 φύλλα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα
Και λίγη Ιστορία
Ήταν καλοκαίρι του 1889 και οι βασιλείς της Σαβοΐας βρίσκονται στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο παλάτι του Καποντιμόντε. Όπως λέει ο θρύλος η Βασίλισσα Μαργαρίτα κουρασμένη από την γκουρμέ γαλλική κουζίνα του παλατιού, ζήτησε να δοκιμάσει «την περίφημη ναπολιτάνικη πίτσα». Έτσι, ένας υπάλληλος του παλατιού καλεί τον Ραφαέλε Εσποζίτο, σεφ της Pizzeria Brandi να φέρει τις κλασικές του πίτες.
Ο σεφ φτιάχνει τρία είδη πίτσας. Η πρώτη ήταν «λευκή», με ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με cecenielle (είδος σαρδέλας) και η τρίτη με μοτσαρέλα και ντομάτα. Αυτή που διάλεξε η βασίλισσα και της έφερε στο μυαλό τα χρώματα της σημαίας της Σαβοΐας πέρασε στην ιστορία με το όνομά της φτιαγμένη με τρία πολύ απλά υλικά : μοτσαρέλα, βασιλικό και κόκκινη ντομάτα.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πίτσα ήταν γνωστή στη Νάπολη πριν από το 1889. Ονομάστηκε «Μαργαρίτα» λόγω της διάταξης της σε σχήμα μαργαρίτας.