Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και τα πλούσια τραπέζια γεμάτα λιχουδιές, ένας και μοναδικός φόβος τριγυρίζει στο μυαλό μας: Πώς θα καταφέρουμε να συγκρατηθούμε μπροστά σε τόσους πολλούς πειρασμούς;
Κι όμως, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και τα νοσήματα του εντέρου, μας καθησυχάζει διαβεβαιώνοντάς μας πως είναι πιο απλό απ′ όσο νομίζουμε. Με τις πολύτιμες και πολύ απλές συμβουλές της θα απολαύσουμε τις γιορτινές λιχουδιές, χωρίς να φοβόμαστε να ζυγιστούμε για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου.
Φτιάχνουμε τα γλυκά των εορτών λίγες μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα
Ετοιμάζουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μας λίγες ημέρες πριν την γιορτή των Χριστουγέννων και αποφεύγουμε να τα έχουμε σε κοινή θέα όπως συνηθίζεται. Γιατί; Γιατί αυτό δημιουργεί ένα ομολογουμένως «προκλητικό» εξωτερικό ερέθισμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καταναλώνουμε τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, χωρίς να τις έχουμε πραγματική ανάγκη ή χωρίς να μας διέπει η επιθυμία να το κάνουμε. Στην ουσία απλώς «τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας».
Ας πειραματιστούμε με μερικές υγιεινές παραλλαγές
Για παράδειγμα στα μελομακάρονα μπορούμε να προτιμήσουμε μια πάστα χουρμάδων αντί για ζάχαρη, ώστε έπειτα από την κατανάλωσή τους, να αυξάνεται σταδιακά η η γλυκόζη στο αίμα, ενώ παράλληλα θα καταναλώνουμε και περισσότερες φυτικές ίνες.
Για μεγαλύτερη απόλαυση μπορούμε να συνδυάσουμε το γλυκάκι μας με ένα ρόφημα με βάση το κακάο. Το κακάο περιέχει μαγνήσιο, το οποίο μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο απώτερος σκοπός αυτών των ημερών;
Επιπλέον, στο χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι προτιμούμε κάποιο ψητό κρέας, όπως η γαλοπούλα γεμιστή με κους-κους και κουκουνάρι. Ακόμη μια χορταστική και θρεπτική πρόταση είναι και το ψητό χοιρινό, αφού φυσικά αφαιρέσουμε το λίπους, με μπέιμπι πατάτες φούρνου και δεντρολίβανο.
Επιλέγουμε μελομακάρονο αντί για κουραμπιέ
Σε ό,τι αφορά τις εξόδους μας
Αν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο του πιάτου ακόμα και στην έξοδο μας, θα ήταν το ιδανικό.
Ποια είναι η μέθοδος του πιάτου
Στο μισό του πιάτου τοποθετούμε τη σαλάτα. Στο υπόλοιπο μισό τοποθετούμε ίσες ποσότητες πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Ειδάλλως, παραγγέλνουμε το κυρίως πιάτο που επιθυμούμε και μια σαλάτα για τη μέση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ξεκινάμε το γεύμα μας με μια σαλάτα, καθώς αυτό μας βοηθά να αισθανόμαστε πλήρεις ακόμα και με μικρότερες ποσότητες φαγητού. Έτσι καταναλώνουμε από το κυρίως πιάτο ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε και όχι ολόκληρο το πιάτο.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνήθως οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα σερβίραμε σπίτι μας.
Όσο μπορούμε κρατάμε σταθερό το πρόγραμμα μας
- Τηρούμε τις βασικές αρχές μας, δηλαδή τα τρία κυρίως γεύματα: To πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό, και κατά βάση δύο ενδιάμεσα σνακ.
- Πίνουμε αρκετό νερό ενώ δεν διαστάζομε να καταναλώσουμε τσάι ή άλλα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη
- Δεν το παρακάνουμε με το ελαιόλαδο.
- Δεν υποκύπτουμε στην αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, είτε στις εξόδους μας, είτε στα σουαρέ στο σπίτι .
- Τρώμε τόσο όσο πραγματικά χρειαζόμαστε.