Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο του ταξιδιού. Σε περίπτωση που αυτό είναι δύσκολο, μπορούμε να ταξιδέψουμε γευστικά στην Ισπανία, με την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου να ταιριάζει απόλυτα στην δική μας κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία, αφού το φαγητό δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο μαγείρεμα αυτό καθεαυτό, αλλά αποτελεί - πολύ περισσότερο - μία εξαιρετική αφορμή για να μοιραστούμε στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης.
Επιλέγοντας να σερβίρουμε ισπανικούς μεζέδες, ή τάπας όπως είναι πιο γνωστοί, μπορούμε να γευτούμε πολλά και διαφορετικά πιάτα δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα οικείο κι άνετο περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να παραμείνουν στο τραπέζι πολύ μετά το τέλος του γεύματος.
Ετσι και οι πέντε αισθήσεις, όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, και γεύση συμμετέχουν σε πλήρη και απόλυτη αρμονία μεταξύ τους.
Με πιο απλά λόγια, οι αλμύρα από τις ελιές, τα περίπλοκα αρώματα από τα αλλαντικά, σε συνδυασμό με τα υπέροχα ισπανικά κρασιά έρχονται να δέσουν με την κεφάτη ατμόσφαιρα.
Οινός ευφραίνει καρδίαν
Κάθε ισπανικό γεύμα που σέβεται τον ευατό του προϋποθέτει την ύπαρξη άφθονου κρασιού. Τα κόκκινα κρασιά αποτελούν την βάση καθώς ταιριάζουν απόλυτα με τις αλμυρές γεύσεις αλλάντικών και τυριών.
Εκτός από τα κλασσικά κρασιά από τις περιοχές Ριόχα (Rioja) των Βάσκων και Πριοράτ (Priorat) της Καταλονίας, δύο πολύ δροσιστικές ιδέες τώρα που είναι καλοκαίρι, είναι το «Τίντο ντε Βεράνο» (Tinto de Verano), όπου προσθέτουμε στο κρασί γκαζόζα, σόδα, sprite ή 7up και πάγο και φυσικά η αγαπημένη σε όλους μας σανγκρία.
Τάπας
Ένα πράγμα που κάνει τα γεύματα στην Ισπανία μοναδικά είναι η ποικιλία του μενού και δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά πιάτα παρά μέσω ενός δημιουργικού και στιβαρού μενού τάπας. Ξεκινάμε με μια πιατέλα από χαμόν ιμπέρικο - το ισπανικό προσούτο, ζαμπον θεθίνα, πράσινες ελιές γεμιστές με αντζούγια, τυρί μαντσέγκο και αμύγδαλα μαρκόνα.
Προσφέρουμε ψωμί μπαγκέτα, ενώ το ελαιόλαδο υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι καθώς χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε κάθε παραδοσιακό ισπανικό πιάτο αλλά και ένα μπολ αϊόλι, που φτιάχνεται από σκόρδο, αλάτι και ελαιόλαδο.
Το Κυρίως Πιάτο
Η παέγια (Paella) είναι το κύριο πιάτο μιας ισπανικής γιορτής. Αν και συνήθως μαγειρεύεται σε ένα φαρδύ, ρηχό ταψί πάνω σε δυνατή φωτιά, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε με ό, τι κατσαρόλα ή τηγάνι έχουμε - απλώς φροντίζουμε να χρησιμοποιήσετε το σωστό ρύζι που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, φρέσκα θαλασσινά και λαχανικά.
Μια εναλλακτική και πιο εύκολη συνταγή, αλλά εξίσου παραδοσιακή, είναι με ψητό κοτόπουλο μαζί με ώριμες πιπεριές και πατάτες μπράβας (bravas), ένα βασικό συστατικό που αποτελείται από τραγανές τηγανητές πατάτες με μια γλυκιά αλλά πικάντικη σάλτσα πάπρικας.
Εάν κάποιος είναι χορτοφάγος, μια εξαιρετική επιλογή είναι μια ισπανική τορτίγια από κρεμμύδι και πατάτα, κάτι σαν ομελέτα η οποία σερβίρεται παραδοσιακά ως ορεκτικό κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Επιδόρπιο
Εξυπακούεται πως το τραπέζι για να ολοκληρωθεί σωστά, προφέρουμε κάτι γλυκό. Στην προκειμένη περίπτωση ένα σορμπέ από πορτοκάλι είναι η τέλεια πρόταση, με την παρουσιάση να κλέβει την παράσταση. Είναι ένα κι ένα για να καθαρίσουμε τον ουρανίσκο μας.
Χρησιμοποιούμε λοιπόν πορτοκάλια Βαλένθια αλλά και Σανγκουίνι. Αφού στίψουμε τα πορτοκάλια, παίρνουμε τον χυμό και την σάρκα τα ομογενοποιούμε και παγωμένα όπως είναι τα σερβίρουμε μέσα στο πορτοκάλι που έχουμε κόψει στα δύο.
Τι και αν σερβίραμε το γλυκό; Συνεχίζουμε με «sobremesa» απολαμβάνοντας έτσι το κρασί μας ή τον καφέ μας.
Πηγή: Harpers Bazaar