Θα επηρεάσει η τουρκική προκλητικότητα τον τουρισμό;

Θα επηρεάσει η τουρκική προκλητικότητα τον τουρισμό;
DZarzycka via Getty Images

Ελλάδα και Τουρκία ανταγωνίζονται σκληρά κάθε χρόνο προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της τουριστικής αγοράς. Εξάλλου, παρόμοιο είναι το τουριστικό μοντέλο που ακολουθούν και οι δύο, βασιζόμενο στο δίπτυχο ήλιος-θάλασσα. Τα αριθμητικά δεδομένα των τελευταίων ετών έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεγάλη μάχη που δίνεται ανάμεσα τους στην τουριστική σκακιέρα.

Τα στοιχεία που περιγράφουν την τουριστική εικόνα της χώρας μας είναι ενθαρρυντικά. Τον προηγούμενο χρόνο 26,632 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και συνολικά η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,9% σε σύγκριση με το 2016. Αύξηση παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, αφού την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2017, τα έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία ανήλθε στα 32 εκατ. το 2017 έναντι 25,2 εκατ. το 2016. Να σημειωθεί εδώ, ότι το 2016 ήταν μια «μαύρη» χρονιά για τη γείτονα λόγω των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της απόπειρας πραξικοπήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 30% των ταξιδιωτών προς αυτήν σε σύγκριση με το 2015. Η Τουρκία φαίνεται ξεκάθαρα ότι ανακάμπτει και παρουσιάζει μια σημαντική δυναμική. Ενώ το 2016 σημειώθηκε ισχυρή κάμψη στο σύνολο των τουριστικών εσόδων σε σχέση με το 2015 (το 2015 τα έσοδα έφτασαν τα 31,4 δισ. δολ., ενώ το 2016 μειώθηκαν περίπου 30%), το 2017 αυξήθηκαν κατά 18,9% και ανήλθαν στα 26,283 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τους Έλληνες και Τούρκους τουρίστες που επισκέφθηκαν αντίστοιχα τις δύο χώρες, τα δύο τελευταία χρόνια περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Τούρκοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα (750 χιλιάδες πέρυσι). Αντίστοιχα, οι Έλληνες τουρίστες που επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2017 έφτασαν τις 49.752, ενώ το 2016 ήταν 29.972. Άραγε, θα μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, που κάποιοι χαρακτηρίζουν και ως προαναγγελία πολέμου; Ήδη αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν κηρύξει ταξιδιωτικό εμπάργκο προς την Τουρκία ως πράξη συμπαράστασης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αν μη τι άλλο η έντονη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, και η επιθετική στάση που επιδεικνύουν τόσο στην Κύπρο όσο και στον Έβρο δε συνάδει με την ανάδειξη της Ελλάδας ως έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό. Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τους κορυφαίους tour operators του εξωτερικού είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υπάρχουν 3,558 εκατ. περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε σύγκριση με πέρσι για το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων. Οι αξιοσημείωτες αυξήσεις προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ολλανδία κ.ά. Μείωση καταγράφεται μόνο στη Ρωσία, όπου κι εκεί υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα ανατραπεί το κλίμα, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες παραδοσιακά κλείνουν τουριστικά πακέτα από τον Απρίλιο και μετά. Οι Γερμανοί τουρίστες είναι αυτοί που φαίνεται να πτοούνται λιγότερο από το κλίμα έντασης που επικρατεί στη χώρα μας, αφού προβλέπεται να είναι και φέτος πρώτοι σε αριθμό επισκεπτών (το 2016 έφτασαν τα 3,14 εκατομ.). Για τους Αμερικανούς τουρίστες μπορεί η Ελλάδα να μη συγκαταλέγεται στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στις 16 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές, όμως, είναι εκείνοι που δαπανούν περισσότερα όταν έρχονται στη χώρα μας, με μέση κατά κεφαλή δαπάνη 935 ευρώ το 2016. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο ελληνικός τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ φέτος, παρά την κλιμάκωση που επιχειρεί η τουρκική πλευρά.

Αυτό που πρέπει να φοβάται περισσότερο η Ελλάδα είναι ο κακός της εαυτός, με τις καταστροφικές πολιτικές που χαράσσονται στην πιο «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Η διαμόρφωση ενός σταθερού και ρεαλιστικού φορολογικού πλαισίου αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Θα πρέπει επιτέλους να πάψουμε να βάζουμε αυτογκόλ στην τιτάνια προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να παραμείνει ο ελληνικός τουρισμός σε αναπτυξιακή τροχιά. Ένα πρόσφατο παράδειγμα κυβερνητικής αστοχίας είναι ο νόμος 4504/2017, όπου στο άρθρο 136 αναφέρεται ότι: «η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης από επαγγελματικό πλοίο αναψυχής με σημαία κράτους – μέλους Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ. ή σημαίας εκτός της Ε.Ε. επιτρέπεται, μόνο όταν ο τόπος επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών του πλοίου αναψυχής βρίσκεται στην αλλοδαπή. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα πλοία αυτά δεν αναγνωρίζονται στην ελληνική επικράτεια ως επαγγελματικά πλοία αναψυχής αλλά ως ιδιωτικά και υποχρεούνται σε έκδοση Δελτίου Κίνησης Πλοίων Αναψυχής (ΔΕ.Κ.Π.Α.) ή Δελτίου Κίνησης (transit log)». Το επίμαχο άρθρο συμβάλλει ξεκάθαρα στην ανάπτυξη του yachting των ανταγωνιστών μας, όπως της Τουρκίας ή της Αλβανίας. Μάλιστα, αλβανικό πρακτορείο με αγγελία που εξέδωσε, καλεί όλες τις εταιρείες ναυλωμένων σκαφών αναψυχής που δεν μπορούν να επιβιβάσουν και να αποβιβάσουν τους επισκέπτες στην Ελλάδα να το κάνουν στη χώρα τους.

Δημοφιλή