Συνολικά 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, δέχθηκε από την αρχή του 2014 έως και τον Οκτώβριο το «Χαμόγελο του Παιδιού». Από αυτές, 98% ήταν ανώνυμες και αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) κορίτσια και 157 (13%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους. Να σημειωθεί ότι 42% των παιδιών αυτών ήταν το πολύ 6 χρόνων. Σε ποσοστό 43% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες ήταν οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στην HuffPost Greece, o πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, «στην πραγματικότητα το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ πιο έντονο, από ότι δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί!».
«Επίσης, παρατηρείται μεγαλύτερη ένταση στην κακοποίηση, περισσότερη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ βλέπουμε ότι δυστυχώς πολλοί φοβούνται και δεν προχωρούν σε καταγγελίες» τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά, πολλές περιοχές «δεν μιλούν». Είναι επίσης σημαντικό, ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν περιθώρια αποκατάστασης για τα παιδιά- θύματα κακοποίησης μέσα στο σύστημα της Ελλάδας. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταβάλει από την πλευρά του κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει, έρχεται σε επικοινωνία με πολλά σχολεία έτσι ώστε να παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, στο διάστημα 1/1/2014 έως και 31/10/2014, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 92 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Αφορούσαν 151 παιδιά από τα οποία σε ποσοστό 91% είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, 8% είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και 1% άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, 17 (11%) παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλονται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Επιπλέον, 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).
Η εκδήλωση του Χαμόγελου συνδυάστηκε με την παραμονή, για τέσσερις ημέρες (έως τις 22 Νοεμβρίου) στην πλατεία Αριστοτέλους, του «ΟΔΥΣΣΕΑ», του 1ου Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας και έχουν ήδη προγραμματιστεί πολλές παρεμβάσεις σε μαθητές από σχολεία, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και φυσικά στο ευρύ κοινό.