Η μάχη που επέλεξε να δώσει ο Νίκος Ρωμανός, δίνεται και με νομικά μέσα παράλληλα με την επικίνδυνη μορφή πάλης που επέλεξε ο ίδιος κατερχόμενος σε απεργία πείνας.
Ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης εδώ και μήνες ως εντολοδόχος του Ν.Ρωμανού προσπαθεί να διά της νομικής οδού να εξασφαλίσει την πολυπόθητη εκπαιδευτική άδεια.
Mιλώντας στη HuffPost Greece σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως ο 21χρονος πελάτης του ο οποίος εκτίει 15ετή ποινή κάθειρξης για τη ληστεία στο Βελβεντό, δεν καταδικάστηκε ποτέ για εμπλοκή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ή σε οποιαδήποτε άλη. Το δικαστήριο μάλιστα αναγνώρισε πως επέδειξε σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, βγάζοντας έξω όσους βρίσκονταν στο κατάστημα της τράπεζας που λήστεψε ο ίδιος και οι συνεργοί του ενώ ακόμη και η κατηγορία για απαγωγή τελικά μετατράπηκε, σύμφωνα με τον κ.Ραγκούση, σε αρπαγή.
Ο δε εισαγγελέας έδρας, Γρηγόρης Πεπόνης στην τελική αγόρευση του είχε αναφέρει σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών: «Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης... Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν…» και συνέχισε λέγοντας «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
Οι εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη που «μπλοκάρουν» την άδεια
Ακόμη όμως και εάν αυτή η υπόθεση «έκλεισε» ο Ν.Ρωμανός έχει ακόμη εκκρεμότητες για τη Δικαιοσύνη, με την αστυνομία να εκτιμά πως είχε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση. Το όνομά του περιλαμβάνεται σε και φέρεται να κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις αν και κατά τον κ.Ραγκούση οι υποθέσεις αυτές «αφορούν αναλήψεις ενεργειών χωρίς όμως να υπάρχει φυσική συμμετοχή, παρουσία του Ρωμανού».
Βάσει αυτών των εκκρεμοτήτων, προβλέπεται πως για το αίτημα του Ρωμανού περί χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση και να εισηγηθεί σχετικά στο τριμελές Συμβούλιο των φυλακών. Η εισήγηση ήταν αρνητική, όπως και η τελική απόφαση. Ωστόσο ο κ.Ραγκούσης υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος ανακριτής ήταν αναρμόδιος. Στη βάση αυτή έχει γίνει και η προσφυγή κατά της απόφασης του Συμβουλίου.
Τώρα αρμόδιο για να αποφασίσει θα είναι πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και τόσο η οικογένεια του Ρωμανού όσο και ο δικηγόρος του ελπίζουν πως η απόφαση θα ληφθεί άμεσα καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, όπως σημειώνει και ο κ.Ραγκούσης.