Διαφθορά, ανομία και αδιαφάνεια στα ελληνικά ΜΜΕ

Διαφθορά, ανομία και αδιαφάνεια στα ελληνικά ΜΜΕ
BERLIN, GERMANY - AUGUST 06: Silhouette of a man who puts a large bundle of banknotes in his jacket on August 06, 2014, in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)***Local Caption***
BERLIN, GERMANY - AUGUST 06: Silhouette of a man who puts a large bundle of banknotes in his jacket on August 06, 2014, in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)***Local Caption***
Thomas Trutschel via Getty Images

Η συμβολή των νέων μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης στη διαχείριση της διαφθοράς, αλλά και η όξυνση του φαινομένου με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο, ο εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τη λειτουργία του Εθνικόυ Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και για το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών ήταν κατά το χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα μία παγκόσμια ημέρα βρίσκει την Ελλάδα σε διαιώνιση μιας κατάστασης ως προς τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης».

«Επί 25 χρόνια οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν με επαναλαμβανόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Και τώρα ακόμα συζητείται στη Βουλή τροπολογία για παράταση ακόμα ένα χρόνο», παρατήρησε ο κ. Σούρλας.

Σχετικά με το ΕΣΡ, ο ίδιος επεσήμανε, ότι «δεν λειτουργεί το Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας των ΜΜΕ, που διασφαλίζει τη νομιμότητά τους, δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και δεν τηρείται μητρώο επιχειρήσεων, που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Επίσης, από το 2005, καταργήθηκε η υπουργική απόφαση που προέβλεπε, ότι κάθε επιχείρηση πριν από την υπογραφή της σύμβασης, όφειλε να υποβάλει αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού για τον έλεγχο του ασυμβιβάστου. Τώρα απαιτείται μόνο μια υπεύθυνη δήλωση».

«Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την εικόνα της ανομίας και της αδιαφάνειας. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στα Μέσα Ενημέρωσης», κατέληξε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας.

Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Πατρίκιος, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του υφυπουργού Παιδείας, Αλέξανδρου Δεμερτζόπουλου, ανακοίνωσε, ότι θα διοργανωθεί πανελλήνιος διαγωνισμός έκθεσης για μαθητές λυκείου με θέμα τη διαφθορά και τους τρόπους που προτείνουν οι νέοι για την αντιμετώπισή της.

Ο εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, έκανε αναφορά στις όψεις της σχέσης της επικοινωνίας με τη διαφθορά: «Πώς τα Μέσα Ενημέρωσης διαχειρίζονται τη διαφθορά, σε ποιο βαθμό γίνονται οχήματα διαφθοράς και πώς η επικοινωνία και τα εργαλεία της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικά όπλα κατά της διαφθοράς».

Συνοψίζοντας τη συμβολή της επικοινωνίας κατά της διαφθοράς ο κ. Τέντες, αναφέρθηκε στην πληροφόρηση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις της διαφθοράς, τη συνδρομή στην αλλαγή κουλτούρας, την αφύπνιση των πολιτών και τη συμβολή στην αποκάλυψη περιστατικών διαφθοράς, ενώ διατύπωσε την αγωνία του για το ρόλο της επικοινωνίας, καθώς θα πρέπει να ενεργεί «με καλή πίστη, δεοντολογία και επαγγελματισμό».

Ο καθηγητής εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων, ότι «η διαφάνεια και η διαφθορά στερούνται σαφούς εννοιολογικού περιεχομένου, γι'αυτό επενδύονται με μιντιακούς μύθους που είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος και την ενίσχυση της δημοκρατικής αρχής. Η διαφθορά είναι ένα διαθεσμικό φαινόμενο, γι' αυτό πρέπει να παρέμβουμε πρωτίστως στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας και αυτό διότι η πάταξή της επαφίεται στον πατριωτισμό εκείνων των Ελλήνων που είναι ακόμα αφοσιωμένοι στην πατρίδα και τη Δημοκρατία».

Ο λέκτορας ποινικού δικαίου και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ποινικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Ζιούβας, αναφέρθηκε στον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προαγωγή της διαφάνειας παρουσιάζοντας ορισμένες καλές πρακτικές που με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών βοηθούν στην ενίσχυση της διαφάνειας, όπως η λειτουργία συστημάτων καταγγελίας περιστατικών διαφθοράς, η εκπαίδευση σε θέματα διαφθοράς με τη βοήθεια διαδικτυακής πλατφόρμας, καθώς και η δημιουργία δικτύου νέων που αξιοποιεί τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και έχει ως στόχο την προάσπιση της διαφάνειας.

Το ρόλο του διαδικτύου στην καταπολέμηση της διαφθοράς εξήρε και ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος όμως στη συνέχεια παρουσίασε και τη μετάλλαξη της διαφθοράς μέσα από το διαδίκτυο: η δωροδοκία έγινε πιο εύκολη χάρη στη χρήση της τεχνολογίας, η ηλεκτρονική πλαστογραφία γίνεται με πολύ λιγότερες κινήσεις, η αλλοίωση δεδομένων και η απόκρυψη στοιχείων είναι διαρκής, ενώ η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει διευκολυνθεί από τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων.

πηγή: Μαρία Κουζινοπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή