Μεγαλωμένος μέσα στο μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που παράγει κετσέ, ένα υλικό που φτιάχνεται αποκλειστικά από μαλλί, ο Κωνσταντίνος Χατζηαγάπογλου αποφασίζει να πάει ένα βήμα παραπέρα την οικογενειακή επιχείρηση και να δημιουργήσει τα δικά του παπούτσια και τσάντες με το όνομα, The Felters.
Πώς προέκυψε η δημιουργία του The Felters;
Η ιστορία μας ξεκινάει το 1922, όταν ο προπάππους μου, Ιορδάνης Χατζηαγάπογλου, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, πήρε άδεια εμπορίας μαλλιών και νημάτων και ξεκίνησε την παραγωγή στο χέρι ενός υλικού που φτιάχνεται από μαλλί και ονομάζεται κετσές. Όλα αυτά συνέβησαν στο σπίτι του προπάππου μου που δημιούργησε μία οικοτεχνία. Οι πελάτες μας, τότε, ήταν κατά κύριο λόγο ο απλός κόσμος που ήθελε υπόστρωμα για τις σέλες των ζώων. Το 1955 αγοράστηκε το κτίριο όπου ακόμα βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, στο Μοσχάτο, και από οικοτεχνία έγινε βιοτεχνία. Με τα χρόνια νέες γενιές μπήκαν στην επιχείρηση και η κάθε μια έβαλε το λιθαράκι της για δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βιομηχανία μάλλινου κετσέ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Όταν ανέλαβα εγώ, η τέταρτη γενιά, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άνοιγμα και να παράγουμε και Design Felt, με καλύτερης ποιότητας μαλλί, και όχι μόνο βιομηχανικής χρήσης.
Θήκη για τάμπλετ The Felters
Πώς σε επηρέασε το γεγονός ότι μεγάλωσες μέσα σε μία τέτοια οικογενειακή επιχείρηση;
Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να έρχομαι στη δουλειά, όποτε δεν είχα σχολείο. Ο πατέρας μου, έλεγε ότι αν θέλω να βοηθήσω πρέπει να ξυπνήσω μόνος μου στις 6:30 το πρωί και να είμαι έτοιμος όταν θα φεύγει για τη δουλειά. Πραγματικά, ποτέ δεν χρειάστηκε να με ξυπνήσει, αν και τις μισές φορές δεν κατάφερα να σηκωθώ στην ώρα μου, αλλά με αυτόν τον τρόπο έμαθα να είμαι υπεύθυνος και όταν αναλαμβάνω μια δουλεία να την φέρνω εις πέρας,Πάντοτε μου άρεσε το εργοστάσιο γιατί εκτός από τους πελάτες, έρχεσαι σε επαφή με τους εργαζόμενους. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί οι εργαζόμενοί μας νιώθουν την επιχείρηση σαν δικιά τους και την «πονάνε», γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς που παράγουμε ένα υλικό και δεν το εισάγουμε. Η ευχαρίστηση που παίρνεις όταν μιλάς με τον πελάτη και σου λέει ποσό καλό προϊόν έφτιαξες νομίζω δεν περιγράφεται.
Γιατί επέλεξες αυτό το υλικό;
Ο μάλλινος κετσές είναι καθαρά οικολογικό υλικό που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία. Για τη δημιουργία του, εκμεταλλευόμαστε τις φυσικές ιδιότητες της τρίχας του μαλλιού,δεν σκοτώνεται κάποιο ζώο για να πάρουμε την τρίχα και είναι ανακυκλώσιμο. Επίσης είναι ιδιαίτερα ζεστό και έχει μεγάλες αντοχές. Πρόκειται για ένα υλικό που στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά είναι διαχρονικό και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται κατά κόρων για τέτοιες χρήσεις.
Ποια είναι η βασική προτεραιότητα του The Felters απέναντι στον καταναλωτή;
Αρχικός μου στόχος είναι να γίνει γνωστός ο κετσές ως υλικό στον Έλληνα καταναλωτή. Όλοι μπερδεύουν τον κετσέ με τη τσόχα και ενώ, πράγματι, μοιάζει δεν είναι το ίδιο υλικό. Στη συνέχεια θέλουμε να φτιάξουμε το ποιοτικότερο προϊόν που μπορούμε να έχουμε. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα κατασκευής και πρώτης ύλης.
Τσάντες και παπούτσια The Felters
Πιστεύεις είναι σημαντικό να επενδύουμε σε ελληνικά προϊόντα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Οτιδήποτε μπορούμε να παράγουμε στην Ελλάδα είναι κέρδος για όλους. Αυτό το βλέπω τώρα που, εδώ και ένα χρόνο, δημιουργήσαμε τους The Felters και συνεργάστηκα με τόσους ανθρώπους. Τα ελληνικά προϊόντα είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παγκόσμια αγορά μας έχουν πολύ ψηλά όσον αφορά την ποιότητα. Βέβαια, χάνουμε σε άλλα θέματα...
Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχεις αντιμετωπίσει έως τώρα;
Αρχικά, χρησιμοποιώ ένα καινούριο για την αγορά υλικά και καλούμαι να «πείσω» τον κόσμο ότι είναι ένα προϊόν αντοχής και δεν χαλάει. Συχνά με ρωτούν αν ο κετσές είναι αδιάβροχος και αν πλένεται και η απάντησή μου είναι ότι φτιάχνεται με νερό και ατμό, άρα είναι φιλικό προς το νερό και καθαρίζεται όπως κάθε παπούτσι και τσάντα. Η δεύτερη πρόκληση είναι οικονομική. Δηλαδή, σε μία Ελλάδα που στοχεύει στην ανάπτυξη δεν μπορεί να πληρώνουμε φόρο 26% επί των κερδών και να περιμένει κανείς να υπάρξει πρόοδος. Με πρόχειρους υπολογισμούς, τα λεφτά που δίνουμε στο κράτος υπολογίζονται στο 48% επί των κερδών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί έχουν μετακομίσει τις βιοτεχνίες τους μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ελλάδας.
Πόσο δύσκολη είναι η Ελληνική Αγορά στην Ελλάδα του 2014;
Η αγορά είναι πολύ δύσκολη, Δεν κατηγορώ τον κόσμο μιας και οι ευθύνες κρύβονται άλλου. Η καταναλωτική κίνηση έχει πέσει γιατί ο κόσμος πλέον έχει άλλες βασικές προτεραιότητες, όπως να βρει δουλεία, να έχει μισθό, να πληρώσει τους λογαριασμούς του, να φάει, να πληρώσει το κράτος και αν περισσέψει τίποτα τότε να κοιτάξει κάτι διαφορετικό.
Που μπορεί κανείς να βρει τα The Felters;
eshop μας και στο κατάστημα Graffito στο κέντρο της Αθήνας.