Σε τροχιά για την τρίτη - και καθοριστική - ψηφοφορία στη Βουλή για εκλογή ή όχι νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει τεθεί το πολιτικό σκηνικό.
Πέντε 24ωρα μακριά από την 29η Δεκεμβρίου- ημέρα όπου απαιτούνται 180 ψήφοι για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές και οι περισσότεροι έχουν ήδη βγάλει χαρτί και μολύβι και προσπαθούν να δουν τις πιο πιθανές ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση που δεν εκλεγεί νέος Πρόεδρος την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου:
Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες για την εκλογή Σταύρου Δήμα 180 ψήφοι από τη Βουλή τότε εντός των επόμενων 10 ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και εντός των επόμενων 21 ημερών να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ωρών, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί στις 30 Δεκεμβρίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου. Εξίσου πιθανή ωστόσο, είναι και η 1η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (σσ 151 βουλευτές). Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά προσεχτικά τα επόμενα της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ενισχύσει έστω και την ύστατη στιγμή τη δυναμική της υποψηφιότητας Δήμα. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι το Μαξίμου έχει απορρίψει το σενάριο που ήθελε δεύτερο όνομα να είναι υποψήφιο για την εκλογή Προέδρου. Σήμερα ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη και της δεύτερης άκαρπης ψηφοφορίας δήλωσε «Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει παρών. Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του που αυτή θα έχει στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας».
Την ίδια ώρα, έκκληση προς άπαντες να συναινέσουν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να επικρατήσει πολιτική σταθερότητα στη χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, όχι εκλογές. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει βεβαιότητα, αλλά σήμερα αυξήθηκαν πολύ οι πιθανότητες να γίνει το σωστό».
Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει και δεύτερο μέτωπο εάν δεν εκλεγεί ΠτΔ. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί νέος ΠτΔ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα κινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου πολιτικού σχήματος. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το βράδυ της Δευτέρας (29/12) ή το αργότερο την Τρίτη (30/12). Ενδεικτικό είναι ότι πριν τη 2η ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Γιώργο Παπανδρέου για 20 λεπτά. Αν και δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε : «Εγώ θα εξαντλήσω όλες τις προσπάθειες για την ενότητα. Δε μου είπε κάτι συγκεκριμένο αλλά εγώ είπα αυτά που έπρεπε να πω. Και οτι η θέση του είναι στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ».
Στην Κουμουνδούρου, καταλήγουν ότι πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα εκλεγεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εν μέσω πρωτοφανούς πόλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατά την οποία απουσίαζε ο κ. Τσίπρας. Αναλυτικά, η Πολιτική Γραμματεία εκτίμησε ότι η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, θα αποτελέσει και τον ισχυρό κρίκο που θα συνδέσει την αποτυχία εκλογής προέδρου με την προεκλογική εκστρατεία, ότι «θα κυριαρχήσει η κινδυνολογία με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Σε ό,τι αφορά στην πολυσυζητημένη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ απομένει να επισημοποιηθεί. Τα δύο κόμματα έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συνάντηση μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, οπότε και θα υπάρξει ίσως και μια τελική συζήτηση για την συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη, βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ρυθμό των εκλογών και το Ποτάμι, το οποίο μπορεί να μην είναι στη Βουλή αλλά ίσως βρεθεί ξαφνικά με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ενδεικτικό είναι ότι την παραμονή Χριστουγέννων στις 12 το μεσημέρι στην Παλιά Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο την προσχώρηση στο Ποτάμι να ακολουθήσουν και άλλοι, όπως ο κ. Τατσόπουλος, Ψαριανός, Παπαδόπουλος και Φούντα.
Και τα σενάριο εκλογών συνεχίζονται και τις επόμενες 5 ημέρες έως την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή ή όχι νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι...