Οι ελληνικές εκλογές σήμερα Κυριακή βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνών ΜΜΕ: το BBC αναφέρει ότι οι Έλληνες ψηφίζουν σε μια «make or break» ψηφοφορία, ο Guardian υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι φαίνονται αποφασισμένοι να απορρίψουν τη λιτότητα, ενώ το CNN κάνει λόγο για μια «αναμέτρηση» γύρω από τη λιτότητα. Παράλληλα, οι NY Times επισημαίνουν ότι οι εκλογές μπορούν να φέρουν στην εξουσία ένα κόμμα κατά της λιτότητας, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν από το πρωί συνεχώς τις εξελίξεις.
Ένα infographic με τίτλο «the Greek Question: What you should know», από το Gainesville Coins blog εξηγεί στο ευρύ κοινό για ποιον λόγο οι εκλογές στη χώρα μας είναι σημαντικές και πέρα από τα όρια της Ελλάδας.
Στο γράφημα επισημαίνεται ότι οι εκλογές φαίνεται ότι θα δώσουν την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και εφαρμογή σοσιαλιστικών πολιτικών. Παρατίθεται προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και τονίζεται ότι «εάν το ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει την εξουσία, που, όπως φαίνεται θα συμβεί, ένα αγεφύρωτο χάσμα μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων εθνών της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια παρατίθενται δείκτες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2007 μέχρι σήμερα, με συνοπτική αναφορά στα πακέτα διάσωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «what if» σενάρια, όπως η χρεοκοπία της χώρας, ως αποτέλεσμα του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, με τελική συνέπεια την επιστροφή στη δραχμή. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. «θα αναγκάζονταν να απορροφήσουν το χρέος που μένει πίσω. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή σε γειτονικές χώρες της Ε.Ε. και την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Επιπλέον, μία έξοδος από την Ε.Ε. θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα/ σχέδιο για άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα (όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία) προκειμένου να αποσχιστούν. Ένα Grexit (και ακόλουθες αποχωρήσεις από την Ευρωζώνη) θα ενθάρρυνε αποσχιστικές παρατάξεις ανά την Ευρώπη, στη Μ.Βρετανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και αλλού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέλος της Ευρωζώνης όπως την ξέρουμε».
Κλείνοντας, στο infographic γίνεται αναφορά στο πώς επηρεάζεται ο χρυσός: «η αστάθεια του ευρώ, όπως αυτή προκύπτει, θα μπορούσε να προκαλέσει "μετασεισμούς" στις διεθνείς αγορές...από τις 22 Ιανουαρίου του 2015, οι λιανικές πωλήσεις χρυσού στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία σημείωσαν άνοδο περίπου 41% από τον Ιανουάριο του 2014, καθώς οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για το χειρότερο (και ελπίζουν στο καλύτερο)».