Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Στον σύντομο διάλογό τους, ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε πως υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται διερευνητική εντολή, αλλά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απάντησε πως θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα τον ορκίσει πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας τότε απάντησε πως καλό θα ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες. «Μας περιμένει ανηφορικός δρόμος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ορκίστηκε πρωθυπουργός
Ακολούθησε η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα, με πολιτικό όρκο, όπως είχε ανακοινώσει.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαίωσω στην τιμή και τη συνειδήση μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους, είπε ο κ. Τσίπρας, κατά την ορκωμοσία του.
Νωρίτερα συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ μετά την ορκωμοσία του κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.
Μετά, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για την καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής, κατά την οποία όμως ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν τον συνάντησε και η καθιερωμένη παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε μεταξύ των διευθυντών των γραφείων τους.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός, είχε συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος κατόπιν δήλωσε πως υπάρχουν επιφυλάξεις αλλά και σημεία συμφωνίας, σε ό,τι αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων του χρέους και σημείωσε: «Να δώσουμε έμφαση σε όσα συμφωνούμε. Να είμαστε σε επαφή. Περιμένουμε να δούμε τις πραγματικές προγραμματικές προτάσεις και να τοποθετηθούμε».
Την τελική του μορφή παίρνει σταδιακά η νέα δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, με το Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε "ομογενοποιήσεις" υπουργείων και σύσταση νέων, ενώ συμφωνα με πληροοφορίες είναι ήδη έτοιμα τα σχετικά κείμενα για την έκδοση των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων.
Τα υπουργεία της κυβέρνησης Τσίπρα
Η νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:
- Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και τα Δημοσίας Τάξεως και Μακεδονίας-Θράκης.
- Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Μεταφορών.
- Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται τα: Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υπηρεσίες της Γ.Γ Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Παράλληλα δημιουργείται το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται τα Πολιτισμού και Παιδείας
Το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας στο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.
Διεθνής κινητικότητα
Στο μεταξύ, έντονη είναι η διεθνής κινητικότητα γύρω από τις θέσεις που θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση, τόσο στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όσο και με την ευρύτερη στρατηγική της στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φερόμενο ως επόμενο υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και ενδεχομένως να επισκεφθεί την Αθήνα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Στην Αθήνα ωστόσο θα είναι την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος θα συναντηθεί στις τρεις το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι συγχαρητήριες επιστολές και τα μηνύματα από το εξωτερικό
Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα έστειλε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Από την πλευρά του ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ προέβη στην εξής δήλωση: «Συγχαίρουμε τα κόμματα που κέρδισαν στις ελληνικές εκλογές» ενώ πρόσθεσε ότι «Στα μέσα Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κύρια συζήτηση με την Ελλάδα».
Από την μεριά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν. Για το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, ενώ αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της για τις εκλογές στην Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρει, «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, και προσβλέπουμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση».
Ανοδικό κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών
Οι φόβοι για ενδεχόμενο καταποντισμό των αγορών μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται πως ήταν τελικά αβάσιμοι, όπως αναφέρει ο Νικ Φλέτσερ του Guardian.
Το «ράλι» το οποίο ακολούθησε την ανακοίνωση της ΕΚΤ περί ποσοτικής χαλάρωσης φάνηκε αρκετά «ανθεκτικό» και δεν αντεστράφη από το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Παρά την αβεβαιότητα για την «επόμενη ημέρα», οι επενδυτές φάνηκαν να μην πιστεύουν τα περί «Grexit» - με την εξαίρεση, ωστόσο, του ίδιου του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έκλεισε με πτώση -3,20% και τον δείκτη στις 813,55 μονάδες.
Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν ως εξής:
FTSE 100: +0,29%
Dax: +1,4%
Cac: +0,74%
FTSE MIB: +1,15%
Ibex: +1,08%
H ισοτιμία ευρώ- δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,282 δολάρια, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων σημείωσε άνοδο 50 μονάδων βάσης στο 9,35%.