Αναμενόμενες χαρακτήριζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τις προειδοποιητικές βολές Ντάισελμπλουμ, λίγες μόνο ώρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα.
Όπως εξηγούν, το μήνυμα που έχει στείλει ήδη η νέα κυβέρνηση είναι ότι «αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και για αυτό θα είναι σκληρή» . Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο ήταν προετοιμασμένο ότι τουλάχιστον στην αρχή θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των εταίρων-δανειστών.
Στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνουν ψύχραιμοι μετά τις νέες πιέσεις που δέχθηκαν από τους Ευρωπαίους. Όπως εκτιμούν τις επόμενες ημέρες και όσο η νέα κυβέρνηση ξεδιπλώνει τις θέσεις της, την ανησυχία των εταίρων θα διαδεχθεί η εμπιστοσύνη.
«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε για τη διαπραγματευτική μας ατζέντα και όχι να τρομάξουμε τους εταίρους», έλεγε στη HuffPost κυβερνητική πηγή.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι διαδοχικές επαφές που θα έχει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αρχής γενομένης από το σημερινό ραντεβού με τον κ. Ντάισελμπλουμ, και στη συνέχεια στο ταξίδι του σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα δώσει το περίγραμμα της συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει να υπάρξει συμφωνία για τη διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα ελαφρύνουν τις υπερχρεωμένες χώρες χωρίς να πληγούν οι φορολογούμενοι.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία «γέφυρα», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Βαρουφάκης, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν, έχοντας πρώτα καταλήξει οι δύο πλευρές πριν από τις 28 Φεβρουαρίου και τη λήξη της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, στη μορφή που θα έχει η επόμενη ημέρα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια νέα παράταση, χωρίς όμως να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, καθώς αυτά τα ζητήματα θα είναι μέρος της νέας διαπραγμάτευσης.
Ήδη οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι εταίροι προκρίνουν τη λύση της 6μηνης παράτασης, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει υπάρξει η τελική συμφωνία. Αυτό έδειξε και η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Fitch, αναφέροντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ή πρόοδος ως τις 15 Μαϊου, θα υποβαθμίσει την ελληνική Οικονομία
Το ραντεβού με τον Ντάισελμπλουμ
Ο επικεφαλής του Eurogroup, έρχεται στην Αθήνα για να ενημερωθεί αλλά και να προειδοποιήσει. Όπως και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της Ευρώπης, θα επιδιώξει να λάβει σαφή δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μονομερής κινήσεις και θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες.
Από την πλευρά της η Αθήνα, αναμένεται να δεσμευτεί (όπως έκανε ο κ. Τσίπρας στον κ. Σούλτς) ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο, αναφορικά με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τον κ. Ντάισελμπλουμ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, είναι υπερφιλόδοξες και για αυτό πρέπει να χαμηλώσουν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς ανατροφοδοτούν τη λιτότητα.
Αντίστοιχα, θα προτείνουν να αντικατασταθούν κάποιες από τις μνημονιακές απαιτήσεις με μεταρρυθμίσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιλάβει στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, ειδικά σε αυτό το σκέλος αρκετοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα βρει απόλυτα σύμφωνους τους εταίρους.
Αντίθετα, έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζουν αρμόδιοι παράγοντες της Κομισιόν, αναφορικά με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές από αυτές αφορούν προαπαιτούμενα δόσεων που έχουν ήδη εισπραχθεί από την Ελλάδα και ως εκ τούτου η υλοποίηση τους θα προκαλέσει πρόβλημα.
Πάντως πριν πάρει τις αποφάσεις της η Κομισιόν, θα περιμένει και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ώστε να έχει στα χέρια της ολοκληρωμένο το σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.