Βαρουφάκης στους NYT: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε συνολική επαναδιαπραγμάτευση

Βαρουφάκης στους NYT: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε συνολική επαναδιαπραγμάτευση
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στην απόφαση της κυβέρνησης να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και να μη λάβει τη δόση των 7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στους New York Times.

«Αυτό που ζητάμε» είπε «είναι μία ευκαιρία να διαμορφώσουμε μία πρόταση που θα ελαχιστοποιεί το κόστος της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και θα δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να αναπνεύσει ξανά μετά από την άσκηση πολιτικών που δημιούργησαν μαζική κοινωνική εξαχρείωση». Η αρθρογράφος σημειώνει παρόλα αυτά πως ο χρόνος πιέζει και η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί την τελευταία δόση για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βαρουφάκη: «Δεν θέλουμε τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να σκεφτούμε από την αρχή όλο το πρόγραμμα». Ο βασικός στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση, τονίζει, αφού αυτό ελάχιστα θα μπορούσε να βάλει και πάλι το νερό στο αυλάκι.

Στην ερώτηση, πώς θα αποπληρώσει η Ελλάδα τις λήξεις χρέους έως τον Αύγουστο χωρίς τη δόση των 7 δισ. ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση θα προτείνει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1% έως 1,5% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και τρόπους για τη μείωση του βάρους του χρέους, όπως είπε.

Διαπραγμάτευση, όχι σύγκρουση

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευθεί, αλλά όχι να συγκρουσθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας, είτε είναι αυτοί στη Φρανκφούρτη, στις Βρυξέλλες ή στην Wall Street. Δεν θα είναι μία αναμέτρηση Άγριας Δύσης, είπε, όπως έχει περιγραφεί. «Δεν πρόκειται για ένα "ναι ή όχι", μία κατάσταση που πρέπει να δεχθείς κάτι ως έχει ή να το αφήσεις» είπε, προσθέτοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η λιτότητα αποτελεί «δημοσιονομικό μαρτύριο, καθώς βρισκόμαστε συνέχεια με το κεφάλι κάτω από το νερό».

«Κατανοώ τον φόβο που υπάρχει στο μυαλό των εταίρων μας, ότι αν η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία επανεκκίνησης, μπορεί να επιστρέψουμε στους παλιούς κακούς τρόπους μας και να καταλήξουμε εκεί που ήμασταν το 2009» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό να τους καθησυχάσουμε ότι δεν θα κάνουμε αυτό, επειδή δεν θέλουμε οι ίδιοι να το κάνουμε».

Όσον αφορά στον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αποπληρώσει το χρέος της, ο υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπισθεί πρώτα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ζητά ένα πρόγραμμα ανάκαμψης με βάση επενδύσεις, τύπου «New Deal», αλλά απορρίπτει το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επενδύσεις ύψους 300 δισ. ευρώ, χωρίς αύξηση του χρέους, αποκαλώντας το τέχνασμα δημοσίων σχέσεων, που θα αποτύχει.

Η Ελλάδα δεν σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο υπουργός υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών. «Περιμέναμε ότι θα υπήρχε αναστάτωση τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις αυτής της κυβέρνησης είναι λογικές, σε κλίμα συνεργασίας και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν». Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις δηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη από άλλον υπουργό που έδειχναν στην κατεύθυνση αυτή. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα γίνει ελκυστικός προορισμός για ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν να πουλήσουμε σε πολύ χαμηλές τιμές ή να πουλήσουμε "τα ασημικά της οικογένειας"», δήλωσε ο υπουργός.

Δημοφιλή