Το τέλος του μνημονιακού προγράμματος προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο διάλογος Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ είναι χαρακτηριστικός:
Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.
Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.
Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς: χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%. Ενάμιση εκατομμύρια άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί.
Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Και ο Μάρτιν Σουλτς και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις συναντήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, συνέπεσαν στην ανάγκη να καταπολεμηθεί στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Είναι προφανές ότι οι λεγόμενοι ολιγάρχες και οι μονίμως φοροδιαφεύγοντες απώλεσαν την στήριξη του «διεθνούς παράγοντα». Όμως στο θέμα του μνημονίου υπάρχουν διαφωνίες.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Νταϊσελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.
Σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.