Ο ιός που σαρώνει το Facebook. Τουλάχιστον 200.000 χρήστες στα «δίχτυα» του

Ο ιός που σαρώνει το Facebook. Τουλάχιστον 200.000 χρήστες στα «δίχτυα» του

www.myfoxboston.com/dpp/news/egypts-military-rulers-launc...Forbes:blogs.forbes.com/jimnichols/2011/04/08/laziness-the-faceb...blogs.forbes.com/jimnichols/2011/05/11/motivating-employe...Social Media Today:socialmediatoday.com/danshwabel/143674/7-ways-start-build...The Next Web:thenextweb.com/facebook/2011/02/25/could-facebook-become-...thenextweb.com/facebook/2011/07/15/this-is-how-vulnerable...Ars Technicaarstechnica.com/tech-policy/news/2011/08/california-judge...Wiredwww.wired.co.uk/news/archive/2012-02/21/facebook-hackerGizmodo UKwww.gizmodo.co.uk/2012/02/uks-facebook-hacker-jailed-for-..." data-caption="I've noticed a lot of sites using this image and not crediting me. This and all my other images (unless stated) are Creative Commons Attribute. All I require for you using my image for free is that you add my name on the page in which my image is displayed.Seen on:Fox News:www.myfoxboston.com/dpp/news/egypts-military-rulers-launc...Forbes:blogs.forbes.com/jimnichols/2011/04/08/laziness-the-faceb...blogs.forbes.com/jimnichols/2011/05/11/motivating-employe...Social Media Today:socialmediatoday.com/danshwabel/143674/7-ways-start-build...The Next Web:thenextweb.com/facebook/2011/02/25/could-facebook-become-...thenextweb.com/facebook/2011/07/15/this-is-how-vulnerable...Ars Technicaarstechnica.com/tech-policy/news/2011/08/california-judge...Wiredwww.wired.co.uk/news/archive/2012-02/21/facebook-hackerGizmodo UKwww.gizmodo.co.uk/2012/02/uks-facebook-hacker-jailed-for-..." data-credit="west.m/Flickr">

Ένας πονηρός ιός προκαλεί πονοκέφαλο στους λάτρεις του Facebook και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία εκτιμά ότι περισσότεροι από 200.000 χρήστες στην Ελλάδα τον έχουν κολλήσει.

Αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για ένα από τους πιο πονηρούς ιούς, διότι οι χρήστες της πιο δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης βλέπουν στο προφίλ τους διαδικτυακούς τους φίλους –και όχι κάποιον άγνωστο- να τους καλούν να κάνουν share (κοινοποίηση) σε ελκυστικά βίντεο.

Όποιος δεν είναι υποψιασμένος και πατήσει την εντολή «κοινοποίηση» κολλάει τον ιό. Αν, μάλιστα, προσπαθήσει κάποιος να δει το βίντεο κλικάροντας το link που του παρουσιάζεται, τότε εμφανίζεται στον υπολογιστή του ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που τον καλεί να κάνει πρώτα εγκατάσταση ενός προγράμματος που θα του επιτρέψει να δει το υλικό. Η εγκατάσταση, ωστόσο, δεν είναι παρά η «άδεια» που δίνει εν αγνοία του ο χρήστης για την εισβολή κακόβουλου λογισμικού που μπλοκάρει τα προγράμματα του υπολογιστή και χρειάζεται βοήθεια ειδικού για να αφαιρεθεί.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί έξαρση του ιού. Έχουμε δεχτεί πολλές αναφορές από πολίτες που χρησιμοποιούν το Facebook. Χιλιάδες χρήστες έχουν δει στο προφίλ τους μηνύματα από ανθρώπους που γνωρίζουν στην πραγματικότητα, τα οποία τους καλούν να κάνουν share ή να ανοίξουν βίντεο. Οι χάκερ ποντάρουν στο ότι τα θύματα βλέπουν στον υπολογιστή τους γνώριμα πρόσωπα», λέει στον «ΕΤ» αστυνομική πηγή.

Οι λάτρεις του Facebook έχουν κινητοποιηθεί και ανεβάζουν τις τελευταίες ημέρες post με τα οποία ενημερώνουν τους φίλους τους για την ύπαρξη του ιού. «Αν δεις κάποιο link που φαίνεται ότι έχει αποσταλεί από εμένα και σου ζητάει να κοινοποιήσεις βίντεο μην το κάνεις. Δεν το έχω στείλει εγώ. Είναι ιός», γράφουν.

Πληροφορίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρουν ότι υπάρχει και ένας δεύτερος ιός που «σαρώνει» το Facebook.

Οι χρήστες βλέπουν ότι έχουν εισερχόμενο μήνυμα στο inbox (κουτί αλληλογραφίας) από άγνωστο που τους καλεί να γίνουν διαδικτυακοί φίλοι. Συνήθως τα πρόσωπα που εμφανίζονται έχουν ξένα ονόματα – όπωςHellen Albert Nelson- και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στόχος είναι να αποδεχτείς το αίτημα φιλίας τους και να κολλήσεις ιό που προέρχεται από «μαύρους» χάκερ, όπως ονομάζονται αυτοί που χακάρουν χωρίς να αποσκοπούν σε χρηματικό όφελος. Αν οι χρήστες δεν «τσιμπήσουν» στο δόλωμα τότε το facebook τους ενημερώνει λίγες ημέρες αργότερα: «Αυτό το μήνυμα δεν είναι πια διαθέσιμο, γιατί χαρακτηρίστηκε ενοχλητικό ή σπαμ».

Σχετική ενημέρωση εξέδωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος:

«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης “Facebook”».

«Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι (20) φίλοι του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να "κατεβάσει" μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player ( InstallFlashPlayer.exe ), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

  • Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
  • Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.
  • Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
  • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.

Δημοφιλή