Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στα social media για τις... διαχυτικότητες που είχε κατά καιρούς με άλλους πολιτικούς και ηγέτες. Ποιος ξεχνά τη μνημειώδη φωτογραφία που πάει να χτυπήσει με τους φακέλους του τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η τελευταία του κίνηση λοιπόν που σχολιάστηκε έγινε κατά τη συνάντησή του σήμερα, Τετάρτη, με τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες τους, ο Γιούνκερ τον πιάνει χέρι-χέρι για να πάνε στην αίθουσα της συνάντησης.
Ο Guardian μάλιστα έσπευσε να απευθυνθεί σε ειδικό στη γλώσσα του σώματος, τον Πίτερ Κόλετ, για να εξηγήσει την κίνηση αυτή. Όπως σχολιάζει λοιπόν ο Κόλετ στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, υπάρχουν εμφανείς πολιτισμικές διαφορές (σ.σ. από χώρα σε χώρα) για το όταν άνδρες κρατιούνται χέρι-χέρι. Σημειώνει μάλιστα ότι στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο να κρατιούνται οι άντρες από το χέρι (σ.σ. να κάτι που δεν ξέραμε...), από ότι σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο. Κάτι, συνεχίζει, που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Ευρωπαίος πρόεδρος της Κομισιόν, δείχνει περισσότερη αμηχανία, εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο πρώτος έχει μισό χαμόγελο ενώ ο Τσίπρας χαμογελά πλατιά.
Αλλά στην πραγματικότητα, συνεχίζει, όπως δείχνει το βίντεο, είναι ο Γιούνκερ ο οποίος παίρνει την πρωτοβουλία και πιάνει το χέρι του Τσίπρα. Σύμφωνα με τον Κόλετ ο Γιούνκερ δείχνει ότι είναι ο κυρίαρχος που ελέγχει την κατάσταση, όπως ένας γονιός με ένα παιδί.
Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να έχει το χέρι του από πάνω, επειδή η συνάντηση έγινε στις Βρυξέλλες και προσπαθεί να έχει τον ρόλο του οικοδεσπότη, αναφέρει επίσης ο Κόλετ, ή εναλλακτικά, θα μπορούσε απλώς να το έκανε επειδή θεωρεί τον εαυτό του σε θέση ισχύος.