Τα χρώματα, οι μυρωδιές τους και, κυρίως, τα πρόσωπα που πέρασαν από το εργαστήρι του φημισμένου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, ζωντανεύουν στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς σε μία έκθεση που αντανακλά όλες τις σημαντικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας από την εφηβεία έως σήμερα.
Οι ομότεχνοι, συνεργάτες και δάσκαλοι στην ΑΣΚΤ, όπου διετέλεσε κι ο ίδιος Καθηγητής από το ’75 έως το 2001, συνομιλούν με τον Μυταρά σε μία συνάντηση αποκαλυπτική της τέχνης που καθιέρωσε τον ζωγράφο στον σύγχρονο εικαστικό χάρτη.
Καλλιτέχνες της γενιάς του, όπως οι Λευτέρης Κανακάκης κι ο Θύμιος Πανουριάς, η σύζυγός του Μυταρά Χαρίκλεια, που επίσης δίδαξε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, αλλά και νεότεροι Καθηγητές όπως οι Μ. Γαβαθάς, Τ. Πατρασκίδης μέχρι τον Α. Αντωνόπουλο, όλοι αποτίουν φόρο τιμής στο δάσκαλο για την πολύχρονη και δημιουργική παρουσία του στην Καλών Τεχνών.
Οι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά γι’ αυτόν: «O Δημήτρης Μυταράς, δάσκαλος καινοτόμος, όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του προκαταρκτικού εργαστηρίου το 1975, εμπλούτισε το ήδη υπάρχον πρόγραμμα με πολλά νέα στοιχεία, όπως το βασικό σχέδιο, τις ασκήσεις γλυπτικής και χαρακτικής για τους υποψήφιους σπουδαστές των αντίστοιχων τομέων, την έκδοση κειμένων για την τέχνη τις προβολές, τις διαλέξεις και άλλα. Το ίδιο συνεχίστηκε όταν το 1984 ανέλαβε τη διεύθυνση του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Εκτός του βασικού σχεδίου, εισήγαγε τις ασκήσεις φωτογραφίας, ανέλαβε ως επιστημονικός υπεύθυνος τα πρώτα ερευνητικά προγράμματα στην Α.Σ.Κ.Τ. με θέμα «βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και «οικολογία», τα οποία συνοδεύτηκαν από δύο εξαιρετικές εκδόσεις, ενώ παράλληλα υποστήριξε τους σπουδαστές και τους αποφοίτους του εργαστηρίου του, οργανώνοντας ομαδικές εκθέσεις και φροντίζοντας για την έκδοση αντίστοιχων καταλόγων. Όταν η Σχολή εγκαταστάθηκε στα νέα κτήρια της οδού Πειραιώς 256 οργάνωσε, εντός του Α’ εργαστηρίου Ζωγραφικής, το χώρο για τους Υ/Η, την αίθουσα προβολών, το εργαστήριο φωτογραφίας και ένα χώρο «διαλείμματος» για καφέ και συζήτηση…».
Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο έργων, όπως οι «Καθρέφτες 1960-1964, η «Δικτατορία» 1966-1970, τα «Επιτύμβια» 1971-1976, τα «Πορτρέτα» 1977-1987 και οι «Σκηνές θεάτρου» 1988-1991, αλλά και δημιουργίες από το φιλικό, καλλιτεχνικό περιβάλλον του ζωγράφου στην ΑΣΚΤ.
Τα έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Δημήτρη Μυταρά, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Μουσείου Βορρέ, του Μουσείου Φρυσίρα και από ιδιωτικές συλλογές.
Info: Moυσείο Μπενάκη, Πειραιώς 260, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 6 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: € 3.