Μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο όμως και προς το εξωτερικό έστειλε με την ομιλία του στα μέλη της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγη μόλις ώρα μετά το «δύσκολο» τετ-α-τετ του υπ.Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε πως δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά και ξεκαθάρισε πως η χώρα θα τηρήσει μόνο τους κανόνες που απορρέουν από τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ και όχι τις σκληρές πολιτικές λιτότητας.
«Απευθυνόμενος» δε προφανώς στο Βερολίνο, σχολίασε με καυστικό ύφος: «Περιμένουμε ακόμη τις προτάσεις της Γερμανίας και δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει ακόμη τίποτα συγκεκριμένο» για να αντιπαραβάλει σε αυτή τη στάση, τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η ελληνική πλευρά με το μπαράζ επαφών με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και θεσμικούς εταίρους, προκειμένου να μεταφέρει τις προτάσεις της για το θέμα του χρέους, την Τρόικα και τις νέες πολιτικές για την ανάπτυξη.
Όπως τόνισε η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά και θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της ενώ τόνισε πως θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση και έκανε λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές».
Η Ευρώπη είτε θα είναι δημοκρατική είτε θα δυσκολευθεί να υπάρχει
«Στις 25 Ιανουαρίου πήραμε καθαρή εντολή και σκεφτόμαστε- σε σχέση με αυτά που έκαναν οι προκάτοχοί μας- να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα όσα δεσμευτήκαμε να κάνουμε και για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά...Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία και ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία με το λαό μας. Και θα την τηρήσουμε» ανέφερε και τόνισε «Η ελληνική κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη αλλά έρχεται να αποκαταστήσει μια αναγκαία ισορροπία. Δεν είναι απειλή η ελληνική κυβέρνηση αλλά ελπίδα για αναγκαίες αλλαγές. Γιατί η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα δυσκολευθεί να συνεχίσει να υπάρχει».
«Αλλάξαμε την ατζέντα στην ΕΕ»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους αρχηγούς χωρών της ΕΕ και με θεσμικούς εταίρους στους οποίους όπως τόνισε, τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία. «Δεν θέλουμε αν διχάσουμε αλλά να ενώσουμε...Σε αυτή την προσπάθεια κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν εδώ και πέντε χρόνια».
Τόνισε δε πως η Ελλάδα «δεν είναι πλέον ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές και κάνει τα μαθήματά της. Έχει φωνή και προτάσεις, συνομιλούμε και μεταφέρουμε προτάσεις με αξιοπιστία στους εταίρους. Περιμένουμε τις προτάσεις Γερμανίας και δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο» ανέφερε.
Όπως ξεκαθάρισε δε «μας δεσμεύουν οι κανόνες και θα τους σεβαστούμε αν και διαφωνούμε και θα προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε. Θα σεβαστούμε τους κανόνες για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά αλλά η λιτότητα δεν είναι κανόνας της Ευρώπης και δεν είναι ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ. Τα εξωπραγματικά και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αποτελούν κανόνα».
Προειδοποίησε δε πως οι εταίροι μας θα πρέπει να σεβαστούν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα και να σεβαστούν πρωτίστως την απόφαση του λαού να σταματήσει τη συνέχεια του λάθους».
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο θέμα των τραπεζών και ξεκαθάρισε πως οι καταθέσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες.
Κάποιοι έχουν στρατηγικό σχέδιο υπονόμευσης
Ο κ.Τσίπρας όμως αναφέρθηκε και σε έναν «σκληρό θύλακα», τόσο εκτός Ελλάδος όσο και εντός. Τον «σκληρό θύλακα του νεοφιλελευθερισμού. Κάποιοι παρακαλούν να κερδίσει αυτή η άποψη, αντί να κερδίσει η Ελλάδα. Το λένε με μέιλ ή στο twitter. Υπάρχει μια κάστα που επιθυμεί να παραμείνει αυτό το καθεστώς. Εάν όμως στις 25 Ιανουαρίου είχαμε χάσει, σήμερα τί θα γινόταν; Τα μειλ της τρόικα θα ήταν νόμος του κράτους, νέες περικοπές σε συντάξεις, ΕΚΑΣ» κα
Και συμπλήρωσε: «Θα στείλουμε και το δικό μας μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος σε όσους κάνουν λόγο περί αριστερών παρενθέσεων και έχουν στρατηγικό σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης και κατά συνέπεια της χώρας. Κινούμαστε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, σεβόμαστε τους κανόνες και ας διαφωνούμε, ας σεβαστούν και αυτοί της έννοια της Δημοκρατίας. Οι εκλογές λένε δεν αλλάζουν τίποτα. Αυτές οι δηλώσεις όμως είναι επικίνδυνες. Κυρίως σε μια Ευρώπη όπου ο κίνδυνος του νεοφασισμού είναι πολύ μεγάλος.
Τέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, τους επεσήμανε πως μένοντας σταθεροί στις δεσμεύσεις τους έχουν το πλευρό τους όχι μόνο τους ψηφοφόρους των κομμάτων που «συνθέτουν» την κυβέρνηση αλλά και πολιτών πέραν αυτών, αναφερόμενος σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.