Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών των G-20 δεσμεύεται να δράσει αποφασιστικά για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, εφόσον αυτά απαιτούνται για την καταπολέμηση του κινδύνου της επίμονης οικονομικής στασιμότητας, σύμφωνα με ένα σχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου της Κωνσταντινούπολης, που έχει στη κατοχή του το Ρόιτερς.
Το ανακοινωθέν που προορίζεται για έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών των G-20 αργότερα σήμερα Τρίτη, επισημαίνει τον κίνδυνο του παρατεταμένου αποπληθωρισμού, της υποτονικής ανάπτυξης και της κάμψης της ζήτησης σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις ρυθμίσεις της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μας για να δράσουμε αποφασιστικά, αν χρειαστεί», σύμφωνα με το σχέδιο του ανακοινωθέντος.
Το σχέδιο χαιρέτισε τις ευνοϊκές προοπτικές σε ορισμένες βασικές εθνικές οικονομίες, αλλά έδωσε μια ζοφερή εκτίμηση της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι άνιση ενώ είναι αργή η ανάπτυξη του εμπορίου. «Σε ορισμένες χώρες, η δυνητική ανάπτυξη έχει μειωθεί, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη, οι προοπτικές για την απασχόληση εξακολουθούν να είναι ζοφερές και η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται» αναφέρεται.
Το σχέδιο του ανακοινωθέντος εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - παρά τις γερμανικές ανησυχίες- αναφέροντας ότι η κίνηση αυτή θα υποστηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.
Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών των G-20 αναφέρει επίσης ότι η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα παράσχει κάποια ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά σημειώνει ότι οι προοπτικές για τις τιμές παραμένουν αβέβαιες, καθώς επίσης ότι οι G-20 θα παρακολουθούν στενά τις αγορές βασικών εμπορευμάτων.
Η ομάδα των G-20 θα συνεχίσει επίσης την προσπάθεια ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής που αντανακλά στη βραχυπρόθεσμη οικονομική πραγματικότητα, ενώ επίσης υποσχέθηκε να θέσει το χρέος ως ποσοστό της παραγωγής σε μια βιώσιμη πορεία, μια σημείωση που προφανώς αναφέρεται στα γεράκια της παγκόσμιας οικονομίας.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)