Καμμένος: Πρόστιμα για όλες τις παραβιάσεις εξοπλιστικών συμβάσεων. Άνω των 20 παρανομιών στα εξοπλιστικά

Καμμένος: Πρόστιμα για όλες τις παραβιάσεις εξοπλιστικών συμβάσεων. Άνω των 20 παρανομιών στα εξοπλιστικά
Eurokinissi

«Θα αποδώσουμε ευθύνες και θα επιδοθούν πρόστιμα για όλες τις παραβιάσεις των εξοπλιστικών συμβάσεων, από όπου και αν προέρχονται. Τέρμα το πάρτι, τέρμα η ασυδοσία, όπου κι αν βρίσκονται» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι έχει προχωρήσει και δρομολογηθεί η συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει ψηφίσει η Βουλή, «αλλά παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου, μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα έχει πλήρη δικαιοδοσία ελέγχου σε κάθε μονάδα και σε κάθε περίπτωση». Όπως τόνισε υπάρχει ήδη έγγραφο, το οποίο δεν ήταν γνωστό, από τον Εισαγγελέα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αναφέρεται σε πάνω από είκοσι περιπτώσεις παρανομιών στα εξοπλιστικά «και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

«Θα ζητήσω σύντομα από τη Βουλή την αναβάθμιση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ώστε να μπορεί να ψάχνει υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ» πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι υπολογίζει στη στενή συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Κοινοβούλιο, στη στενή συνεργασία με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και στη στενή συνεργασία με την υποεπιτροπή Εξοπλισμών. «Η Βουλή θα γνωρίζει όλα τα θέματα που αφορούν την Άμυνα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ακόμα και για απόρρητα θέματα. Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα απαντά σε ερωτήσεις. Θα είμαστε παρόντες στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Παράλληλα, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα θέματα των εξοπλισμών, όχι μόνο για την υποεπιτροπή Εξοπλιστικών, αλλά και για την Ολομέλεια της Βουλής, με την προστασία, βεβαίως, του απορρήτου» τόνισε.

Μισθολογική αποκατάσταση στελεχών

Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη δέσμευση για αποκατάσταση όλων των αδικιών απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, και για αυτό η επόμενη ενέργεια, για την οποία, όπως είπε, έχουν δοθεί ήδη εντολές, «είναι η έναρξη της διαδικασίας για τη μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών που δέχθηκαν μία δριμεία μισθολογική επίθεση τα τελευταία χρόνια -με ποσοστό άνω του 50% εννοείται- και η αποκατάσταση των αδικιών που αφορούν τους αποστράτους. Εμείς θα εφαρμόσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρωταρχική ενέργεια υπήρξε η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο με τις ενώσεις αποστράτων όσο και με αυτές των εν ενεργεία στελεχών. «Στο πλαίσιο αυτό, ήδη δρομολογήσαμε τη σύσταση γραφείου του συντονιστικού συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συζητούμε δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση της εμπειρίας του εν αποστρατεία προσωπικού» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν περιοριζόμαστε μόνο στα μόνιμα στελέχη. Θα βρεθούμε δίπλα στον κληρωτό, το παιδί της ελληνικής οικογένειας που πλήττεται από την οικονομική κρίση θεσπίζοντας ευεργετικά μέτρα για όσους κληρωτούς ανήκουν σε οικογένειες εγγύς και κάτω του ορίου της φτώχειας».

«Θα κάνουμε τη θητεία μια παραγωγική περίοδο του νέου και όχι χάσιμο χρόνου και οικονομική αιμορραγία για τους γονείς.Θεσμοθετούμε την κάρτα προτεραιότητας στα θύματα της κρίσης. Και αυτό αφορά τους στρατευσίμους. Θα έχουν προτεραιότητα στις μεταθέσεις, στις τοποθετήσεις, στις Ένοπλες Δυνάμεις» σημείωσε.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι αυτά θα είναι τα μόνα ρουσφέτια,τα οποία θα είναι κοινωνικά, με καθαρά κοινωνικά κριτήρια. «Επεμβάσεις θα έχουμε μόνο για κοινωνικούς καθαρά λόγους και θα βοηθηθούν τα παιδιά των ανέργων και των θυμάτων της κρίσης. Ήδη έδωσα εντολή στις μεταθέσεις των νεοσυλλέκτων να έχουν προτεραιότητα ο Έβρος και τα νησιά. Οι μονάδες εκεί θα έχουν πληρότητα που θα φτάσει κοντά στο 90%».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και έκανε λόγο για υλοποίηση και εκμετάλλευση στο μέγιστο της προσφάτως εφαρμοσθείσας νέας δομής δυνάμεων και πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων οπλικών συστημάτων και μέσων, η κάλυψη των κενών σε τομείς που κρίνονται κρίσιμοι.

Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης

Αναφερόμενος στις παλαιές Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (ΜΟΜΑ), δήλωσε ότι εξετάζεται άμεσα η επανασύστασή τους, καθώς έχει δοθεί ήδη σχετική εντολή, ως νέα υπηρεσία, τη διακλαδική υπηρεσία εκτέλεσης έργων Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών.Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «προχωρούμε στη δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, στην οποία θα υπαχθούν όλα τα μέσα δασοπυρόσβεσης, αεροδιακομιδών και έρευνας διάσωσης, με σκοπό την αυτονομία, την ευελιξία και τη χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τον αμυντικό σχεδιασμό και την ενισχυμένη χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων που διατίθενται για τους σκοπούς αυτούς σε μη στρατιωτικούς φορείς».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόσο επ’ ωφελεία των ιδίων των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του συνόλου της κοινωνίας. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι γι’ αυτό το σκοπό είχε ψηφιστεί νόμος το 2014, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου περί προμηθειών, πλην εκείνων που αφορούν την κοινοτική οδηγία, που έχουν οδηγήσει σε αναίτιες καθυστερήσεις και κωλύματα στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να προμηθευόμαστε σύγχρονα ελικόπτερα -αναφέρομαι στα περίφημα MH-90, που θα έπρεπε να είχαμε παραλάβει είκοσι στον αριθμό από το 2003 κι έχουμε παραλάβει τα έντεκα- και από τα καινούργια έντεκα να πετάνε μόνο τα δύο και μάλιστα το ένα “έμεινε” πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη».

Αμυντική βιομηχανία

Ο υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας: «η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, τα κρατικά εργοστάσια όχι απλώς θα μπουν μπρος, αλλά θα υπογράψουν όλες τις συμβάσεις συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου».

Ο κ,. Καμμένος πρόσθεσε ότι βρέθηκαν στα συρτάρια «τεράστιες προσφορές συνεργασίας για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός χωρών του ΝΑΤΟ και κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί προκειμένου να μπει μπροστά η αμυντική βιομηχανία». Όπως τόνισε, πέρα από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., «που θα υπηρετήσουμε και με το παραπάνω», δεν θα σταματήσουν οι συνεργασίες και με χώρες εκτός συμμαχίας. «Δεν είναι δυνατόν να αποκόψουν την Ελλάδα και τους δεσμούς της με χώρες φιλικές, όπως είναι η Ρωσία ή άλλες χώρες. Θα υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες θα υπογραφούν. Ήδη σας λέω ότι μέσα στα επόμενα ταξίδια τα οποία οργανώνει η πολιτική ηγεσία θα είναι η Ινδία, η οποία έχει ζητήσει από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπογραφή τεράστιας συμβάσεως για τη δημιουργία νέου αντιαεροπορικού συστήματος» τόνισε.

Δημοφιλή