«Πρωταθλήτριες» οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με γερμανική έρευνα

«Πρωταθλήτριες» οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με γερμανική έρευνα
sooc

Πρωταθλήτριες στην απορρύθμιση των αγορών εργασίας και παραγωγής, αναδεικνύονται οι χώρες που βιώνουν με τους σκληρότερους όρους την οικονομική κρίση, όπως έρχεται να αποδείξει μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) με αντικείμενο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη νότια Ευρώπη. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι φυσικά η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία οι οποίες, όπως τονίζεται επέδειξαν πολύ μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο απ' ότι τους αναγνωρίζεται.

Η συγκεκριμένα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Wirtschaftsdienst και το αναπαράγει Spiegel, ενώ όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW γίνεται και ειδική αναφορά στις σκληρές περικοπές που είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη. «Στην αρχή όλοι εστίασαν περισσότερο στις περικοπές και λιγότερο στις μεταρρυθμίσεις», δηλώνει ο συντάκτης της έρευνας Γιούργκεν Μάτες, και συμπληρώνει «θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια χαλάρωση των περικοπών ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της DW, πως «Υπό τον όρο μεταρρυθμίσεις, το IW αντιλαμβάνεται μεγαλύτερες ελευθερίες για επιχειρήσεις. Σε όλες τις χώρες που μπήκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας για παράδειγμα, διαπιστώνεται ότι στο μεταξύ προτιμώνται οι επιχειρησιακές αντί των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, σε όλες τις χώρες της κρίσης έχει χαλαρώσει το πλαίσιο προστασίας από απολύσεις. Σύμφωνα και με τον ΟΟΣΑ, οι αγορές εργασίας πολλών χωρών της κρίσης είναι σήμερα πιο ευέλικτες από ό,τι στη Γερμανία».

Στο δε Spiegel αναφέρεται πως «η χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης της έκθεσης δεν είναι τυχαία. Στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω πολλές συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις και πολλοί αριστεροί σε άλλες χώρες ελπίζουν να σταλεί έτσι ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα ινστιτούτα που πρόσκεινται στους εργοδότες, όπως το IW, προσπαθούν να αναδείξουν τώρα τις επιτυχίες “φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεων”».

Πάντως ο κ.Ματές υποστηρίζει πως οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, όλες οι χώρες της κρίσης παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Η Ελλάδα μάλιστα αναρριχήθηκε από την 109 θέση το 2009, στην 61η το 2014.

Στο δημοσίευμα του Spiegel βέβαια, επισημαίνεται πως οι Έλληνες δεν πείθονται πια από αυτές τις θετικές επιδόσεις ενώ ο κ.Ματές αντιλαμβάνεται, όπως λέει το πρόβλημα καθώς «τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις αποδίδουν κατά κανόνα κατά τη επόμενη ανάκαμψη».

Δημοφιλή