Με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη Βουλή ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. «Ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές και «όχι» 137 βουλευτές. «Απών» ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 137 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.
Αλ. Τσίπρας: «Αύριο στο Eurogroup θα βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα»
Στη στήριξη που παρέχει ο ελληνικός λαός στις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης.
«Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα βρίσκεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είναι η πρώτη φορά, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που μια κυβέρνηση πριν καν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, δέχεται τόσες πιέσεις. Αλλά είναι και η πρώτη φορά που έχει τέτοια αποδοχή από την κοινωνία.
Μιλώντας για την δύσκολη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της ή εάν θα δώσει τη θέση της σε μια Ευρώπη του τρόμου. Αναφερόμενος δε στη Γερμανία, σημείωσε ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ. «Η Ευρωπαϊκή Γερμανία έτσι κατάφερε να γίνει ηγέτιδα στην Ευρώπη».
Διαπραγματευόμαστε, όπως είπε, ώστε η σύμβαση να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για την ελληνική κοινωνία. Δεν ακυρώνουμε το Μνημόνιο, ακυρώθηκε από την αποτυχία του και από την ψήφο του ελληνικού λαού, είπε.
Όσοι επιλέγουν το δρόμο της λιτότητας απλά διαιωνίζουν το χρέος, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Θα με ρωτήσετε: γιατί θέλουν να το γιγαντώσουν. Γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να περάσουν τα μνημόνια και τη λιτότητα που ήταν ο μόνος τους στόχους», πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στην ελληνική πρόταση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει νέα μνημόνια. «Αυτό που προτείνουμε θα ήταν μνημόνιο, εάν συνοδευόταν από νέα μέτρα λιτότητας. Αυτά όμως τελειώσαν. Δεν έχουμε δικαίωμα να τα φέρουμε και μάλιστα από τον πίσω πόρτα», τόνισε.
Και διερωτήθηκε:«Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα τον Πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο στην κα Μέρκελ και να μη παίρνει απάντηση. Αφού δεν απάντησε η Μέρκελ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, να στείλουμε την ομιλία Σαμαρά».
Όσο για την παράταση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί παράταση. «Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα του περιβόητου email της τρόικας», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
«Η τρόικα έχει τελειώσει από τις 25 Ιανουαρίου τόσο για εμάς, όσο και για τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε.
«Πολλοί μιλούν ανεύθυνα έξω και εδώ μέσα για το μύθο της Ιφιγένειας. Αυτή όμως θυσιάστηκε για να πνεύσει ούριος άνεμος αλλά μια θυσία της Ελλάδας, μια ρήξη Ελλάδας - Ευρωζώνης δεν θα προκαλέσει θετικές εξελίξεις την Ευρώπη», είπε.
Χαρακτήρισε ως τελευταία επαίσχυντη και μοχθηρή πράξη της προηγούμενης κυβέρνησης τη δανειακή θωράκιση της χώρας μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και όχι μέχρι τον Ιούνιο, γιατί στη δεύτερη περίπτωση δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
«Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η ιστορία. Αλλά η ιστορία σας κατάπιε ήδη. Η μόνη παρένθεση θα είναι αυτή των δικών σας μνημονιακών χρόνων. Αυτή η παρένθεση τελείωσε οριστικά στις 25 Ιανουαρίου», επεσήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.
Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή, σημείωσε και διερωτήθηκε: «Ο Σαμαράς αύριο τι θα υποστηρίξει; Την παράταση του μνημονίου η τη συμφωνία νέου προγράμματος;»
Γ.Δρασάκης: Κάναμε εκλογές με ανοιχτές τις τράπεζες αν και κάποιοι μάλλον δεν το ήθελαν
«Μόνη ρήξη, η ρήξη με το παρελθόν. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης» ανέφερε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ενώ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά- η ομιλία του οποίου προηγήθηκε- λέγοντας πως «περιγράφει μια εικονική πραγματικότητα» και με τον τρόπο αυτό «προσβάλλει όσους βιώνουν σήμερα την ανεργία, την ανέχεια, την ανασφάλεια που προκάλεσε η κρίση και επιδείνωσαν τα μνημόνια». Τα «καρφιά» όμως κατά του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν με τον κ.Δραγασάκη να αναφέρει με νόημα «Τελικά, κάναμε εκλογές με ανοιχτές τις τράπεζες αν και δεν είμαι σίγουρος πως το ήθελαν όλοι αυτό».
Αναφέρθηκε ακόμη στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, οι οποίες γιγαντώθηκαν εξαιτίας της κρίσης για να τονίσει, αναφερόμενος στην αντιμετώπισή της πως «τα δημοσιονομικά ελλείμματα εξαλείφθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν στην κοινωνία» και να χαρακτηρίσει ως «εγκληματική την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με εσωτερική υποτίμηση και λιτότητα».
Τέλος, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια μεταβατική συμφωνία, εκτιμώντας παράλληλα πως οι πιέσεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, θα αποκλιμακωθούν. Σε κάθε περίπτωση στόχος, είναι μια ριζική διαπραγμάτευση ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος αλλά και να επιτευχθεί μια συμφωνία για πως θα αποπληρωθεί.
«Έκλεισε» δε την ομιλία του με μια σκληρή φράση: «Σε σχέση με δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Σάυλοκ του Σαίξπηρ ήταν πιο ειλικρινής. Ζητούσε κατευθείαν ανθρώπινο κρέας».
Αντ. Σαμαράς: «Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε»
«Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αλλά επειδή αγαπάμε την Ελλάδα δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Μπορεί σε κάθε σου βήμα να με υπονόμευσες αλλά εγώ θα σε στηρίξω. Κοίτα μονάχα μη βλάψεις τη χώρα».
«Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε», επεσήμανε προσθέτοντας: «Εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια».
Απάντησε και στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση του προγράμματος που πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά πριν την απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής: Εμείς ζητώντας παράταση, ετοιμάζαμε το επόμενο μας βήμα, αλλά και ακόμη και εξάμηνη παράταση να παίρναμε θα μας κατηγορούσατε, είπε.
Αναφερόμενος στην πρόταση που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα στους εταίρους, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Μιλάτε για συμφωνία-γέφυρα ή συμφωνία-συμβόλαιο. Μέχρι τώρα μνημόνια τα λέγατε όλα αυτά».
Αναφερόμενος δε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανταλλαγή ομολόγων, τον κατηγόρησε ότι ανασύρει από τα βάθη της ιστορίας ένα μηχανισμό που χρησιμοποιούσε η Μ. Βρετανία τον 17ο αιώνα. «Ουάου που θα έλεγε και ο κ. Βαρουφάκης», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας το γέλιο ακόμη και του πρωθυπουργού.
Υπεραμυνόμενος της πολιτικής του είπε ότι το 2014 η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη 1%, ενώ η πολιτική της ΝΔ κατάφερε να φρενάρει την ανεργία, φτάνοντας στο 25,5% όπως πριν από 2μιση χρόνια. «Θέλετε να χτίσετε πάνω στις επιτυχίες μας αλλά βλέπω θα γκρεμίσετε ότι κάναμε», συμπλήρωσε ο Αντ. Σαμαράς.
Μιλώντας για τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνησή του, τόνισε: «Αυτά που πολεμάτε δεν είναι λιτότητα, κ. Τσίπρα. Ανάπτυξη λέγονται»
Τάχθηκε επίσης κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, όχι μόνο γιατί δεν θα βοηθήσει την αγορά εργασίας, αλλά θα θεωρηθεί και ως casus belli από τους εταίρους.
Τάχθηκε τέλος κατά της ιδέας του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι θα πάει τη χώρα πίσω και υπενθυμίζοντας την εποχή που ο Γ. Παπανδρέου ζητούσε δημοψήφισμα. «Ούτε να το σκέφτεστε, και όσοι από τους δικούς σας το λένε, να το κόψουν», είπε χαρακτηριστικά ο τέως πρωθυπουργός.
Γ. Βαρουφάκης: «Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να έρθεις σε ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι»
Απαντήσεις σε όσους αρκούν κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Βουλής.
«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς την ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι», τόνισε επισημαίνοντας ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, «ξεκινά η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας μας».
Απάντησε επίσης στο ερώτημα πόσο είναι το ποσοστό του μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση: «Ακριβώς 0%», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί όροι που προωθούν την κρίση. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που προσέρχεται στο Eurogroup όρθια και όχι εκ προοιμίου σκυφτή» είπε επίσης ο Γ. Βαρουφάκης.
Εξαπέλυσε τέλος βολές και κατά ορισμένων ευρωπαίων εταίρων -χωρίς να κατονομάζει- λέγοντας ότι διακυβεύονται πολλά λόγω της απερισκεψία κάποιων εταίρων που προτιμούν να παίξουν παιχνίδια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το να δώσουν αυτό που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. τη συμφωνία γέφυρα).
Στ. Θεοδωράκης: «Ζητήστε από το Eurogroup παράταση»
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες όχι γιατί μας λείπουν τα ευρώ αλλά έχουμε χάσει και τον προσανατολισμό μας», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής.
Δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον γιατί όπως είπε «πολλοί εδώ μέσα πρώτα σκέφτονται το όφελος του κόμματός τους και μετά το όφελος των πολλών».
Αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι «συμφωνούμε στο τέλος των θαλασσοδανείων και στο τέλος της φοροδιαφυγής, καθώς και σε αρκετά άλλα πράγματα». «Συμφωνούμε στην ανάγκη για μια νέα Πολιτεία» είπε. Είμαστε σύμμαχοι της κυβέρνησης στην προσπάθεια για λιγότερο κράτος.
Ωστόσο τόνισε υπάρχουν πολλά και αυτά που τους χωρίζουν. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ρητορική του μίσους. «Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι Μερκελιστές», τόνισε και συνέστησε να βάλουν στην άκρη την πολίτικη της πόλωσης. Πρέπει να συγκρουστείτε με τον προεκλογικό εαυτό σας, είπε.
Ζήτησε παράταση του προγράμματος, και επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, τονίζοντας ότι έχουμε ανάγκη τα λεφτά των Ευρωπαίων γιατί όπως βλέπουμε το τύπωμα ευρώ στον Χολαργό δεν προχωρά. «Θα το λέτε "πρόγραμμα"; Θα το λέτε "συμφωνία-γέφυρα"; Ας το λέτε και "Ρόζα Λούξεμπουργκ"», είπε.
Δ.Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση δίνει διαπιστευτήρια στην Ευρώπη και ψίχουλα στο λαό»
Τη συμβουλή, προς τον Ελληνικό λαό να μην «μπερδεύεται με τα μεγάλα λόγια περί τέλους της λιτότητας», απήθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ επιχείρησε να αποδομήσει το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως σημείωσε, το μόνο στο οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση είναι σε ένα 30% του μνημονίου και υιοθετεί πρόθυμα το 70%, ενώ τόνισε “δεν θα υπάρξει καμία ανακούφιση. Δίνεται πίσω μόνο ένα μέρος αυτών που έχασε ο λαός. Αλλά εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως στις εξαγγελίες της «περίσσεψαν» οι αναφορές στην υπερηφάνεια του λαού αλλά «Το θέμα δεν είναι αναφορές αλλά το ότι η κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτό κρύβει το γεγονός πως δίνει τα διαπιστευτήρια στην Ευρώπη και προσφέρει ψίχουλα στο λαό, όπως ένα μισθός το χρόνο και κουπόνια σίτισης».
Διεμήνυσε δε πως «δεν θα ανεχτούμε τα κόλπα τους» και ανέλυσε τους πραγματικούς, κατά το ΚΚΕ, λόγους που η χώρα βρίσκεται στο «βούρκο» της κρίσης επικρίνοντας το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα αλλά και μια σειρά από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους η χώρας μας συνεχίζει να μετέχει.
«Οι μερκελιστές και οι ομπαμιστές δεν μας αφορούν...Το εμπόριο ελπίδας ανακατεύεται με λίγο εμπόριο φόβου. Ποιός ξέρει τι θα δουν τα μάτια μας ακόμη;» αναρωτήθηκε κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Κουτσούμπας.
Π.Καμμένος: «Ελάτε μαζί μας. Τα ίδια λέγατε και εσείς πριν γονατίσετε»
Σφοδρή επίθεση κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος επιλέγοντας να «απαντήσει» στις βολές που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο του Ποταμιού. Ο κ.Καμμένος κάλεσε τον τελευταίο να απαντήσει «ποιοι ήταν εκείνοι που τα έπαιρναν από την ΕΡΤ για τις συμπαραγωγές» κάνοντας λόγο για ανθρώπους της διαπλοκής ενώ κάλεσε τον κάλεσε να απαντήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών ο οποίος συνοδεύτηκε από την εκτόξευση βαρύτατων κατηγοριών.
Νωρίτερα, ο κ.Καμμένος έκανε μια αναδρομή στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισε είχε αφήσει τη χώρα να «κυβερνιέται από email...μας έστελναν τελεσίγραφα και γονατίζαμε. Αλλά τώρα εφαρμόζεται το Σύνταγμα, γι αυτό έχουμε τον κόσμο μαζί μας» σημείωσε και αναφέρθηκε στην αυθόρμητη κινητοποίηση των πολιτών που, όπως επεσήμανε «στηρίζουν την Ελλάδα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ.
Σταθερή δε, όπως τόνισε, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην έχει το δικαίωμα «να έρχεται να μας προσβάλει ο κάθε επίτροπος στα υπουργεία» και ζήτησε από την αντιπολίτευση- και πρωτίστως τη ΝΔ- να συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση στο δύσκολο αγώνα της. «Ελάτε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Τα ίδια πράγματα θέλατε και εσείς, πριν γονατίσετε» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ήρθε η ώρα να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο δρόμο για τη πατρίδα μας, και να στηρίξουμε τη νέα αυτή προσπάθεια».
Βενιζέλος: Διαπραγμάτευση, όχι ρήξη
«Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, όχι ρήξη», είχε τονίσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτοντας ότι στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση αλλά δεν ενθουσιάζομαστε εύκολα. «Δεν αντέχει ο κόσμος τόσο κυνισμό», επεσήμανε.
«Έχω το deja vu όπως θα έλεγε ο Ζουράρις ότι τα έχω ξαναζήσει αυτά, μου θυμίζουν περίοδο 2009», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε λέγοντας ότι