Διάψευση Παπανδρέου στο δημοσίευμα ότι εκβιάστηκε από τον Σαρκοζί να φέρει την τρόικα στην Ελλάδα

Διάψευση Παπανδρέου στο δημοσίευμα ότι εκβιάστηκε από τον Σαρκοζί να φέρει την τρόικα στην Ελλάδα
French President Nicolas Sarkozy (R) and Greek Prime Minister George Papandreou pose for photographers prior to a working meeting at the Elysee palace, on September 30, 2011 in Paris. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG (Photo credit should read ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)
French President Nicolas Sarkozy (R) and Greek Prime Minister George Papandreou pose for photographers prior to a working meeting at the Elysee palace, on September 30, 2011 in Paris. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG (Photo credit should read ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)
ERIC FEFERBERG via Getty Images

Οργισμένη ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, στο δημοσίευμα της «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», το οποίο τιτλοφορείται: «O Σαρκοζί και η λίστα Φαλτσιανί με στόχο να επιβληθεί η τρόικα στην Αθήνα. Περιλαμβάνει και τη μητέρα του Παπανδρέου, με μισό δισεκατομμύριο ευρώ».

Με ανακοίνωση του Κινήματος Σοσιαλιστών, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα και επισυνάπτεται το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, στις 12 Νοεμβρίου του 20014, σύμφωνα με το οποίο η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου, δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρτ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

«Κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι ακόμη και ενώπιον της αλήθειας.

Χτίζουν καριέρες και περιουσίες, στις πλάτες άλλων.

Οικοδομούν συνεργασίες με πολιτικά κόμματα, δήθεν προοδευτικά και αριστερά, περιφέροντας τις… εκτιμήσεις τους, που αναγορεύονται σε θέσφατα.

Η αλητεία στο απόγειό της.

Όλα στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων και βρώμικων πολιτικών παιχνιδιών.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όσον αφορά την Μαργαρίτα Παπανδρέου, ερευνήθηκε και υπάρχει το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με αυτό, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, δεν υπάρχει στη Λίστα Λαγκάρντ, ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών.

Όσοι παρά ταύτα, διακινούν τις… εκτιμήσεις τους που τυχαίνει να είναι κόντρα στην αλήθεια και την πραγματικότητα, θα πληρώσουν το τίμημα της αθλιότητάς τους. Πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, κατατίθεται άμεσα μήνυση και αγωγή.

Φτάνει πια.

ΥΓ. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες όσων διακινούνται, γιατί δεν αξίζει τον κόπο να ερωτηθεί ο διακινών τις εκτιμήσεις του, πως και δεν γνωρίζει ότι, στο μνημόνιο η Ελλάδα δεν μπήκε το 2011, αλλά το 2010. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται και από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί.

ΥΓ2. Παρατίθεται και το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του».

Το δημοσίευμα

Ηιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι γράφοντας για τους "χρυσούς" πελάτες της HSBC, ο Γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της τράπεζας και αρμόδιος για θέματα πληροφορικής, Ερβέ Φαλτσιανί, σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην αγορά της χώρας, αναφέρεται σε δύο άτομα: στον Εμίλιο Μποτίν, πρώην ιδιοκτήτη της ισπανικής τράπεζας Santander -ήταν ο πλουσιότερος Ισπανός πολίτης- και στη μητέρα τού Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου».

Ο Φαλτσιανί, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι η κ. Παπανδρέου είχε σε λογαριασμό της στην HSBC, «λογαριασμό ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ».

Κατά τον συγγραφέα «η λίστα των "χρυσών" πελατών φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας. Αυτό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

«Αναφερόμενος -στο βιβλίο του- στον Παπανδρέου, χρησιμοποιεί τις λέξεις "πίεση" και "εκβιασμός"» προσθέτει η Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, η οποία

παραθέτει σχετικό απόσπασμα της έκδοσης του οίκου Chiarelettere υπό τον μεσότιτλο «La Cassaforte degli evasori» (σσ. «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων») όπου ο πρώην τραπεζίτης με τη συνεργασία του δημοσιογράφου Άνζτελο Μινκούτσι, καταθέτει:

«Το 2011, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας, ετέθη ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε τη λίστα αυτή, και γνωρίζοντας τα ονόματα, μπόρεσε να πιέσει τον Παπανδρέου».

Σε άλλο σημείο ο συγγραφέας αναφέρει: «όπως συνέβη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως όπλο εκβιασμού και εμπόρευμα για δούναι και λαβείν. Στην Ελλάδα η λίστα εξαφανίσθηκε… Στην Ελλάδα, όπως και άλλου, δεν ξεκίνησε ποτέ επισήμως καμία έρευνα».

Δημοφιλή