Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προχώρησε στα πρώτα του tweets – χρησιμοποιώντας ένα μέσο στο οποίο φαίνεται να έχει «κηρύξει πόλεμο»- ωστόσο η Τουρκία φαίνεται να κατέχει τα πρωτεία όσον αφορά στην προσπάθεια ελέγχου/ χειραγώγησης του παγκοσμίως δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου/ υπηρεσίας microblogging.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ίδιο το Twitter, στη γείτονα χώρα υποβλήθηκαν από την 1η Ιουλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 συνολικά 477 αιτήματα απομάκρυνσης περιεχομένου- 328 κατόπιν δικαστικής εντολής και 149 από αστυνομία/ κυβερνητικές υπηρεσίες. Κατ'αντιστοιχία, στην Ελλάδα υποβλήθηκε μόνο ένα.
Αναλυτικότερα, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 40% στα συνολικά (σε όλο τον κόσμο) κυβερνητικά αιτήματα για στοιχεία λογαριασμών χρηστών του Twitter σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημειώνεται στη σχετικά αναφορά διαφάνειας του Twitter, αν και σημειώθηκε αύξηση σε πολλές χώρες, η Ρωσία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν. «Στη Ρωσία πήγαμε από κανένα αίτημα σε πάνω από 100 μέσα σε αυτή την περίοδο. Δεν παρείχαμε πληροφορίες σε κανένα από αυτά τα αιτήματα. Τα αιτήματα από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 150%. Πάλι δεν παρείχαμε πληροφορίες. Στο μεταξύ, είδαμε αύξηση 29% στα αιτήματα από τις ΗΠΑ». Όσον αφορά στην Ελλάδα, ήταν τρία (16 το προηγούμενο εξάμηνο).
Όσον αφορά στα αιτήματα απομάκρυνσης περιεχομένου, οι κορυφαίες τρεις χώρες ήταν η Τουρκία (477), η Ρωσία (91) και η Γερμανία (43). Τα τουρκικά αιτήματα επικεντρώνονταν σε περιπτώσεις θεωρούμενης παραβίασης προσωπικών δικαιωμάτων (όπως η δυσφήμιση) τόσο απλών πολιτών όσο και κυβερνητικών αξιωματούχων. Στην περίπτωση της Ρωσίας, τα αιτήματα είχαν να κάνουν με θέματα όπως η διαφήμιση παράνομων ουσιών ή απόπειρες καταστολής μη βίαιων διαμαρτυριών.