Η Δρέσδη τότε και τώρα: Η πόλη που "σβήστηκε" απο το χάρτη από "βομβαρδισμό Αρμαγεδδών" το 1945

Η Δρέσδη τότε και τώρα: Η πόλη που "σβήστηκε" απο το χάρτη από "βομβαρδισμό Αρμαγεδδών" το 1945

Έχουν περάσει 70 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Δρέσδης οι οποίοι ξεκίνησαν στις 13 Φεβρουαρίου του 1945 και δεν σταμάτησε παρά μετά από 37 ώρες.

Την επίθεση, διέταξε ο στρατάρχης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας Sir Arthur "Bomber" Harris και επικρίθηκε καθώς δεν έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους αλλά και περιοχές αμάχων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες αθώοι.

Σε δυο αεροπορικά κύματα, παρά τη νύχτα και τη συννεφιά, 805 συμμαχικά βομβαρδιστικά σκόρπισαν καταιγισμό φωτιάς στη γερμανική πόλη. Η γη σείστηκε από 1.182 τόνους εμπρηστικών βομβών και 1.478 τόνους εκρηκτικών που έκαψαν συθέμελα την Δρέσδη. Το επόμενο πρωί 311 αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-17 αποτελείωσαν την πόλη.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβιστικό κάτι που βλέπουμε και από τις φωτογραφίες του παρελθόντος που δείχνουν πτώματα στοιβαγμένα στους δρόμους και συντρίμμια.

Η εκμετάλλευση του βομβαρδισμού ξεκίνησε ήδη την επόμενη ημέρα από τη ναζιστική ηγεσία, που φούσκωσε τον αριθμό των νεκρών και ουσιαστικά συνεχίζεται ακόμη και σήμερα από τις ακροδεξιές οργανώσεις

Ο στόχος των βομβαρδισμών φαίνεται ότι ήταν λιγότερο καθαρά στρατιωτικός και περισσότερο ψυχολογικός -αρκετοί ιστορικοί αμφισβητούν την πραγματική του σημασία στην έκβαση του πολέμου.

Σήμερα η πόλη είναι μια ζωντανή κοινωνία. Αποκαλείται Φλωρεντία του βορρά για τις εκκλησίες και τα κτίρια στιλ μπαρόκ στις όχθες του Έλβα.

Το 2004 η Ουνέσκο ανακήρυξε τη Δρέσδη, όπως και την περιοχή της κοιλάδας του Έλβα, μνημείο πολιτιστικές κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk

|

Δημοφιλή