Το μυστικό της επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στην σύνοδο κορυφής ήταν η συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ. Με αυτή άνοιξε ο δρόμος για την συμφωνία ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, η οποία συμφωνία πιθανότατα θα περάσει από 1.000 κύματα – ακόμη και μέσα στην ευφορία των ωρών οι γνώστες των μυστικών της διαπραγμάτευσης θεωρούν δύσκολο να βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα και εκτιμούν ότι “μπορεί να φάμε και όλο τον Φεβρουάριο και να φτάσουμε στις 28 Φεβρουαρίου οπότε λήγει η παράταση του προγράμματος που ζήτησε η κυβέρνηση Σαμαρά”. Παράγοντες των Βρυξελλών θεωρούν ότι το ΄πολιτικό θέμα που εγείρει η Αθήνα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους.
Η συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ πραγματοποιήθηκε το περιθώριο της συνόδου κορυφής, ενώ είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία τους. Η συζήτηση ήταν πολιτική και το μήνυμα του πρωθυπουργού πως δεν υπάρχει για την Ελλάδα μνημόνιο και τρόικα, ενώ πρέπει η Ευρώπη να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Εκεί συμφωνήθηκε να αρχίσουν τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδος (υπό τον Γ. Χαραλαμπάκη) και των ευρωπαϊκών θεσμών να διατυπώνουν την ελληνική πρόταση σε ένα χαρτί με νούμερα – γιατί ο Γιάννης Βαρουφάκης επιδεικτικά δεν το έκανε, παρά την “εντολή” που του είχε δώσει ο Σόιμπλε στην συνάντησή τους (ή ίσως ακριβώς επειδή του είχε δοθεί “εντολή”). Επίσης θα εξετάσουν αν είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Ο Αλ. Τσίπρας “τούμπαρε” τον Γ. Ντάισελμπλουμ, που το βράδυ της Τετάρτης απειλούσε πως αν δεν υπογραφεί κοινή ανακοίνωση δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών. Τελικά έγιναν και τα δύο που ήθελε η ελληνική πλευρά... Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς. Το Μαξίμου έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την μεταστροφή του Νάτισελμπλουμ. Η διαδικασία για τον προωθητικό συμβιβασμό είχε δρομολογηθεί.
Μέσα στη σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε το σχέδιό του σε “τίτλους” και χωρίς να γίνει αναλυτικός, καθώς είχε ήδη κερδίσει την μικρή νίκη με τις τεχνικές επιτροπές.
Από την σύνοδο κορυφής ξεχώρισε η “μαχητικότητα” του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι κατά των ελληνικών προτάσεων, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι ηγέτες των χωρών που είχε πάει ο Αλ. Τσίπρας: Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Κύπρος. Η επιθετικότητα του Ραχόι δεν σχολιάσθηκε μόνο από τον Έλληνα πρωθυπουργό (“ήταν ανήσυχος”, είπε στη συνέντευξη τύπου), αλλά και από άλλους Ευρωπαίους παράγοντες. Σύμφωνα με παρατηρητές, ήταν πιο αδιάλλακτος και από την Μέρκελ, που έχει ζητήσει είτε την παράταση του προγράμματος είτε την ολοκλήρωσή του μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.