Πρόεδρος από την πρώτη ψηφοφορία, θα εκλεγεί ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για το αξίωμα, Προκόπης Παυλόπουλος. Η ψηφοφορία, της οποίας δεν θα προηγηθεί συζήτηση, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 7:30 το απόγευμα.
Σύμφωνα με την «αριθμητική» της παρούσας Βουλής, η υποψηφιότητα του κ.Παυλόπουλου θα συγκεντρώσει 238 ψήφους, δηλαδή αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (149), της ΝΔ (76) και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (13).
Το Ποτάμι από την πλευρά του αποφάσισε να προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, τον συνταγματολόγο, Νίκο Αλιβιζάτο ο οποίος πέραν των 17 ψήφων του κόμματος θα λάβει, όπως ανακοινώθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη και τις 13 ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή συνολικά 30 ψήφους.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ όπως και της Χρυσή Αυγή, με σχετική ανακοίνωση των κομμάτων «δήλωσαν» πως θα ψηφίσουν «παρόντες».
Σημειώνεται πως απερχόμενος ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας είχε εκλεγεί τον Δεκέμβριο του 2004- μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή- με 279 ψήφους. Κατά την επανεκλογή του τον Φεβρουάριο του 2010, ο κ.Παπούλιας μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου εξελέγη με 266 ψήφους.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Βάσει Συντάγματος, για την εκλογή του ΠτΔ- μετά την αποτυχία της προηγούμενης Βουλής να αναδείξει νέο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα- απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
Επίσης κατά το άρθρο 32 του Συντάγματος, εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος ο οποίος συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους.
Στην περίπτωση και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Διαδικασία ψηφοφορίας
Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».
Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο νέος ΠτΔ ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Ο νέος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».