Σε ένα παιχνίδι λέξεων και διατυπώσεων μετατράπηκε το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, με τις διαρροές εγγράφων να είναι πρώτες στη διάταξη. Ουσιαστικά τα κείμενα που συγκέντρωσαν την προσοχή και το ενδιαφέρον ήταν αυτά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με κύρια διαφορά στη διατύπωση: Παράταση του «τρέχοντος προγράμματος» και «τρέχουσας δανειακής σύμβασης».
Το κείμενο Ντάισελμπλουμ είναι αυτό που απέρριψε κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.
Αντίθετα το κείμενο Μοσκοβισί είναι αυτό στο οποίο η κυβέρνηση βρήκε πολλά θετικά σημεία.
Και αυτό γιατί αναφέρεται στην ανθρωπιστική κρίση, σε μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρυθμιστική διαδικασία και στην εξέταση του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 «υπό το πρίσμα της οικονομικής συγκυρίας». Και το βασικότερο: γίνεται λόγος για «τρέχουσας δανειακής σύμβασης» και όχι «τρέχοντος προγράμματος».
Να σημειωθεί, προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι το κείμενο Μοσκοβισί δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον. Ο Μέισον δημοσιοποίησε αρχικά ένα κείμενο, το οποίο σε σχέση με αυτό του Ντάισελμπλουμ, είχε κοινές τις πρώτες δύο παραγράφους, ωστόσο άλλαξε σημαντικά στις υπόλοιπες. Επίσης στο κείμενο αυτό γινόταν ρητά λόγος για «νέα συμφωνία». Ωστόσο λίγο αργότερα, δημοσιοποίησε ένα δεύτερο κείμενο, που τιτλοφορείτο «κλείσιμο εργασιών» (Close Of Busines), διευκρινίζοντας ότι το τελικό κείμενο Μοσκοβισί είναι αυτό και ότι το προηγούμενο ήταν προγενέστερο.
Σύγκριση
Το κείμενο Ντάισελμπλουμ αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας».
Αντιθέτως το σχετικό απόσπασμα του κ. Μοσκοβισί έχει ως εξής: «Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις προ πολλού απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την διαφθορά και της φοροδιαφυγή, και να αναβαθμίσει την δημόσια διοίκηση. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει επειγόντως δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να θέσει υπό έλεγχο την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα νέα μέτρα δεν θα αναστρέψουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα χρηματοδοτηθούν πλήρως. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους».
Κείμενο Ντάισελμπλουμ: «Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».
Κείμενο Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της και θα διασφαλίσει την ισχύ και την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, δημιουργώντας και στην συνέχεια διατηρώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Το εάν είναι εφικτό να κατακτηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των εν εξελίξει οικονομικών συνθηκών».
Το κείμενο Μοσκοβισί
Το κείμενο Ντάισελμπλουμ
Σε ότι, αφορά στο χρέος, το κείμενο Ντάισελμπλουμ αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να εγγυηθούν την βιωσιμότητα του χρέους, σε αρμονία με τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον όλα τα νέα μέτρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην διακινδυνεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα». Στο κείμενο του κ. Μοσκοβισί αναφέρεται: «Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».
Σύμφωνα με το κείμενο του Γάλλου Επιτρόπου «τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο».
Αντιθέτως, το κείμενο Ντάισελμπλουμ έχει στο συγκεκριμένο σημείο ως εξής:
«Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφύρωνε το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μία συνακόλουθη διευθέτηση».
Διαβάστε αναλυτικά για τα κείμενα Μοσκοβισί, αλλά και το κείμενο Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.