Περιθώριο έως το τέλος της εβδομάδας δίνουν οι δανειστές στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει πλήρως από τις θέσεις της και να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Ως αντάλλαγμα οι εταίροι παρέχουν στην Αθήνα “ευελιξία” αναφορικά με τα μέτρα προς αντικατάσταση του “τοξικού” 30% του υφιστάμενου προγράμματος, που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, ενώ παράλληλα αφήνουν περιθώριο διαπραγμάτευσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει προσχηματική την “ευελιξία” που θεωρητικά δίνουν οι δανειστές στην Ελλάδα και παραπέμπουν στο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Σε αυτό το κείμενο, παρά την αρχική συμφωνία που υπήρχε μεταξύ δανειστών και Αθήνας, το Eurogroup καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε λήψη μέτρων σε τομείς που στην ουσία η Ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει ως “κόκκινες γραμμές”, απαιτώντας παράλληλα η Ελλάδα να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το Eurogroup ίπε ότι πριν τη συνεδρίαση είχε έρθει σε συμφωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί για την έκδοση ενός κειμένου στο οποίο θα αναφερόταν ότι υπάρχει συμφωνία για ένα μορατόριουμ 4 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι δύο πλευρές θα προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, χωρίς να γίνουν μονομερείς ενέργειες από την
ελληνική πλευρά οι οποίες θα ανέτρεπαν τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή ανατράπηκε καθώς ο κ. Ντάισελμπλουμ λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη ένα τελείως διαφορετικό κείμενο με το οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία δεν μπορούσε να συμφωνήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημείωναν ότι “η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής”.
Οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν ότι “η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού” από τη στιγμή μάλιστα “όταν κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχο κλίμα υπήρξε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurgroup. H ελληνική αποστολή δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από αρκετούς υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι απαίτησαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, τηρώντας παράλληλα κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους εταίρους οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
“Αναμενόμενες πιέσεις”
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση κυβερνητικές πηγές μιλούσαν “για αναμενόμενη εμπλοκή”, προσθέτοντας όμως ότι ακόμα υπάρχουν ημέρες για να βρεθεί κοινή λύση με τους εταίρους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν “Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν μέχρι να έρθουν σε συμφωνία”, αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί.
H εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα είναι ότι τις επόμενες ώρες-ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο να υπάρξει μια κοινά επωφελής λύση, η οποία θα μπορούσε να επισημοποιηθεί σε ένα νέο Eurogroup μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή μια Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.