Καραμανλικός, αλλά και με πολύ καλές σχέσεις με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνδέεται και με τον ανθυποψήφιό του, Νίκο Αλιβιζάτο, καθώς προ ετών διατηρούσαν από κοινού νομικό γραφείο.
Ουσιαστικά η υποψηφιότητα Παυλόπουλου προχώρησε από την ώρα που η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου «κάηκε» από τις εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίσθηκαν την Κυριακή. Οι αντιδράσεις αφορούσαν το πρόσωπο Αβραμόπουλου και τους συμβολισμούς που αποδίδονται σε αυτό. Προέρχονταν δε όχι μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και από την πλειοψηφία (π.χ. την ΚΟΕ, την ΑΝΑΣΑ, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος). Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως είχε κυκλοφορήσει μέχρι και ηλεκτρονικό μήνυμα με αποδέκτες όλους τους βουλευτές, το οποίο τους καλούσε να μην ψηφίσουν τον Δ. Αβραμόπουλο!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να είχε αναφέρει το όνομά του την Κυριακή όταν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αρκετές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αξιοποιήσει την επιστημονική και πολιτική εμπειρία του Προκόπη Παυλόπουλου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση. Ο ίδιος πάντως σε συνομιλητές του έχει πει ότι την Κυριακή, όταν εκλήθη στο Μαξίμου, είχε προτείνει ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα άρχισε η προσπάθεια από το Μαξίμου να διερευνηθεί νέο πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς – όπως ήταν η βασική πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού. Το πρώτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι την Κυριακή ήταν του κ. Παυλόπουλου. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ καλή σχέση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, από τα χρόνια ακόμη της πολιτικής κυριαρχίας Σαμαρά. Κατά συνέπεια η προσέγγιση του προσώπου δεν ήταν δύσκολη. Άλλωστε οι πρώτες κουβέντες για το θέμα είχαν γίνει πριν από περίπου ένα μήνα, ενώ οι φήμες για υποψηφιότητα Παυλόπουλου είχαν αρχίσει όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής.
Η υποψηφιότητα Παυλόπουλου, που έχει ψηφίσει το PSI και το Μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά έχει αρθρογραφήσει κατά πτυχών αυτού, υπέρ της απόδοσης των γερμανικών οφειλών και κατά της γερμανική πολιτικής στην Ευρώπη, έκλεισε το μεσημέρι της Τρίτης. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δ. Αβραμόπουλος διαρρέει ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την πλευρά της κυβέρνησης και το βράδυ της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης δεν του αναφέρθηκε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Παυλόπουλου.
Ενδεχομένως να υπήρξε συμβιβασμός με τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση εκείνοι να αποδεχθούν υποψήφιο από την κεντροδεξιά και ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει το όνομα του Πρ. Παυλόπουλου χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά Αβραμόπουλου διαψεύδεται ότι διατηρούνταν οι ενστάσεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν ήθελε να του διαταραχθούν οι πολιτικές και διακρατικές ισορροπίες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.