Ελλάδα και Ευρώπη κατέληξαν στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να καταθέσει το πακέτο προτάσεων με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει εντός του τετραμήνου. Η διαδικασία επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια θα αρχίσει την Τρίτη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρόκειται να αξιολογηθούν το αργότερο μεχρι τέλος Απριλίου.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Αθήνα καλείται τη Δευτέρα να υποβάλει ένα υπόμνημα με διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει διευκρινίσεις σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης και την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτές θα εξεταστούν από ειδικούς πριν τεθούν σε ένα προσεχές Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα διακινδυνεύουν να ακυρώσουν μνημονιακές αποφάσεις. Στο κείμενο της συμφωνίας για την Ελλάδα τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την ευθύνη χρησιμοποίησης της συνεχιζόμενης παροχής βοήθειας δεσμεύεται να «τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως».
Επιπλέον επισημαίνεται, «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012». Και τονίζεται «Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015».
Ο δρόμος προς τη συμφωνία
Σε ρόλο «μπαλαντέρ» φαίνεται πως ήταν κατά την διάρκεια των συζητήσεων οι Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ, λειτουργώντας ως μεσολαβητές ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη. Πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκόταν καθόλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων σε ανοιχτή γραμμή με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια του Eurogroup, Ισπανία και Πορτογαλία είχαν έντονες ενστάσεις, σε ότι αφορά το πως ακριβώς να συνεχιστεί το πρόγραμμα της Ελλάδας, ωστόσο στην πορεία των συζητήσεων οι αντιστάσεις του κάμφθηκαν.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασηςο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «Είχαμε μία εντατική κι έντονη συνάντηση για το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος» ενώ ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να φέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και να μην προχωρήσουν σε μονομερείς δράσεις, ενώ έχουν ήδη επαναλάβει τη δέσμευσή τους προς τους πιστωτές και για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων. Από την πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος της Κομισιόν για την Οικονομία τόνισε ότι η συμφωνία στο Eurogroup διασφαλίζει να τηρηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις.
«Το ΔΝΤ βλέπει τη συμφωνία ως μία σειρά από στάδια που πρέπει να προχωρήσουν. Την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα μας καταθέσει σειρά απο μεταρρυθμίσεις και οι εκπρόσωποι των ΕΚΤ και ΔΝΤ θα εξάγουμε μία γνώμη κατά πόσο είναι αρκετά επαρκές το πακέτο για να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε ήταν κατηγορηματικός «Πρώτα η ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά η εκταμίευση της δόσης».
«Εφόσον η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα παραδοθεί από την Αθήνα τη Δευτέρα εγκριθεί, τότε θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για να αρχίσει η διαδικασία έγκρισης της παράτασης του προγράμματος έως τον Απρίλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του εξήγησε ότι «Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας μας κυβέρνησης απέτυχε». Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε δε ότι «Μόλις τελειώσει αυτή η συνέντευξη θα καταπιαστούμε να συντάξουμε τον κατάλογο με τα μέτρα που υποσχεθήκαμε» ενώ επεσήμανε ότι « Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα».
Σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε ανακοίνωση στην οποία διευκρίνισε ότι:
«Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015».
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογώντας τη συμφωνία τονίζει ότι «Η Ελλάδα γύρισε σήμερα σελίδα» και σημειώνει ότι «διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή». Επιπλέον, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup αναφέρουν ότι «Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων» ενώ τονίζουν «Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».