Ο Malcolm X δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1965 και παραμένει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες της σύγχρονης μαύρης Αμερικάνικης ιστορίας. «Ήταν προαγωγός, χρήστης κοκαΐνης και κλέφτης. Ήταν ένας ξεδιάντροπος δημαγωγός που κήρυττε το μίσος» έγραψε το περιοδικό Time μετά τη δολοφονία του. «Ήταν ένας χαρισματικός αλλά και διεστραμμένος άνθρωπος που χρησιμοποίησε πολλά από τα χαρίσματα του για κακό σκοπό» είχαν γράψει οι New York Times.
Ο Malcolm X γεννήθηκε Malcolm Little το 1925 στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 6 ετών, ενώ η μητέρα του κλείστηκε σε ψυχιατρείο όταν ήταν μόλις 13 ετών. Στα 20 του μπήκε στη φυλακή για κλοπή- όπου και ασπάστηκε το Έθνος του Ισλάμ, ένα θρησκευτικό κινήμα Αφρο-αμερικανών που δίδασκε τις αρχές του Ισλαμισμού και την μαύρη αυτοδιάθεση και κυριαρχία. Το 1952 αποφυλακίστηκε και σύντομα κατάφερε να αναρριχηθεί μέσα στην οργάνωση. Λειτούργησε σαν το «δημόσιο πρόσωπο» του κινήματος διδάσκοντας μεταξύ άλλων ότι οι μαύροι πρέπει να διαχωριστούν τελείως από τους λευκούς και να επιστρέψουν στην Αφρική ενώ απέρριπτε το δόγμα της μη-βίας, κάνοντας πολλούς αφρο-Αμερικανούς να τον απορρίψουν ως ακραίο εξτρεμιστή. Το 1964 ήρθε σε απευθείας σύγκρουση με τον ηγέτη του Έθνους του Ισλάμ Ελάιζα Μοχάμεντ και αφού ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έγινε Σουνίτης ενώ δήλωσε μετανιωμένος για τις ακραίες απόψεις του. Δολοφονήθηκε στη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, όταν τον πυροβόλησαν τρία μέλη του κινήματος του Έθνους του Ισλαμ τον Talmadge Hayer, τον Norman Butler και τον Thomas Johnson.
To Audubon ballroom στη Νέα Υόρκη εκκενώθηκε από την αστυνομία αμέσως μετά τη δολοφονία
Ο Talmadge Hayer, ένας από τους τρεις δολοφόνους του Malcolm X, τραυματίστηκε επίσης στο πόδι
Αστυνομικοί ελέγχουν αμάξι για δακτυλικά αποτυπώματα αμέσως μετά τη δολοφονία
Το εξώφυλλο της εφημερίδας Daily News στις 22 Φεβρουαρίου 1965
H σορός του Μalcolm X εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 23 εως τις 26 Φεβρουαρίου.Η προσέλευση ξεπέρασε τα 15.000 άτομα
Η αστυνομία αλλάζει βάρδιες εξώ από το λαϊκό προσκύνημα
Η σορός του Malcolm X
Ο ηθοποιός Ossie Davis μιλάει στην κηδεία του στις 27 Φεβρουαρίου
Η γυναίκα του Malcolm X Betty Little Shabazz μπροστά από τη σορό του
O Ιμάμης Alhajj Heshaans Jaaber, και η γυναίκα του Betty Little Shabazz στο νεκροταφείο του Hartsdale στη Νέα Υόρκη.