Εθελοντές από τη Δύση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους: Ένα «Λιοντάρι της Ροζάβα» μιλά στη HuffPost Greece

Εθελοντές από τη Δύση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους: Ένα από τα «Λιοντάρια της Ροζάβα» μιλά στη HuffPost Greece
Facebook

Η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Έρικ Σκάρφιλντ, Βρετανού πρώην πεζοναύτη ελληνικής καταγωγής, στο πεδίο της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο «Κώστας», όπως ήταν γνωστός στους συμπολεμιστές του, ήταν ο δεύτερος Δυτικός μαχητής που σκοτωνόταν εντός διαστήματος λίγων ημερών, μετά τον Αυστραλό Άσλεϊ Τζόνστον – δύο γεγονότα που έφεραν στην επικαιρότητα τα «Λιοντάρια της Ροζάβα»: τους ξένους εθελοντές οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των YPG (οι κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας) εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS/ Ισλαμικού Κράτους.

Τα «Λιοντάρια της Ροζάβα» πρωτοέγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό κατά τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2014. Σε σχετικά δημοσιεύματα της Washington Post και του Observer γίνονταν αναφορές σε Βρετανούς (και άλλων εθνικοτήτων) πολίτες οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην εμπόλεμη ζώνη για να ενταχθούν στις τάξεις των YPG. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα του Observer χρησιμοποιήθηκε ο όρος «μισθοφόροι» - ισχυρισμό που αργότερα απέρριψε κατηγορηματικά ο Τζέιμι Ρεντ, Βρετανός μαχητής που σε συνέντευξή του στο BBC τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους χρηματική αμοιβή στην υπόθεση για τους εθελοντές που αποτελούν το «αντίπαλον δέος» των «ξένων μαχητών» (foreign fighters) του Ισλαμικού Κράτους.

Ιδιαίτερη μνεία σε αρκετά από τα δημοσιεύματα αυτά γινόταν στον Αμερικανό Τζόρνταν Μέιτσον, ο οποίος φερόταν να έχει στρατολογήσει Βρετανούς στη μάχη κατά του ISIS – και ήταν ένας από αυτούς που ανέβασαν πρόσφατα στην προσωπική τους σελίδα στο Facebook δημοσίευση- φόρο τιμής στον συμπολεμιστή Σκάρφιλντ.Ο Μέιτσον, σε συνέντευξή του στη USA Today είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούσα απλά να καθήσω και να βλέπω χριστιανούς να σφαγιάζονται. Βαρέθηκα να εκφράζω τη συμπαράστασή μου online. Πέντε λεπτά λόγια δεν κάνουν τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι πολεμούν για τα σπίτια τους, για το βιος τους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μέιτσον είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό ως πεζικάριος από το 2006 ως το 2007. Όπως αναφέρεται, έψαξε στο Ίντερνετ για μια στρατιωτική δύναμη που μαχόταν εναντίον του ISIS. Τη βρήκε στις YPG, τις οποίες και προσέγγισε μέσω του Facebook.

«The Lions of Rojava»

Η σελίδα των «Λιονταριών της Ροζάβα» στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει 66.000 likes. Στη σχετική περιγραφή οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να προσχωρήσουν στις μονάδες YPG στη Ροζάβα της Συρίας για να «στείλουν τους τρομοκράτες στην κόλαση και να σώσουν την ανθρωπότητα». Μεταξύ αυτών που απάντησαν στο συγκεκριμε΄νο «κάλεσμα στα όπλα» ήταν ο Τζόρνταν Μέιτσον, ο Κώστας Σκάρφιλντ και ο Τζων Φοξ, ο οποίος, όπως ανέφερε στη HuffPost Greece, είχε «αηδιάσει» από αυτά που έβλεπε στις ειδήσεις.

Αλλά τι ακριβώς είναι οι «Lions of Rojava»; «Τα Λιοντάρια της Ροζάβα είναι μια διεθνής ταξιαρχία. Έχουμε νέους (όριο ηλικίας τα 18) αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ακόμα σε καλή φυσική κατάσταση, δεν πάσχουν από ασθένειες κτλ» δήλωσε στη HuffPost Greece η διαχειρίστρια της σελίδας, η οποία αυτοπροσδιορίστηκε ως «συμπαθούσα/ ακτιβίστρια» των Κούρδων μαχητών, που είναι σε επαφή με τις YPG/ YPJ (οι κουρδικές μονάδες γυναικών). Ερωτηθείσα σχετικά με τους αριθμούς των ξένων εθελοντών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, απάντησε ότι «λαμβάνουμε πολλά μηνύματα καθημερινά...έχω να απαντήσω σε πάνω από 500 μηνύματα». Ωστόσο, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ξένων μαχητών που απαρτίζουν τα «Λιοντάρια».

«Στις τάξεις μας δεν εντάσσονται μόνο άνθρωποι με στρατιωτική εμπειρία, έχουμε και ανθρώπους χωρίς πρότερη στρατιωτική εκπαίδευση, που λαμβάνουν εκπαίδευση διαρκείας 45 ημερών. Οπότε δεν μπαίνουν κατευθείαν στη μάχη, μέχρι να είναι πλήρως εκπαιδευμένοι» είπε σχετικά.

Από πού προέρχονται και ποια είναι τα «Λιοντάρια της Ροζάβα»;

Όσον αφορά στη σύνθεση της εν λόγω «Διεθνούς Ταξιαρχίας», η διαχειρίστρια της σελίδας ανέφερε ότι «πολλοί Ευρωπαίοι, αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου, έχουν ταξιδέψει για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, οπότε και υπάρχουν επίσης και ξένοι που αποφάσισαν να ενταχθούν στις τάξεις μας και να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Για αυτό οι YPG αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή τη σελίδα για τη στρατολόγηση ξένων εθελοντών».


«Ξεπαγιάζοντας στη σκοπιά»: Φωτογραφία από τον προσωπικό λογαριασμό του Τζων Φοξ στο Facebook

Ένας από αυτούς είναι ο Τζων Φοξ, Αμερικανός πρώην πεζοναύτης και άλλος ένας εκ των συμπολεμιστών του Κώστα Σκάρφιλντ. Σε επικοινωνία του με τη HuffPost Greece, ο Φοξ ανέφερε ότι η μικρή ομάδα του, οι «Chappies» απαρτιζόταν από τον ίδιο, τον Τζόρνταν Μέιτσον, τον Ματ Κοβάλσκι και τον Σκάρφιλντ. «Φτάσαμε πριν το κύμα των Δυτικών, και φαίνεται ότι η μονάδα μας ήταν η μόνη που χρησιμοποιήθηκε πραγματικά στις μάχες...είχαμε και άλλους στο γκρουπ μας, αλλά έφυγαν. Ήμασταν η πρώτη μονάδα στην πρώτη γραμμή στη Συρία».

Όσον αφορά στους αριθμούς των ξένων μαχητών που πολεμούν στην περιοχή, κάνει λόγο για «δεκάδες». Οι εθνικότητές τους, όπως αναφέρει, ποικίλλουν: Αμερικανοί, Καναδοί, Ευρωπαίοι από διάφορες χώρες. Οι περισσότεροι ωστόσο φαίνονται να είναι από τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος θυμάται ότι ο Κώστας Σκάρφιλντ είχε συναντήσει έναν άλλον Έλληνα στο Σιντζάρ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εντύπωσή του είναι ότι οι αριθμοί τους αυξάνονται, καθώς «κάθε εβδομάδα είχαμε όλο και περισσότερους Δυτικούς που έρχονταν να πολεμήσουν» (αξίζει να σημειωθεί ότι στη σελίδα του στο Facebook ο Τζόρνταν Μέιτσον κάνει αναφορά και σε έναν Ιρανό μαχητή, πρώην μέλος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος ασπάστηκε τον χριστιανισμό και εντάχθηκε στα «Λιοντάρια»).

Κατά τον Φοξ, οι έχοντες στρατιωτική εμπειρία και οι μη έχοντες συνήθως δεν τα πάνε πολύ καλά. «Υπάρχει συνήθως διαφορετικός τρόπος σκέψης. Τους βλέπουμε σαν κάποιους που νομίζουν ότι είναι σαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι Call of Duty, ή ότι πρόκειται να πάνε εκεί και να γίνουν διάσημοι, ή να αποδείξουν κάτι σε κάποιον...δεν τα καταφέρνουν».

Στην πρώτη γραμμή

Ο πρώην πεζοναύτης αγόρασε με δικά του τα λεφτά το αεροπορικό εισιτήριο για το Κουρδιστάν. Όσον αφορά στον χρόνο που χρειάζεται για να ενταχθεί κανείς στα «Λιοντάρια της Ροζάβα», λέει ότι η διαδικασία «κρατά όσο χρειάζεται να κρατήσει για να τακτοποιηθούν αυτά που πρέπει να τακτοποιηθούν. Τη μέρα που φτάνεις στο Κουρδιστάν έρχονται και σε παίρνουν, και αρχίζεις το ταξίδι σου προς τη Ροζάβα. Χρειάζονται μερικές ημέρες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να αναλάβεις το πόστο σου».

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσει , ο Φοξ απαντά ότι «είχα αηδιάσει βλέποντας όλα αυτά που έκανε το ISIS στις ειδήσεις. Σταύρωναν παιδιά, έκοβαν κεφάλια, απήγαγαν και βίαζαν μικρά κορίτσια κάθε μέρα. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις τέτοιους ανθρώπους...πας εκεί που είναι και τους σκοτώνεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Aπό τον προσωπικό λογαριασμό του Τζων Φοξ στο Facebook

Όσον αφορά στις μάχες, ο Φοξ σχολιάζει ότι οι Δυτικοί συνεργάζονται πολύ καλά με τους Κούρδους μαχητές, «τουλάχιστον, από όσο είδα».

«Η μονάδα μας και οι Κούρδοι συνεργάζονταν πολύ καλά στη μάχη, ακόμα και δεδομένου του εμποδίου της γλώσσας, αλλά νομίζω ότι αυτό είχε να κάνει με το ποιοι ήμασταν εμείς οι ίδιοι. Συνάντησα κάποιους άλλους Δυτικούς εκεί, οι οποίοι ενδεχομένως να μην μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσο καλά στο μέτωπο» σημειώνει.

Ο Φοξ επισημαίνει τη διαφορά αντίληψης μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των «συμβατικών» στρατιωτών. «Ήξερα πριν πάω στο Κουρδιστάν ότι δεν θα πολεμούσα μαζί με μια μονάδα Αμερικανών πεζοναυτών, και δεν περίμενα αυτά που θα περίμενα από συναδέλφους πεζοναύτες. Οι Κούρδοι βλέπουν τους εαυτούς τους περισσότερο ως αντάρτες, αλλά δεν δίνουμε έναν ανταρτοπόλεμο με το ISIS, ήταν συμβατική μάχη. Θα τους βοηθούσε πολύ αν προσάρμοζαν τις τακτικές τους σε αυτά τα δεδομένα. Όσον αφορά στο ISIS...μπορείς να καταλάβεις πότε αντιμετωπίζεις τους εμπειροπόλεμους βετεράνους τους. Τους άρεσε να σπαταλούν ένα σωρό πυρομαχικά στην πόλη όπου ήμουν στη Συρία, αλλά στη Σιντζάρ είχαν μερικούς καλούς ολμιστές και πολυβολητές».

Ο Φοξ έμεινε στην περιοχή για ένα διάστημα δύο μηνών. «Έπρεπε να φύγω από το Ιράκ και να γυρίσω πίσω επειδή προέκυψε κάτι έκτακτο. Σχεδιάζω να επιστρέψω μόλις τακτοποιήσω αυτή την υποχρέωση».

Δημοφιλή