Πριν από δύο χρόνια μία ομάδα φοιτητών αποφάσισε να συμμετέχει σε έναν διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Από αυτή «τη διάθεση για δοκιμή του εαυτού τους», όπως λένε οι ίδιοι, προέκυψε η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια όλων των ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς αποτελεί στην ουσία έναν χάρτη όλων των προσβάσιμων σημείων για ΑμεΑ στην Ελλάδα, από καφέ και εστιατόρια μέχρι ξενοδοχεία και κινηματογράφους ή θέατρα - και όχι μόνο.
Εκ μέρους της ομάδας του Prosvasis, η Έφη Δασκαλοπούλου μίλησε στη HuffPostGreece για το πώς κατάφεραν να να χαρτογραφήσουν τους προσβάσιμους χώρους σε όλη την Ελλάδα καθώς και για το ποια είναι η κατάσταση της χώρας σήμερα για όλους τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα που θέλουν το πιο απλό: να κυκλοφορούν όπως οι υπόλοιποι.
Πότε δημιουργήθηκε το Prosvasis;
Το Prosvasis ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013. Δημιουργήθηκε από τη διάθεση για δοκιμή του εαυτού μας σε ένα διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας, καθώς και από τη θέληση να πάρουμε το βάφτισμα του πυρός, όσο το δυνατόν πιο ενεργά, στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, η ενασχόλησή μας αυτή -στα πλαίσια του διαγωνισμού- έβγαλε στην επιφάνεια την ανάγκη μας για προσφορά και δημιουργία. «Την άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις», έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης. Έτσι κάναμε κι εμείς με το Prosvasis.
Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό;
Πίσω από το Prosvasis είναι μια ομάδα από 5 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Έφη Δασκαλοπούλου, ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος, η Έλενα Καζία από τους Μηχανικούς Η/Υ & Πληροφορικής - και ο Κώστας Μπέλλας, που έφυγε για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Μάντσεστερ - και ο Νίκος Φαζάκης από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Η Έφη συνεχίζει με μεταπτυχιακό στα Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων και Επικοινωνιών του ίδιου τμήματος, ενώ ο Βασίλης συνεχίζει με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η κοινή μας όρεξη για δημιουργία και εφαρμογή των ιδεών και ονείρων μας, είναι αυτά που έδειξαν και την κοινή πορεία πάνω στο startup μας.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Prosvasis;
Πάντα θεωρούσαμε ότι η προσβασιμότητα είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων και πάντα παρατηρούσαμε ανθρώπους που κινούνται στους δρόμους με αναπηρικό αμαξίδιο, γυναίκες και άνδρες με μωρά στο καρότσι ή ηλικιωμένους, διαπιστώνοντας ότι δεν ήταν τόσο απλό και εύκολο να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα στη μετακίνηση. Το γνωσιακό μας υπόβαθρο, το ότι όλοι αγαπάμε αυτό που κάνουμε, παρά τις δυσκολίες, και το ότι χρησιμοποιούμε τις δυσκολίες αυτές ως εφαλτήριο για να πάμε ένα βήμα παραπέρα κάθε φορά, είναι αυτά που μας έκαναν να μπορούμε να μιλάμε για μια ιδέα στα πλαίσια ενός διαγωνισμού, που στη συνέχεια πήρε σάρκα και οστά και έγινε το Prosvasis.
Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος του;
Στόχος μας ήταν να προσπαθήσουμε να βγάλουμε από το σπίτια τους, συμπολίτες με κινητικά προβλήματα. Αν κυκλοφορήσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις θα πιστέψεις ότι έχουν πιο πολλούς ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες σε σχέση με την Ελλάδα. Στους δρόμους βλέπεις συνεχώς άτομα με αναπηρία οι οποίοι τα πηγαίνουν περίφημα και μπορούν να κινηθούν με άνεση παντού. Σε έρευνα που κάναμε είδαμε όμως πως δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα έχει περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες που όμως είναι κλεισμένα στα σπίτια τους στη χώρα μας και δεν μετακινούνται λόγω έλλειψης υποδομών. Έτσι μας ήρθε η ιδέα να χαρτογραφήσουμε ή και να κάνουμε προσβάσιμα σημεία όπως εστιατόρια, καφέ, χώρους πολιτισμού, χώρους για περιπάτους ΑμεΑ, κινηματογράφους, θέατρα, θέσεις παρκαρίσματος, ξενοδοχεία και σημεία πρόσβασης σε θάλασσες (Seatrac).
To Prosvasis αποτελεί το πρώτο online σύστημα υποστήριξης ΑμεΑ και ατόμων που χρήζουν ιατρικής αποθεραπείας μετά από κάποιο ατύχημα (με έμφαση στις κινητικές αναπηρίες), συγκεντρώνοντας όλες τις χρήσιμες υπηρεσίες και πληροφορίες χαρτογραφημένες σε μία κοινή πλατφόρμα και εν δυνάμει application. Σκοπός του είναι να δώσει πληροφορίες προσβασιμότητας και να παρέχει ολοκληρωμένα πακέτα προσβάσιμων διακοπών στα άτομα αυτά εύκολα, γρήγορα και απλά.
Ποια ήταν τα βήματα που ακολουθήσατε για να γίνει πραγματικότητα το Prosvasis; Πώς συλλέξατε όλες τις πληροφορίες και πώς τις «μεταμορφώσατε» σε εφαρμογή;
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε αρκετά για να φτιάξουμε τα βήματα δημιουργίας του Prosvasis. Το πρώτο μέλημα μας ήταν να αντλήσουμε μια βάση δεδομένων με προσβάσιμα σημεία. Ξεκινήσαμε από την Πάτρα και προχωρήσαμε και σε άλλες πόλεις βρίσκοντας συλλόγους και ήρθαμε σε επαφή με τα ίδια τα ΑμεΑ για πληροφορίες. Βρήκαμε στην ουσία τους χρήστες μας επικοινωνώντας με ανθρώπους- κλειδιά σε οργανωμένες κοινότητες αναπήρων . Και έτσι στήσαμε ένα networking και αναπτύξαμε το προϊόν μας παράλληλα με αυτούς.
Κατόπιν επισκεπτόμασταν από πόρτα σε πόρτα καταστήματα, καφετέριες, ξενοδοχεία κτλ για να ελέγξουμε την προσβασιμότητά τους. Εάν πληρούσαν προδιαγραφές προσβασιμότητας για ΑμεΑ, τους «φορτώναμε» στην πλατφόρμα πολύ απλά και χειροκίνητα. Μερικοί μάλιστα μπήκαν και στη διαδικασία να φτιάξουν ράμπες μετά την επίσκεψή μας. Στο Prosvasis μπορεί όποιος επιθυμεί να «ανεβάσει» προσβάσιμα σημεία εύκολα και απλά.
Ποια είναι η εικόνα που αντικρίσατε όσον αφορά την κατάσταση της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες σε καφέ κτλ;
Δυστυχώς η εικόνα για το μέγεθος της προσβασιμότητας είναι αντίστροφος ανάλογη με τον αριθμό των ατόμων με αναπηρία. Και αυτό μας άφησε πραγματικά άφωνους. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα προσβασιμότητας, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό ΑμεΑ που υπάρχει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που μας μετέφεραν και οι χρήστες, πέρα από τις ελλιπείς υποδομές, είναι ότι ακόμα και εκεί που υπάρχουν πλήρως οργανωμένες υποδομές δεν υπάρχει ενημέρωση γύρω από αυτές. Σίγουρα δεν υπάρχουν πολλά καφέ σε μια πόλη που να είναι πλήρως προσβάσιμα, αλλά υπάρχουν μερικά που διαθέτουν ράμπες, καθώς και σημεία για θέσεις πάρκινγκ ΑμεΑ.
Υπάρχει κάποια πόλη που θα λέγατε ότι πραγματικά δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσβασιμότητα, ή παντού η κατάσταση είναι η ίδια;
Προς μεγάλη μας έκπληξη υπάρχουν ελληνικές πόλεις καθώς και ξενοδοχειακές μονάδας που είναι πλήρως οργανωμένες για να φιλοξενούν ΑμεΑ. Μπορούμε να αναφερθούμε τυχαία σε μερικές από αυτές όπως η Κομοτηνή, τα Τρίκαλα, η Κως και η Κρήτη. Τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να εξερευνήσουν την πλατφόρμα και δεν πρέπει να διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, η ομάδα μας είναι διαθέσιμη να εντοπίσει τον κατάλληλο διαθέσιμο προορισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.
Θεωρείτε πως έχει αλλάξει η κατάσταση στο θέμα της προσβασιμότητας ή έχουμε μείνει στα ίδια;
Η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της προσβασιμότητας στην Ελλάδα είναι δύσκολο να αλλάξει, αφού πρώτα απαιτείται να αλλάξει η νοοτροπία και η παιδεία γύρω από το θέμα των ΑμεΑ. Δεν είναι μόνο η έλλειψη υποδομών που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες που ζουν και βιώνουν την καθημερινότητα στην Ελλάδα. Απαιτείται να συνειδητοποιήσουν όλοι τον καθολικό σχεδιασμό, από τους επιχειρηματίες μέχρι και τα νέα παιδιά. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και να κατανοήσουν ότι η διαφορετικότητα είναι η εμπειρία. Αυτή μας η προσπάθεια με το Prosvasis, πιστεύουμε πως είναι ένα λιθαράκι, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα άτομα, που ζουν, δημιουργούν και εργάζονται γύρω μας. Το Prosvasis σίγουρα συντέλεσε σε αυτό, αλλά ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς.
Ποιες είναι οι νέες υπηρεσίες που έχουν προστεθεί στο Prosvasis;
Μια ακόμη υπηρεσία του Prosvasis είναι το Αccessible Βooking, το οποίο είναι μια μηχανή αναζήτησης προσβάσιμων ξενοδοχείων ειδικά για ΑμεΑ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία που παρέχει τη δυνατότητα κράτησης αποκλειστικά σε όσα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται σε Άτομα με Αναπηρία και έχουν λάβει ACCESSIBILITY PASS. Παράλληλα, δημιουργούμε πακέτα προσβάσιμων διακοπών για ΑμεΑ προβάλλοντας τους πιο προσβάσιμους προορισμούς και η ομάδα μας έχει εξασφαλίσει προσφορές για διαμονή ΑμεΑ σε πλήρως προσβάσιμα ξενοδοχεία. Το μόνο που μένει είναι όσοι ενδιαφέρονται να κατευθυνθούν στην πλατφόρμα και στο blog του Prosvasis.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Όραμά μας είναι η χαρτογράφηση της προσβασιμότητας των πόλεων να μεγαλώσει σε Ελλάδα και εξωτερικό, βοηθώντας όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Επιθυμούμε η προσπάθεια αυτή να συντελέσει στην αύξηση του τουρισμού της χώρας, αλλά και να δημιουργήσει το κίνητρο για ταξίδια σε όλους.