" data-caption="
" data-credit="ASSOCIATED PRESS">
Μία θύελλα σχολιασμού, που πολύ συχνά κινούνταν στην σφαίρα της άγριας σάτιρας/ κοροϊδίας, ξέσπασε στο Ίντερνετ την Παρασκευή, έχοντας στο επίκεντρό της τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, και την πολυήμερη έλλειψη δημοσίων εμφανίσεων, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι όπως συνήθως στο Κρεμλίνο.
Όπως αναφέρει το Reuters, εικόνες της κρατικής τηλεόρασης που έδειχναν τον πρόεδρο να εργάζεται στην κατοικία του δεν «έκοψαν» το κύμα των θεωριών που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο: σύμφωνα με κάποιες, ο 62χρονος ηγέτης της Ρωσίας έχει πεθάνει, έχει «εκθρονιστεί», ή ταξιδέψει στην Ελβετία για να παραστεί στη γέννα της φίλης του. Το hashtag #putinumer (ο Πούτιν πέθανε) άρχισε να κάνει trending στο Twitter, ενώ μια ιστοσελίδα (putinumer.com) προσφέρει στους χρήστες συμβουλές όσον αφορά στο πώς θα αξιολογήσουν μια φήμη. «Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο. Οι άνθρωποι χαίρονται, χορεύουν, ρίχνουν πυροτεχνήματα; Όχι; Ε τότε δεν έχει πεθάνει ακόμα» αναφέρεται με (δηκτικό/μαύρο προς τον Ρώσο πρόεδρο) χιούμορ στη σελίδα.
Ο Πούτιν κανονικά έχει συχνές εμφανίσεις στα κρατικά ΜΜΕ, αλλά η σιωπή του την περασμένη εβδομάδα έχει τροφοδοτήσει φήμες περί απειλής προς την εξουσία του. Αν και τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα είναι λίγα, έχουν γίνει εικασίες περί σχίσματος/ ρήξης ανάμεσα σε φράξιες του Κρεμλίνου από τον φόνο του Μπόρις Νέμτσοφ στις 27 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της σάτιρας έχουν ειπωθεί...πάρα πολλά: «ο Πούτιν πέθανε σκόπιμα για αντιπερισπασμό στον φόνο του Νέμτσοφ», έγραψε χρήστης του Twitter, ενώ ουκρανική ιστοσελίδα ανάρτησε σκίτσο όπου ο Ρώσος πρόεδρος απεικονιζόταν νεκρός δίπλα στον Λένιν στο μαυσωλείο του, καθώς και εικόνες του Πούτιν σε νεκροκρέβατο ή σε ανοικτό φέρετρο.
Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η σάτιρα, ο Πούτιν παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Ρωσία, και ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η δημοτικότητά του έχει εκτιναχθεί στα ύψη- 88% σύμφωνα με έρευνα της (θετικά προσκείμενης στο Κρεμλίνο) VTSIOM. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, ερωτηθείς από το Reuters για το αν ο πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του, η απάντηση ήταν «Ναι. Το έχουμε πει εκατό φορές. Δεν είναι αστείο πλέον».
Σημειώνεται ότι το πρακτορείο RIA αναφέρει ότι ο Πέσκοφ διέψευσε τις φήμες ότι ο Πούτιν έγινε ξανά πατέρας- σύμφωνα με τις οποίες η πρώην γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα είχε γεννήσει στην Ελβετία. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα περί ρομαντικού χαρακτήρα σχέσης μεταξύ της Καμπάεβα και του Πούτιν, ο οποίος πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του, Λουντμίλα, το 2014. Επίσης, θεωρίες εμφανίστηκαν περί της αναβολής της συνάντησης με τον πρόεδρο του Καζακστάν, με μία (πάντα σε πλαίσιο μαύρου χιούμορ) να λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Μουαμάρ Καντάφι και τον Ούγκο Τσάβες (που είναι και οι δύο νεκροί).
Σε δημοσίευμα του CNN αναφέρεται ότι το Κρεμλίνο καταβάλλει όλο και πιο έντονες προσπάθειες να δείξει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι καλά – και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η κυκλοφορία φωτογραφιών, για τις οποίες όμως χρήστες των social media έχουν υποστηρίξει ότι είναι καλές. Κάποιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει να εμφανιστεί από τις 5 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι όλη η υπόθεση άρχισε μετά την ακύρωση ταξιδιού στο Καζακστάν, η οποία συνοδεύτηκε από δήλωση Καζακστανού αξιωματούχου ότι ο Πούτιν ήταν άρρωστος. Μετά, το Κρεμλίνο δημοσίευσε εικόνα από συνάντηση του Πούτιν με τον ηγέτη της Δημοκρατίας της Καρελίας, η οποία όμως είχε λάβει χώρα στις 4 Μαρτίου. Εν συνεχεία, ο Πέσκοφ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος δεν θα είχε την τακτική του συνάντηση με την FSB. Ερωτηθείς για την υγεία του προέδρου, απάντησε ότι «ήταν απόλυτα υγιής» και ότι η χειραψία του ήταν τόσο δυνατή που μπορούσε «να σου σπάσει το χέρι». Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει εικόνες και κάποια βίντεο από συναντήσεις, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι από πιο παλιά .
Όσον αφορά στις πιο «ροζ» φήμες, το ελβετικό περιοδικό Blick ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι στο Λουγκάνο, όπου η φίλη του γέννησε. Άλλοι λένε πως έχει καρκίνο, κάποιοι άλλοι μιλούν για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Σε κάθε περίπτωση, το CNN υπογραμμίζει ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία συγκάλυψης των ασθενειών των ηγετών της. Επί σοβιετικής περιόδου, κάποιες μυστηριώδεις εξαφανίσεις ακολουθούνταν από κηδείες.
Από πλευράς τους, οι NY Times σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρουν ότι ο Αντρέι Ιλαριόνοφ, πρώην προεδρικός σύμβουλος, έγραψε σε blog post ότι ο πρόεδρος ανετράπη από σκληροπυρηνικά στοιχεία σε πραξικόπημα στο οποίο ενεπλάκη η εκκλησία, ενώ παράλληλα οι θεωρίες συνωμοσίας κατακλύζουν το Facebook. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η προαναφερθείσα παλιά σοβιετική «παράδοση», στο πλαίσιο της οποίας το κοινό πληροφορήθηκε τελευταίο τους θανάτους των Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Γιούρι Αντρόποφ και Κωνσταντίν Τσερνένκο. Μία άλλη (και σχετικά αληθοφανής) υπόθεση σχετικά με την εξαφάνιση είναι απλά ότι ο Ρώσος πρόεδρος ασθένησε, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα βλάψει την «macho» εικόνα του, οπότε απλά αποκρύπτεται.
Όπως αναφέρουν οι NY Times, νωρίτερα στη θητεία του ο Πούτιν είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα κατά το περιστατικό με την απώλεια του υποβρυχίου «Κουρσκ» το 2000 και δύο χρόνια μετά, σε τρομοκρατική ενέργεια με εκατοντάδες ομήρους στη Μόσχα.
Πλέον, η κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η Δευτέρα, 16 Μαρτίου: είναι η ημέρα που θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κιργιστάν στην Αγία Πετρούπολη.